• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lazarus18 - напреднал
Да не пускам нова, че има връзка с тази.
Сградата е нова и е с окабелена с 3 кабела на контактите.
Как да разбера кое е нулата и кое заземяването?
Който и от двата да сложа все работи.
От поста ми е видно, че съм аматьор така че ако има начин като за аматьори да се оправя, моля споделете.

ПП. По цветовете не мога да се ориентирам защото някой "неаматьор" при удължаването е снадил с кабел без различни цветове на отделните кабели.
vankata - напреднал
Фазовия проводник ще определиш с фазомера.Слад това включваш към него и последователно към 2-та други някакъв консуматор(например дрелка)В единия случай ДТЗ ще изключи-когато товарът е включен меду фаза и защитен проводник
Panzer - специалист
А ако няма ДТЗ? :? И без това в електромерното табло нулевата и заземителната шина са свързани....
vankata - напреднал
Ами ако няма ДТЗ,то2-та проводника са вързани за 1 шина т.е. те са еднозначни.Разделянето им ще има смисъл само ако за в бъдвще се постави ДТЗ
krasiorocknroll - специалист
Черен-фаза
Син-нула
Жълтозелен-земно :wink:
Panzer - специалист
... ти четеш ли....???
lazarus18 написа:
... По цветовете не мога да се ориентирам защото някой "неаматьор" при удължаването е снадил с кабел без различни цветове на отделните кабели.

В твоя случай към който и проводник да го вържеш няма да имаш проблем :roll:
Fori - специалист
vankata написа:
Ами ако няма ДТЗ,то2-та проводника са вързани за 1 шина т.е. те са еднозначни.Разделянето им ще има смисъл само ако за в бъдвще се постави ДТЗ
точно така ,а пък за да определиш кой къде да свържеш опитай се да определиш по друг контакт който вече е свързан. или когато дойде времето за ДТЗ тогава имай едно на ум с този контакт.
PCL82 - майстор
в случая без ДТЗ макар и свързани към една шина има значение кой проводник е работна и кой защитна нула. Ако се свързват както дойде не че няма да работи но се губи смисъла от това през защитния проводник да не тече ток.Така при евентуално прекъсване на някоя от двете нули ще се получи офазяване на корпуса. Като имаш трипроводна инсталация , ползвай я като такава, вместо зорлем да залагаш рисковете на двупроводната.
Ако кабелите са мостови те имат цверове като вътрешен пласт изолация. Погелдни кабела от към жилата.Друг начин е да се откачат от апартаментното табло едните нулеви прододници на всеки кръг, да се премери с пробна лампа или жолтметър кои са захранени и кои не и да се маркират с цветен изолирбанд. След това кабелите се закачат обратно в таблото.
  • 1
  • 2

Тема "заземяване\зануляване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: