• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Elvis - специалист
Ами еталбонда трудно, ще го обработя, а и тогава го нямаше изискването за отваряемост на паравана. Големия отвор за пантите с дълбочина поне 11мм, снаждането на плоскостите при ъглите... При PVC-то просто лепя и слагам винтове, докато при този еталбонд, не знам как ще стане извиването/снаждането (никога не съм виждал на живо тези плоскости). Ъгловите съединителни профили, които откривам са за по-големи дебелини. Единствено във Варна открих за плоскости 8мм, в София всичко е по-мебелно ориентирано и профилите са за плоскости с дебелина 12, 15 18мм. Друг проблем е теглото. Някаде четох, че еталбонда е 5кг на кв.м. (за 5мм дебелина ставаше на въпрос май). Вратичката ще е с приблизителна площ 1.5 кв. м. и би станала доста тежка, въпреки че панти които да издържат това тегло не са проблем.

Ако PVC-то е на два три сантиметра от тръбите, не мисля че ще е фатално, все пак така или иначе ще има алуминиева шина по цялата височина при пантите и ще подържа конструкцията.
колев - специалист
Ако ще е еталбонд - взимаш най-малката дебелина 3мм, правиш го неотваряемо като ползваш някакви ъглови профили /еталбонда не можеш да го огъваш/. За вентилация долу поставяш пвц решетка, а горе вентилатор за баня или пак решетка и се решава въпроса без вратички панти и дръжки.
Elvis - специалист
То ще се проветрява достатъчно добре и без вентилатор, ако оставя входен отвор долу (ще има ефект, като при комините). Но съседката е леко изтрещяла бабичка и изобщо не се съгласи с това ми твърдение. Вдигнах ръце вече от нея, направо ме влудява тази жена с нейните прищевки.
vlado-rs - помощник
Няма да имаш проблеми с ПВЦ-то като се нагрее. Даже може да се каже, че е и незапалимо. Пробвали сме в котел за парно да го палим и нищо не стана. Говоря за материал 15мм, защото такова имахме под ръка. Само дето почерня и нищо не стана. :-D Виж полистирола и със запалка можеш да го запалиш. За пожълтяването - полистирола като е не боядисан пожълтява на слънце, ПВЦ-то - не. Това е на база сравнение от около 4-5 години. За по-дълго не зная, може и да пожълтява все някога ПВЦ-то.

Така както си представям конструкцията и с 4 панти може да минеш. Няма какво да си играеш да лепиш и тем подобни. Дупчиш 4 дупки за панти и ги слагаш. Не се притеснявай - лесно се регулират. Вратата няма да е чак толкова тежка колкото си представяш. Важно е страницата на шкафа където ще се закрепят пантите да е стабилна. Те това е в общи линии.
ribnikolaevi - майстор
Стигнах да мисля вече по-сериозно за шкафа в банята. Ще е напълно вграден, идеята е да се вижда само стъклото (огледалото). Самата идея да сложа огледало там малко ме смущава, като п...е някой там, ще се гледам в него (щкафът е точно над тоалетната чиния), но не се сещам какво да направя, може би някакъв орнамент на това огледало, имитиращ шарката на фризовете, или изцяло матово, но тогава някак ми се губи идеята. Ако успея да сложа пуш, мястото за натискане на механизма ще е подсказано с матирано кръгче.
Имам доста чудинки с пантите - какви точно, хем да са за пуш, хем за стъкло (ако може директно да се лепят) или пък да са за открит кант, но да може стъклото да скрие канта, а пантите да си го отварят, но ... тия въпроси все още ги обмислям.
Сега това което ме вълнува и ми се иска да получа съвет е: Може ли страницата на шкафа, на която се слагат пантите да е една дебелина (примерно 19 mm - като ПДЧ 18), а другите части на шкафа да са с по-малка дебелина? (примерно 10 или 15 mm)?
Идеята е да намаля цената по този начин, а ми се струва, че не е необходима дебелина при толкова малки по размер елементи.
Също, с какво мога да пробия кръгъл отвор в разпенено ПВЦ, така че да изгледа добре. Всъщност искам да пробия отвор с ф50, а после от друго парче да си изрежа кръгче с ф50, така че да влиза в този отвор сравнително плътно, без луфт. Даже най-добре ще е и двете да са леко конусовидни, за да може кръгчето да си пасне в отвора без да потъва.
Някой беше споменал по-горе за дюбели в местата за навиване на винтовете. Добра идея ли е (при ПДЧ ползвам такива дюбели ф8 при минификса и много ми хареса как се получава)?
Друго което ме вълнува - какво осветление да прасна на тази вратичка. Идеята не е да се остветява банята с него, а главно за ефект. Иначе съм виждал на "купешките" шкафове осветление зад матова вратичка, направено с луминисцентна лампа. Но може би ЛЕД е по-добро решение в случая, ако е с високо IP. Да спомена, че имам 12 V в банята и не ми е проблем волтажа. Тя темата е за доста раздели - и за мебели, и за баня, и аз електро, но може би обощаващото е, че все пак е шкаф в банята, затова я пускам тук, дано я видят и от другите подфоруми като електро и дърводелство и да се включат и те.
Пропуснах да спомена, че имам оферта за 300 лева за това шкафче. Ако ще ми излезе над 200 е безсмислено упражнението да си го правя сам.
Кои фирми в София да ползвам за да си купя от тях накроени парчета за шкафа (разпепено ПВЦ, доколкото разбрах от темата дотук е подходящо). И веднага се сещам за следващия си въпрос - дали да го боядисвам отвътре шкафа, като той всъщност няма да има лице от ПВЦ, а само стъкло. Как изглежда това разпепено ПВЦ, става ли за вътрешност на шкаф без да се боядисва?

Прикачен файл

P1050650_02_20600_20800.jpg
P1050650_02_20600_20800.jpg (41.35 KиБ) Видяна 5525 пъти

Прикачен файл

Shema Skaf Banq 02.jpg
Shema Skaf Banq 02.jpg (61.31 KиБ) Видяна 5525 пъти
vlado-rs - помощник
Ще се опитам да отговоря на някои от въпросите ти
Страницата на която ще са пантите е достатъчно да е 15мм, другите ги направи по 12-13мм. Няма нужда от по-дебели.
Отвор можеш да пробиеш с контактно свредло. Първо по-малък размер дупка и след това с полуобла пиличка и накрая с шкурка 100 и 180 да загладиш.
За дюбелите - никога не съм ползвал дюбели за видиите които съм завивал в ПВЦ-то.
Не е проблем и да не се боядиса вътре шкафа. Във бившата ми фирма шкафчетата които бяха за големите вериги магазини не ги боядисвахме отвътре, а само индивидуалните поръчки.Боядисването няма да оскъпи много-много цената, ама може да минеш и въобще да не го боядисват. Ще спестиш 20-30лв и после ще купиш мезе и :drinkers:
ribnikolaevi - майстор
Благодаря. Чудя се още за начина на монтаж. Не, че този, който съм измислил не става, но зад шкафчето имам доста инсталации (вижда се от снивката). Иска ми се да имма достъп до тях за ревизия и поддръжка. Въртят ми се разни идеи в главата, но хора с опит могат да предложат също нещо хитро.
gench - специалист
на финала

Прикачен файл

P1010177.JPG

Прикачен файл

P1010176.JPG

Прикачен файл

P1010175.JPG
marmoz - специалист
gench добре е станало пич,аз си мислех че се засили и се спря :) Забавите боята,ама е супер,следя темата от начало и мислех че е спяла до бяло ....... =D>
ribnikolaevi - майстор
Би ли казал какъв е замисъла на тия отвори и зарязването (1, 2 и 3)?

Прикачен файл

P1010176.JPG
P1010176.JPG (27.13 KиБ) Видяна 5387 пъти
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Шкаф за баня от разпенено PVC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: