Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
обикновената лампа осветява и чрез отразена от тавана светлина а луничките светят там където трябва
Точно за това и осветлението с нея е по-добро. Щом ще осветяваш само там където трябва си вземи едно фенерче.
:partyman:
fikata - майстор
hidrazin :supz:
emil11
изпълни това което си замислил,защото ти е на сърце. Не затваряй вратичките си заради него.
Ако търсиш нормално,даже не комфортно осветление помисли за допълнително общо осветление след луничките.
Възприятието за нормално осветление в такова помещение е много индивидуално.Крайният резултат обикновено се постига не по форумни мнения и по формули а на принципа "проба-грешка"
Да се надяваме,че ще бъдеш честен когато ни съобщиш,че си удовлетворен от крайния резултат.
Сигурен съм,че удовлетворение само от луничките няма да постигнеш.
Успех !
hidrazin - майстор
В края на краищата си го направи както искаш. Ти ще си се къпеш в тая баня.
Лично за мен комфорта е по-важен от кича и гъзарията. На лампите в къщи им
обръщаш внимание само първите няколко седмици след ремонта. После на никой не му
дреме как изглеждат. Остава само приятното или дразнещо осветление. Но все пак
винаги може да го промениш. И fikata ти каза правилно - всичко е строго
индивидуално.
Прави го така, както си мечтаеш. После - ще решиш.
Успех!
:partyman:
velas - специалист
Започва се със сметки и изчисленията по електрообзавеждане. После се минава на принципа проба-грешка. Основния въпрос е за какво трябва да служи осветлението и трябва ли да свети навсякъде?... Занимавал съм се професионално със студийно, ТВ и кино осветление и отговорът ми е - НЕ трябва да се свети навсякъде! Именно светлосенките и наличието на светли и тъмни петна създава приятните усещания.

Та, в средно-светлата ми баня 3,5м2 имам 4 луни със 6 диода по 1W с интензитет средно 100lm, което прави около 2400lm. Предостатъчно за такова помещение. Отразената от пода светлина и светлосенките създават изключително приятна обстановка вътре, а там където трябва да се вижда всичко(огледалата) съм направил осветление тип професионален гримьор. На двете огледала има 2х3х1м ЛЕД лента 30диода/м, цв.т. 4000К.

Луните бяха на цена около 30лв, поръчах ги с лупички на 120°. Поиграл съм си малко да комбинирам диоди с топла и студена светлина, за да получа цв.т. около 4500К. Консумацията на цялата ми баня е 24W основно осветление, 1W декорация и 28W огледала... Тя сметката се вижда... :wink:

Осветлението с ЛЕД луни все още е непознато за повечето електричари и ги е страх да ги ползват...затова отричат това осветление. За да се използва успешно насочено осветление се изискват доста знания и умения. Масово тургат една обикновенна ламБа в средата на стаята и готово...
Въпреки, че съм учил и съм се занимавал доста време с професионално осветление, на мен ми беше необходимо време и доста тестове докато напипам правилната "смес". Но ефекта се вижда в реакцията на всеки нов гост... :cool:

Прикачен файл

DSC06224.JPG
Имам си и водопадчета в банята... :)
DSC06224.JPG (99.19 KиБ) Видяна 3694 пъти

Прикачен файл

DSC06221.JPG
DSC06221.JPG (107.29 KиБ) Видяна 3694 пъти

Прикачен файл

DSC06211.JPG

Прикачен файл

DSC06233.JPG
DSC06233.JPG (115.1 KиБ) Видяна 3694 пъти

Прикачен файл

DSC06213.JPG
Здравейте.Доста се забавих, но най-накрая качвам снимки от готовото осветление.Сложих 5 лунички по 20 вата и мога да кажа, че банята никога не е била по-светла.Преди това е осветявана с обикновена крушка от 150 вата и енергоспестяваща крушка от 32 вата.

Прикачен файл

баня 014.JPG
баня 014.JPG (117.07 KиБ) Видяна 3562 пъти

Прикачен файл

баня 012.JPG
баня 012.JPG (69.67 KиБ) Видяна 3562 пъти

Прикачен файл

баня 011.JPG
fox_vt - майстор
Ще се сетиш че светят добре :-D аз нали виждам как светят 4 а 5 май са повече :lol: :lol: А светлите цветове са задължителни.
velas - специалист
Поздравления! =D>
шоп - майстор
Много добре!

един съвет от мен, като изгорят( а това ще стане скоро) си вземи лед луни. Вкъщи имам такива над 20 по 1 ват вече над година и изгоряла няма. Дават им 20000 часа. Купувам си ги от ибей, че нашите търговци умножават по 3.
fox_vt - майстор
Шопе недей урочасва на колегата ламбите бре :lol: :lol: Точно за в банята мога да кажа че ще устискат с години аз още карам с първия комплект а банята се ползва 365 дни в годината.Това вече минимум 7 години но говорим за качествени луни.За лед луните съм съгласен но за да получи същата осветеност ще трябва да ги умножи минимум по 2 а най добре по три демек 15 лед 1ват.А че има адски мн ментета лед 1 ват свети също като такъв 3*1ват и такъв 4 * 1 ват #-o
radius - майстор
Леосат, въпрос на вкус, лично за мен тия светлосенки ме дразнят, чувствам се като атонски монах. А съм ползвал батерии като твоите и мога да кажа че са ефектни, но не и практични. Може и да се впечатляват гостите, но е важно да е удобно.

Тема "Осветление за окачен таван в баня." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: