Всички въпроси за вилата.
gogata1987 - специалист
Предварително се извинявам ако бъркам раздела. Моля някой да ми препоръча фирма, която изкупува дървесина за бичене в София. Ако някой от форума има интерес също ще се радвам. Става дума за 8-10 смърча, които имам на вилата - около 20м. високи, абсолютно прави дървета, повечето с диаметър над 1м в основата и на по 50-ина години. Вече са доста пораснали, а са в близост до къщата и я застрашават - с корените си или с евентуалното им падане. Идеята е хората да дойдат, да си ги нарежат както им е удобно(без да съборят къщата, разбира се :mrgreen: ), да разчистят след себе си(клони, евентуални други изпочупени покрай боровете дървета и тн), да си извозят материала и да дадат някой лев. Не знам как вървят цените на подобни неща, тъй че мнения в тази насока също ще са полезни. Разбира се, всичко ще се извърши след като се уредят документално нещата с отдел Екология на общината. Не искам да работя "на черно". :) Поздрави.

Прилагам и снимка на 2 от дърветата, горе долу да се види за какво става въпрос - ЦЪК
l_bonev - специалист
Само да знаеш колко ти завиждам за тия готини смърчове.Аз не бих ги отрязъл,но ти си знаеш и сигорноста е най-важна все пак.
gogata1987 - специалист
Честно казано, чудя се дали ако ги отрежа малко по-малко от половината ще оживеят?
Виждал съм така отрязани борове да оживяват, но не знам дали в случая ще мине номера. А и доста грозно става, тъй че за това искам изцяло да ги махна, колкото и да са красиви.
ralev - специалист
Това с пазенето на къщата е допълнително усложнение, и механизацията която ще е необходима за тази цел. Ако намериш някой да ти ги отреже само срещу дървесината без да ти иска на теб пари е добре. А това дето си си наумил че трябва да ти платят не ми се вярва да се случи.
gogata1987 - специалист
Може и така да е, не споря. Най-малкото количеството и качеството на дървесината е такова, че пари за рязането не мисля, че трябва да давам. Но все си мисля, че толкова кубици хубав дървен материал струва доста, доста повече от инвестицията в механизация, извозване и тн. Може и да бъркам, разбира се. Важно ми е да се намери желаещ да се наеме с рязането и да го направи безопасно, пък вече нататък ще се мисли как и дали ще се разплащаме допълнително. Далече съм от мисълта, че ще забогатея от тези дървета или, че човекът, който евентуално ще ги вземе също ще натрупа състояние от тях, все пак. :)
VLADO66 - майстор
Минал съм по твоя път и не намерих такива хора просто защото не се занимават с продажба на материал.Накрая викнах едни момчета без вишка,дойдоха с камион,окастриха дървото,прибраха си клоните и го нарязаха от горе надолу на 30-40см. трупчета и сега лека полека го горя в парното.
ivanj - специалист
Дървета от вилни зони рядко изкупуват за бичене.Незнам в момента колко върви един кубик,но разправията е голяма.
ralev - специалист
Сечта в гората е 15-20лв/м3 според договорката, но там не се съобразяваш особено на къде ще падне дървото, не почистваш клони и влизаш смело с техника. А материала може да се намети м/у 90-150лв/м3 на трупи.
gogata1987 - специалист
Благодаря, че "хвърлихте светлина" по въпроса. Изясниха ми се нещата. Весели празници! :partyman:

Тема "Фирма, която изкупува дървесина в София?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: