Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте драги съфорумци...
тази година си направих локално парно на твърдо гориво...
Типът на свързване на радиаторите е успоредно пояснявам за всеки един радиатор излиза тръба за топла и студена вода.
Двуетажна къща.
разширителния съд е свързан към топлата вода и е на тавана като най горна точка
Котел: Прити 33+3kw 117x50x57

Радиатори: 2 броя алуминиеви 15 rebra = 2865 watt x 2 = 5730 w
Панелен радиатор 600x2000 = 4910 w x 1 = 4910 w
Панелен радиатор 600x1400 (големи) = 1200 w x 6 = 7200 w
Панелен радиатор 300x1000 (малки) = 400x4=1600 w
Общо панелни + алуминиеви = 19440 w = 20 kw
+1 бойлер 80л
обща консумация без бойлер = 19440w =20kw
Котел 33kw - 20kw = 10kw аванс без бойлер...
помпата ми е Grundfos 500411 cm15
на всеки радиатор имам кранче за обезвъздушаване
проврил съм 100 пъти няма объркани,завъртяни,запушени тръби и радиатори.
Проблемът ми е следния
Защо немога да вдигна повече от 20-тина градуса в стаите,защо котела ми ври,защо отиват по 3-4 чувала по 25кг въглища (пресяти домбаски),и защо като махна тръбата за студената вода на радиаторите на 1-вия етаж връща студена вода...

Четох четох и четох но немога да намеря решение затова пускам нова тема...
Благодаря предварително на отзовалите се...
Последна промяна от k0si0 на ср дек 19, 2012 6:36 pm, променено общо 1 път.
naskov - майстор
Филтъра проверили го? Помапата от кой модел е-25/4, 25/5 , 25/6......? И като гледам имаш грешка в сметките, 29 или 19 кВт?
Ами филтъра не съм го гледал честно казано тои почиства ли се или се сменя, а относно Помапата от кой модел е-25/4, 25/5 , 25/6......? каде трябва да го пише това понеже помпата ми я даде един познат,без книжка или каквото и да е другото което видях,че пише е 3f17,друго никаде не пише по самата помпа и има 1-ва и 2-ра степен,в момента е на 2-ра,има ли как да разбера,а относно сметките мисля,че 19440в или 20кв
Christo - майстор
20 градуса в стаите на въздуха или на топлата вода? Ако циркулацията на водата е добра, разликата между температурите на топлата и студената вода трябва да е около 20 градуса. Ако радиаторите са горещи, а в стаите е студено, трябва да се увеличи площта им. Ако котелът ври, а пък радиаторите са студени, проблем с филтъра на помпата, ако има такъв(както пише Насков), малка или дефектна помпа. Системата ти се нуждае и от балансиране със секретните кранове, които трябва да са в долните краища на радиаторите. Иначе радиаторът с най-малко хидравлично съпротивление ще е горещ и ще "шунтира" останалите и те ще са студени. Филтърът се чисти.
20 градуса в стаите...
малка или дефектна помпа това незнам как да го разбера за съжаление..
Системата ти се нуждае и от балансиране със секретните кранове, които трябва да са в долните краища на радиаторите
долу от котела за всяка студена и топла тръба има кранчета
има ли значение дали са на радиатора или до котела
извинявам се за глупавият въпрос но какво трябва да значи "шунтира"
има ли как да разбера дали помпатаи ма филтър без да я разглубявам
naskov - майстор
Филтъра представлява У образна жълта част и обикновено се намира непосредствено преди помпата. Препоръчително е той и помпата се слагат между два сферични крана, за да не се налага източването на системата при неговото почистване. А почистването става с развиването на гайката на филтъра.
На челото на помпата пише кой модел е.
tysonlkr - специалист
Да задам и аз един въпрос към колегата с проблема.
k0si0 не казваш дали радиаторите се затоплят изобщо?
Ако са студени търси отговор на въпроса :arrow: защо водата не циркулира в системата?
Ако се задряват достатъчно, а на теб ти е студено в стаите, тогава причината е в малките радиатори :wink:

Тема "Проблем с локално парно..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: