• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hakama - специалист
Онзи ден прах едни обувки Mat***R - основно, от изкуствена кожа, половинки.
Сега като ги обух на пръстите отстрани ми е тясно и то с тънък чорап...
Мисля си сега как да изработя разширител.
Ще се омокри добре предната част (бомбето) и въпроса е с какво да ги издуя достатъчно силно, за да разтегне кожата?!
Засега се сещам с вътрешна гума от колело, като направя преграда от две части и я залостя, така балона няма да избяга.

Само не знам цяла гума ли да ползвам - останалата част обаче ще трябва да я навия, за да не се надува - там ще избяга налягането, понеже е по-ниско "налягането".
Ако пък среща (някоя спукана гума) - точно колкото ми трябва, не знам лепилото (Хенкел) дали ще издържи на напъна.

Другите варианти са с вестник да я натъпкам, след като омекне кожата или пък да ги нося с по-дебели чорапи 1-2 дни- което хич не ми допада. :?
За механична разтяга не ми се струва удачно - извивките трябва да са точно по контура... затова се сетих за гумата, там ще е равномерно.
lubomirlz - специалист
Аз за балони напълнени с вода съм чувал, пълниш балона с вода, слагаш го в обувката и във фризера. Водата се разширява като замръзва и ще ти разшири обувката.
П.П не съм го пробвал, така съм чел от тук от там :)
stiv1961 - майстор
На времето едни обувки ми стискаха/ а много ми харесваха защото бяха модерни/ , налях им по 100-150 гр. спирт и ги обух. Отидох на училище, върнах се и като ги събух от чорапите остана само горната част :-D . Но пък обувките си хванаха ,,калъп" и така си останаха, повече не ми стискаха :)
torbalan - Дървен философ
Ако са от естествена кожа - бива... Има и спрейове, дето продават - даже от спирта по-добър ефект има...
angelfilev - специалист
Един метод и от мен. Имах учител, който се занимаваше и с ремонт на духови инструменти. Смачкани изправяше със зрял фасул. Напълваше, сипваше вода и запушваше с парцали. През известно време процедурата се повтаряше, докато се получи нужния резултат и се събере боб за едно готвене. :)

Може би метода става и за разтягане на обувките, но трябва да се наблегне на подправките после при готвене на фасула. Хи-хи-хи!
todortv - майстор
lubomirlz написа:
Аз за балони напълнени с вода съм чувал, пълниш балона с вода, слагаш го в обувката и във фризера. Водата се разширява като замръзва и ще ти разшири обувката.
П.П не съм го пробвал, така съм чел от тук от там :)
:supz: Аз съм го пробвал. За едно денонощие и резултата е налице.
Полиетиленов плик поставяш в обувката и пълниш с вода, да заеме целия обем на обувката, връзваш и в камерата.
hakama - специалист
Това с леда ми хареса, но няма ли да се прецака кожата от студа, пък и разширението е минимално, не знам дали ще е досатъчно?

За фасула също е идея, мисля че имам в нас стар, негоден за готвене.

Още го мъдря това с гумата :idea:
VLADO66 - майстор
Това с леда гоправиш няколко пъти докато се разшири колко ти е удобно,но все пак има някаква граница.Както казаха по горе изкуствената кожа много по-малко се разширява от естествената.
piron45 - майстор
Колега, принципно изобщо не е препоръчително да переш кожени обувки, а може и по лошо да стане - да се набръчка кожата и да се втвърди. Тогава са направо за хвърляне.
Решението в момента е това което ти писа stiv1961 , вместо спирт можеш да ползваш водка или ракия. Чудно ми е защо изобщо реши да переш обувки, това не са маратонки.
schuldiner - майстор
piron45 написа:
Чудно ми е защо изобщо реши да переш обувки.
Били са му широки.
  • 1
  • 2

Тема "Разтягане на бомбе на обувки?! /с вътрешна гума или др/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: