• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 44
Всичко за този вид строителство.
svetliopi44 - Чирак...
Фло написа:
В твоя случай разликата е 2 гр.,което никак не е зле искам да кажа,Даже те поздравявам за резултата! :partyman:
Аз забелязах, че и в началото има разлика от градус и нещо ... знае резултата е още по-добър.
Може би по-хубава представа щяхме да получим при постоянна изходяща температура от стаята 23-24гр.
Поздравления и от мен ...
Фло - специалист
svetliopi44 написа:
.
Може би по-хубава представа щяхме да получим при постоянна изходяща температура от стаята 23-24гр.
.
Това е интересното. Ако, както си мисля сега водещия момент е високата скорост на въздуха при много висока начална темп. от 31 гр.,то при 24 примерно на стаята и изравнени (t1 =t2)входящия в стаята въздух след рекуперация ще бъде 18 градуса и за около 10-20 минути ще изравни температурите на 18 ,ако няма пеца да бумти яко.Примерно след час-два външната и вътрешната ще са равни до около тази отвън.Просто ,ако е само за една стая този дебит от 635 м3/час ми се вижда доста висок.
bulhomes2 - майстор
Направил съм си още няколко модела. Имам и 6-7 различни вентилатори, клапи, ограничаващи дебита, анемометър, цифров барометър, но нямам време да си довърша опитите. Лятото можех, но нямаше как да постигна температурната разлика (ясно е, че има как, но - сложно)...

Ще се повторя, че не искам да обсебвам темата с моите опити. За тях вече говорихме. Исках само да покажа, че високо КПД е постижимо. Друг е въпроса до колко може да се вярва на рекламите.
Pasko - специалист
Малко Офтопик, но според мен Важен! Все пак се намираме в нашата родина и тока спира когато си поиска! Днес , там където ще строя моята пасивно/ нискоенергийна къща , няма ток от 24ч и навън е -10 ! Какво правим? Генератор? Може и да се окаже права жена ми като иска КАМИНА! Сега оглеждам за модели дето взимат свеж въздух отвън.
marmoz - специалист
Да се постна ,че ми е интересна темата ,а и bulhomes2 показва значим напредък =D> в стил "направи си сам"/за нещо което доколкото четях,основният отговор бе да се купи готов/
Тани - модератор
Pasko написа:
Днес , там където ще строя моята пасивно/ нискоенергийна къща , няма ток от 24ч и навън е -10 ! Какво правим? Генератор? Може и да се окаже права жена ми като иска КАМИНА!
А може и газов бойлер http://www.bosch-climate.bg/products/in ... 000-o.html

при цена около 400 лв и мощност 19kW ще ти свърши перфектна работа за аварийна ситуация! Разбира се ще ти трябва и по-сериозен акумулатор за UPS-а. Една биокамина също би ти вършила работа. Тъкмо няма да ти трябва и комин, който ще е голям проблем за една пасивна къща с рекуператор!
Tsilkov - майстор
Аз си блъскам главата от една седмица по същия проблем. Газта е добро и чисто решение и дори може да се върже към рекуператора като алтернативно отопление(има дори рекуператори с газов модул). За биокамина не се бях сещал. Няма проблем и комин за обикновенна, но трябва да го градиш ,изолираш и горе да сложиш тапа като не работи. Като спре тока при -10 и тръгнеш да махаш"тапата" да разпалваш и да търсиш дървата :rolleyes:
Дизел генератора също е добър вариант. Верно че струва към 3 бона ,но пък захранва цялата система като спре ток(включително и лятото), а можеш да го ползваш и за други цели (примерно под наем).
Важно е да се има в предвид и ,че ако на една къща сложиш котел с цялата система от радиатори също иска ток!
idunno - специалист
На истинската пасивна къща не и дреме, че няма ток.Фотоволтаиците на покрива са затова.Не забравяйте, че потребната за къщата топлина е изключително ниска.
Немалко хора живеят по света в такива къщи и там спира тока, но като е обмислено всичко-няма проблеми.
Разбира се, друг е въпросът,ако къщата не е много пасивна :) тогава - генератори, печки на дърва, камини и всичко на което не му трябва ток.
Веднага се сещам, как със спирт аз горене в една метална тарелка отоплявах една студена баня, като судент и туристическа газова бутилка за стаята. :-D
Tsilkov - майстор
То проблемът с тока обикновенно е когато има лоши метереологични условия (под -10 градуса, заледявания, вятър, облачност) и понякога трае ден-два. Дори и да е пасивна къщата в такива условия след един-два дена си захладнява - не че ще замръзнеш но е неприятно. Обаче дори при обикновенна къща тоя момент е дори по-лош в пъти по-бързото изстиване. Единственото спасение е ако си на камина с дърва и то само когато си около/в стаята където е тя.
idunno - специалист
Захладявало...яече съм сигурен,че никой от пишещите тука не е влизал в такава къща.
Язък за напъна, да стане цял раздел нещо ,което е далеч от разбиранията и финансите на българина.
Ама,Цилков, ти дерзай все някой ще се върже,както са се вързали на оная глупост на равноденствието.
Има една универсална формула-всеки ден се ражда по един човек, на който може да се продаде нещо, просто трябва да го намерим.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 44

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: