Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
Дали наистина може да се прави в домашни условия? Самата камина не е нищо сложно като изпълнение за потребителите на форума и е оригинално допълнение за интериора. Сега по празниците една такава камина с мъждукащите си пламъчета би внесла допълнителен уют във всеки дом ,та дори да не топли !
Transporterr - специалист
ами то сие един спиртник фактически,също както и другите видове са просто едно огнище. както знаем етанола си е жив сприт/ракия :roll:
а някой да ми кладе камината с ракия, жив го изяждам :-D
аз ви предлагам да се концентрирате към съотношението килограм гориво/цена/отделена топлина :!:
иначе визията е ясна :)
Специализираната литература обеснява, че 1л етанол има топлоотдаване от 7,16Kw
Дървата за огрев имат средна топлотворна способност (топлина на изгаряне) 4,0–4,3 kWh/kg, която характеризира количеството топлина, което се отделя при изгаряне на 1 kg
лично аз съм скептичен за тези цифри, все пак при средна цена на дървата 3-5 лева килограм остава визията и екологичноста разбира се :!:
svetliopi44 - Чирак...
Някой може ли да даде някава скица на горивна камера.
Мисля , че хич няма да е трудно да се направи ... само да се знае принципната схема.
Цените в бг мисля, че са много надути.
Тани - модератор
Камера е силно казано! Представи си метална "купичка" в която се сипва горивото и се пали. Това е! Всичко останало е въпрос на естетика! Хубаво е частта , която е към стената да е от полирана/никелирана ламарина , за да играе ролята на отражател. От една страна по този начин не се нагрява стената , а от друга страна топлината (инфрачервените лъчи) се насочва към помещението! Другия вариант е да е черен цвят за да поеме топлината и да я освободи в помещението чрез конвекция. Ето ти примери за външен вид:

https://www.google.bg/search?q=%D0%B1%D ... 80&bih=913
jekasus - майстор
Пълен ташак са тия биокамини, гадно мирише и един никакъв пламък. А и "фалшивата водка"(биоетанол :-D) я продават скъпо. Миналата година бях писал за тях, но май темата загина при "онзи проблем" :?
Прикачен файл:
100_1213.JPG
Последна промяна от jekasus на пет дек 21, 2012 11:18 am, променено общо 1 път.
svetliopi44 - Чирак...
Благодаря Тани, сега чета братята Руси как си бъркат сами гориво за камините...
Един приятел си поръча такава камина от някакъв немски сайт. Тези дни ще ходя да я видя и снимам, ще я запалим да видим дали е токова добра колкото я хвалят . Към 300лв. му дойде с доставката- сега има някакви промоции, ама на мен пак ми се вижда нереално висока цена.
lubomirlz - специалист
Пълен ташак според мен. Кислород за горенето от къде ще вземеш, няма комин но трябва доста по-често да проветряваш, отделената влага от горенето къде ще отива, предполагам прозорците ще са целите в конденз. :evil:
a_stoev - майстор
Етанола е акцизна стока, ако си вариш сам в в такива филми може да се вкараш че даже на "топло" ще стоиш. Цените от левче всъщност са 1,60лв/литър и са за МЕТАНОЛ. Натравянето е гарантирано. Ако имате и малко разум може сварения биетанол / ракията/ да се разреди 1/1 с вода и продаде по 2 по 4-5 лв литъра и да се купи нафта по 3 лв.
Сега ако някой е био/еко кретен просто трябва да се закара в лудницата, вместо да гори ракия.
Тани - модератор
Тани написа:
Дали наистина може да се прави в домашни условия? Самата камина не е нищо сложно като изпълнение за потребителите на форума и е оригинално допълнение за интериора. Сега по празниците една такава камина с мъждукащите си пламъчета би внесла допълнителен уют във всеки дом ,та дори да не топли !
Както съм казал преди година, това е едно допълнение към интериора и не бива да очакваме от него чудеса! В една пасивна къща viewtopic.php?p=472527#p472527 може да стопли, ако няма ток за ден два . В такива случаи цената на горивото няма да е проблем! Там има и вентилация, която да се грижи за кислорода.
trace74 - специалист
От 3 години имам камина на биоетанол. Това е въпросната камина. Вгражда се в стената.

http://www.planikafires.com/expresione.html

Най-голямото преимущество е че не се нуждаеш от комин и можеш да я монтираш буквално навсякъде. Няма мирис при горенето, силата на пламъка може да се регулира , като в зависимост от това 2 литра могат да горят от 3-5 часа. Много е важна самата горелка за да има хубав и богат пламък като в нормална камина. Ето защо има горелки от 50 до 400 Евро. Камината е монтирана в хол 60 м2, като буквално цялата топлина остава в хола, мощноста и е към 3.5Кw и много бързо покачва температурата. Сега за горивото - трябва си биоетанол, защото пламъка е хубав, жълт. С етанол пламъка почти не се вижда и е синкав, губи се ефекта. Голям е проблема с намирането на биоетанол в България. Има големи количества ,но са за влагане в бензина и са обложени с акциз. Биоетанола за камини фирмите ,които го внасят го продават на безумни цени - 4лв./л. , а в Германия е 90 евроцента, проблем остава транспорта , защото се води опасен товар. Засега изкарвам с по 200 литра всяка година за цялата зима като сипвам по 2 литра почти всяка вечер на цена 2лв./л., което хем е кеф - жив огън, хем топли. Естествено не е икономично, но е красиво. Просто в България трябва да се освободи денатурирания биоетанол за отопление от акциз, иначе има огромни количества. Това е моя опит. Конденз може да се получи в малки помещения , но в 60 кв. м2 няма, но по принцип тези камини не се препоръчват за малки помещения зарази отделяната при горенето вода и въглероден двоукис.
Надявам се да съм бил полезен.
Последна промяна от trace74 на пет дек 21, 2012 8:22 pm, променено общо 1 път.

Тема "Биокамини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: