• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
8180 - майстор
Фло написа:
Мисля,че отговорностите ти на модератор са да следиш за добрия тон на дискусията ,а не да си причина за нарушаването му.Възмутен съм дълбоко!
И аз съм възмутен.
По съществото: Първо IvanR ти посочи, после Гугъл замълча като на разпит, цитира стара или несъществуваща Наредба.
По-назад няколко човека ти посочихме несъстоятелността на тезите за топлинните поток и съпротивление.

По правилата: Тонът ти, оценките и личните квалификации към Модератор са недопустими тук. Начинът за споделяне на недоволство е описан ясно.
Поне два пъти ти го намекнах, ако четеше непредубедено.

Извод: Ще коментираме апокалипсиса БЕЗ теб. Този път 2 дни за четене поне на Правилата, за Наредбите - твоя работа.
Следващият път удвояване на срока.
Сори, заради други компетентности и полезност беше с над-традиционната търпимост, но до тук.
Tsilkov - майстор
Фло написа:
който по схемата касае единичен зид широк 12 см.
При 25 см. зид железата дори би трябвало да са по две защото е по-тежък и от там земетръса му въздейства повече:
Изображение

Ето и мястото от където дърпам детайлите:
http://www.wienerberger.bg/%D1%81%D1%82 ... 0%BB%D0%B8
Детайли за двойна зидария (макар и не точно същата) има в предпоследната директория"Система за външна стена с допълнителна фасадна зидария Teraca"
gechev - специалист
Керамиката е тежка зидария и сигурно затова се налага армировка особенно на високите етажи, но никъде не съм виждал правилото да се спазва. Носещата конструкция след земетръс ще спре да се движи, а тежката зидария продължава, ама за какви работи говорим на 21. 12. 2012.
Tsilkov - майстор
gechev написа:
но никъде не съм виждал правилото да се спазва
Спазва се при по-големите обекти където има истински строителен надзор и проектни спецификации(+че нормативите за приемане на зидарски работи го изискват). На жилищни обекти и аз не съм виждал. Причината е ясна на един зид губиш половината време за укрепване спрямо това за зидане, а при нас "претупването" на работата е основен приоритет. Изисква се за всякакъв вид зидария понеже в зоната на бетонния елемент вече не се осъществява "зидарска превръзка". Железата в бетона само се набиват, а не се слага лепило или нещо подобно.
VLADO66 - майстор
Страничното укрепване на зида може да се направи много по-бързо и здраво като горното-т.е. с пяна.
kaktys - напреднал
Изглежда има доста колеги във форума,който се изказват само ей така да кажат нещо.Занимавам се със зидария повече от 12години,не каква да е ,а фугирана ,т.н.фасадна зидария.При спазване на всички правила и норми и при правилно проектирана къща твърдя,че няма ТЕРМОМОСТОВЕ,НЯМА КОНДЕНЗ,къщата е топла през зимата и хладна лятото,всичко друго е измислено и побългарено.В БГ в момента няма специалисти за този вид зидане/трислоина зидария/ и трябва много внимателно да се подхожда при избора на такъв тип стройтелство,защото по горе описаните начини не са правилни/изкючвам коментарите на Фло/.На пролет стартирам с такава деиност и в БГ,който се интересува повече да задава конкретни въпроси,ще се опитам да кача снимки за да се види за какво става реч.
gechev - специалист
Преди години Щрабаг зидаха с нашите тухли и на обекта имаше немско говорящ инженер. Той караше зидарите да слагат стиропорни ленти между тухлите и бетона колони и долна плоча, а горе запенване. Обясняваше че на зида му трябва еластичност спрямо конструкцията за антиземетръс и отстраняване на термичните разширения на бетона. Никаква армировка. Малко бяхме учудени но така ги караше да зидат.
gkaraivanov - специалист
Фло обръщането на една тухла напречно на зида значи:Легнала четворка с дупките фронтално така че да стане като зъб между двете стени и там изолация няма да има!И върху нея още една за да стане 0,25м. колкото е височината на изправената да се изравнят нали?Не ми е ясно през какво разстояние трябва да се прави този зъб и той само за здравина ли е ако не греша!?
mikeangel - специалист
Изказвам уважение към всички майстори във форума, но бихте ли все пак коментирали към техническото описание от Винегергер където съвсем точно са показани самите детайли? Предполагам, че никой не си направи труда да погледне информацията, затова прикачам въпросната картинка. Пяната е само между тухлата и изолацията. Какъв е този варов разтвор с марка < 1 МРа и защо е показан, както и пяната, само от едната страна на стоманобетонната колона?

Прикачен файл

Ext_wall_Poroterm38cm.png
Външна стена
Ext_wall_Poroterm38cm.png (69.41 KиБ) Видяна 4463 пъти
stivemaster - майстор
Да се изкажа и аз по темата ,че се подразних от даването на съвети ,когато на самия теб не ти е ясно !!!
Цилков ,колега много слаб пост viewtopic.php?p=472446#p472446 .Точно ти би трябвало да знаеш че "слягане на сградата" е фолклорен термин или ако можем да говорим за деформации ,то те са вследствие не уплътнен бетон или неизчислена конструкция.
Не си позволявайте моля ,от позицията на компетентни ,да коментирате неща които звучат така.
По същество ,относно зидарията и митовете свързани с изпълнението и . Зидарията (неносещи оградни стени),според цитираната "Наредба № РД-02-20-2" при слелетни конструкции ,се свързва с конструкцията посредством вароциментов разтвор М 1 N/mm2 - Чл.71 - защо ли, за да се смачка в случай на движение на конструкцията .
По цялата дължина на самоносещите стени се предвиждат ,като част от конструкцията ,противоземетръсни пояси и между зидарията и тях растоянието даречем пак 20мм се запълва с монтажна пяна - защо ли ,за да се предпазят стените от трептенията на конструкцията.
Допълнителното укрепване със арматура може да бъде предписано от конструктор и е на две места по височина на зида.Което разбира се не бива да заблуждава никого ,че би възпрепятствало зида да изпадне от конструкцията при земетръс ,нали ?
Относно методите на зидане с единички четворки или голямоформатни блокове изоставането ни както винаги е голямо и да не ви учудва липсата на специалисти по трислойна зидария ,те и тези на еднослойна са кът.
За фугираната зидария ,опит да разкаже за която е направил Цилков ,сигурно колегата kaktys ще може да каже повече ,че вече ми дойде много писането .Аз само ще вметна че най простия метод ,които аз налагам на моите обекти е използването на оразмерени според дължината на зида арматури АIIIN8 по две ,разполагане на рззтвора между тях в две ивици и поставяне на тухлата да стъпи върху тях .В края на реда внимателно се изваждат и се местят нагоре ,но основна грижа на майстора в сучая е да си осигури фронт (дължина) на зидане ,а не да се стреми да вдига височина ,преди да е стегнал материала надолу.
Относно дали му разбират на голямоформатните блокове хората или ние по разбираме - тъпия начин - http://www.youtube.com/watch?v=7TAvjgivPoM и свестния - http://www.youtube.com/watch?v=5EMsXrHONyw
Специално за колегата Цилков да отбележа ,колега обърни внимание на елемента и в двата случая поставян под зидарията и дали и позволява да залепне за настилката.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема ""Вградена" термоизолация по време на строежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: