Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Kirilpm - специалист
Май не съм първия с проблем в осветлението,прочетох 2-3 подобни теми,но никъде го няма този автомат,до сега карах с тея от нови пазар,но карат по 6 месеца и айде 25 лева за нов.Купих си от Intiel,обаче не ми стига акъла как да го свържа,схемата е малко неясна http://www.intiel.com/ace_bg.pdf схемата е същата като на АЦЕ 1.Иначе имам основни познания аз си слагах предния ключ пак с 4 проводна инсталация ама на него означенията си бяха съвсем ясни фаза и нула постоянни от таблото сигнал от ключа и сигнал от релето,а този нещо ме шашна.Проверих всички ключове няма такива,които дават постоянна верига няма и с глим лампи всичко по тях е в ред проблема е автомата.
sto64 - специалист
1 от релето към лампите
2 фаза
3 нула
4 от бутона
valentino76bs - майстор
Условно означаваме 1,2,3,4 клеми.Първата ти е към лампите управляващ ,на втората R подаваш фаза ,на третата подаваш НУЛА и на четвъртия ти е единия край на бутоните другия най вероятно е свързан към нулата.Нулите на лампите и те са свързани към нулата някъде.Ако си с контактор единия край на бобината на 1 клема,другия на 0.То другото си е свързано.

Упссс изпреварили са ме,и един автомат е 12 лева какви са тея 25 лева...
fikata - майстор
проблема е автомата.
Увери се,че там е проблема. Сложи го на масата. На първа и трета клема свържи една лампа.
На втора клема свържи фаза,а на трета - нула. Имитирай бутон като между трета и четвърта клема с проводник направи контакт. Така ще провериш дали автомата работи или проблемът е в инсталацията.
sto64 - специалист
Ако объркаш свързването , автомата се поврежда.
Kirilpm - специалист
Проблема се реши по интересен начин,по метода на изключването със стария бутон бях оставил само 1 крушка и разкачах и закачах бутони да ги пробвам без да меря и мога да се закълна,че светеше.По закона на мизерията тази крушка изгоряла и днес си вързвам новия ключ както беше вързан и стария,свети си диода изключва си включва си ама крушката да не е луда да светне?Невероятно проблема се реши след смяна на крушката,но старият автомат наистина е бил проблемен не гасеше.Благодаря ви за съветите,явно свързването е универсално LS 15 и ACE2 са с еднаква подредба кабелите на стария бяха наредени по същия начин.
Kirilpm - специалист
И за да забравя за пролбема си мисля да добавя в таблото един контактор.Надявам се,че е правилно да му подам постоянна нула на оперативната верига,стълбищния автомат му подава фаза в другия край на оперативната,която подаваше на крушките,а проводника,който получаваше фаза от позиция едно на стълбищния автомат,ще получава фаза от силовата верига на контактора,в другия край на силовата верига на контактора ще вържа постоянна фаза от предпазител.Контактора е с нормално отворени контакти Merlin Gerin CT40A,знам че е малко преоразмерен но такъв имам и мисля,че ще ми свърши работа.

Прикачен файл

Image048.jpg Нещо такова се получи,ако не е правилно ще го редактирам,мисля че ще е от помощ на други с подобен проблем.
Последна промяна от Kirilpm_old на съб дек 22, 2012 6:10 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
Идеята на контактора е силовата част /захранването на лампите/ да се отдели от контакта на стълбищния автомат,като се предполага,че този контакт е малък и може да се претовари от броя и мощността на лампите. Което е съмнително защото обикновено този контакт на стълбищния автомат е за 16А.При твоя автомат номиналния ток е 10А. Пресметни броя на лампите и единичната им мощност дали в твоя случай токът превишава тези 10А
Но все пак ако си решил да включиш към ст.автомат контактор, това означава, че вече автомата трябва да управлява бобината на контактора, а токът за лампите трябва да минава през силовите контакти на контактора. Т.е вече фазата на ст.автомат може да доиде от по малък предпазител/например2А/ Фазата,която ще се подаде към силовия контакт на контактора трябва да дойде от предпазител нормално 16А и да се подаде към инсталацията за фаза към лампите. Ако стане повреда,к.с. от лампите ще изключи този предпазител 16А, а предпазителя захранващ автомата ще бъде здрав.

Контакторът може да бъде преоразмерен,важното е предпазителят във веригата да не бъде преоразмерен.
а проводника от позиция едно на стълбищния автомат получава фаза от контактора,в другия край на силовата верига на контактора ще вържа постоянна фаза от
На позиция едно /1/ ще се получи фаза когато автомата задейства.Тази фаза трябва да я изпратиш с проводник на единия край на бобината на контактора.
От контактора автомата не трябва да получава захранване.Захранване от контактора директно чрез силовия му контакт трябва да получат лампите.
Евентуално захранване автомата може да получи от входната клема /фаза/ на контактора, което е неправилно по причина изяснена по горе /при к.с. във веригата на лампите/
Всъщност свързването по снимката ти е вярно,за сметка на текстовото ти обяснение,което не е вярно.
Kirilpm - специалист
Да сега забелязах каква глупост съм написал
а проводника от позиция едно на стълбищния автомат получава фаза от контактора
.Имах предвид проводника,който получава сигнал фаза от стълбищния автомат вече е свързан на силовата верига на контактора.А сигнала от автомата с мостче е подаден до бобината на конактора в единия и край.За предпазителя съм напълно съгласен,обаче таблото вече стана тясно вътре има и услилвател за кабелната,а в момента усилвателя контактора и автомата взимат фаза от един предпазител 16А,но все пак мисля че е безопасно,ако стане късо при консуматорите,тока ще мине през силовта на контактора и ще спре предпазителя,поне на теория?
Ще променя предния пост да не създава объркване.

Тема "Стълбищен автомат ACE2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: