• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hermit - специалист
Ами и аз да питам. Взех си едни луминисцентни лампи, обаче малко слабо светят. Гледах че има пури с надпис на тях колко келвина са. Едните бяха мисля 2700 а другите 5400 ако не греша де. Та въпроса ми е какво означават тези келвини и как да преценя колко вата пура най-много мога да сложа на тези тела които имам. 10x
Келвините доколкото си спомям, характеризират светлината в цветово отношение - дали се синкава, студена или по-топла.
На осветителните тела сложи лампи с точно същата мощност, с каквато са били оригиналните. Ако сложиш по-маломощни, най-вероятно ще видиш сметката им за нула време. Ако са по-мощни, ще светят слабо.
Иван Златев - специалист
моето виждане за електронните лампи е че за нищо не стават,където работя правят ремонт навсякъде и сменят старите лампи с нови,докато майсторите завършат коридора докрай,в първите стаи лампите вече са дали фира и ние започваме да подменяме "новите" лампи с други нови... тъй като са електронни не подлежат на отремонтиране,с дроселите са си чиста работа ся че са чувало някакво бззззз голяма работа или че ще премигне 2 пъти докато запали,лично аз никога няма да си взема електронна лампа,докато още има с дросели
hidrazin - майстор
Пич, така е ама темата е от преди 5 години. Пък и за това време малко ги пооправиха. Разбира се това не е причина да си
купуваш такива. Аз лично нямам нито една такава.
:partyman:
valentino76bs - майстор
След 5 години да споделя от опит със над 2000 лампи който са минали през ръцете ми със различни баласти от ''Филипс'' до български/няма такива боклуци/,мога да заявя че една лампа с дросел и стартер е вечна пред тези с електронния баласт.Е сигурно има и качествени но аз лично не попаднах на такива имаше много оправдания ,че филипса не бил еталон за качество един път друг, път била дефектна серията и т.н. .Абе като цяло много зле работата,и поддръжката им е трудоемка и скъпа.
Krass - майстор
Голям боклук. Лошото е, че при нас има изискване да работят и на прав и на променлив ток и няма начин. Или греца гърми или нещо друго. На една симистор ли е тиристор ли се беше отпоил и паднал от платката, защото не беше опрян в ламаринката (радиатора де). Запоих го и светна. Имаме едно новобранче, което сменя баластите като гуми във F1 :-D
hidrazin - майстор
Ами слагайте обикновени от 100 вата. Тока няма да ви бърка предполагам? :-D
Krass - майстор
Е айде сега. Окачен таван, тела 4х18 вата. Бива ли да осерем пейзажа с крушки. :roll:
hidrazin - майстор
Krass написа:
На една симистор ли е тиристор ли се беше отпоил и паднал от платката, защото не беше опрян в ламаринката (радиатора де).
Ти за такива тела ли ми говориш? Там не е нито симистор нито тиристор - транзистор е. Ето ти схемата на баласта. Ремонтират се лесно, но пък са
направени по най-калпавата и най-разпространената схема. И най-евтината. :-D

Изображение

И да не забравя - виж в емитерите на транзисторите има едни мощни резистори. Често братята китайци ги икономисват и слагат мостчета на тяхно място.
А това не е добре - нито за транзисторите, нито за спиралите на ламбата.
moimoimoi - майстор
aз съм доволен от OSRAM,както от ел.баластите така и от компактните им лум.крушки
преди около 6 години сменяхме на една фирма баластите /около 3000броя/с осрам и за да спечелим търга дадохме 50 000 часа гаранция и няма проблеми,работят денонощно,схемата им използва само една спирала при тяло 2x36/58/вата и реално едната тръба може да е с изгорели спирали и пак работи важното е газ да има вътре
hidrazin - майстор
Я дай да видим какъв е модела на тези баласти, че нещо ме заинтригува.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Луминисцента лампа." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: