Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
KingLin - майстор
Тъй като след време ще ми се наложи да взимам решение по този въпрос, а съм пълен лаик по темата ми се иска да прочета вашите мнения за плюсове и минуси на гореспоменатите видове покриви. В моя случай къщата ще е в района на Варна. Други фактори които определят покрива? Ще има фото-волтаични панели и поне един слънчев колектор. Квадратурата на етажите все още се коментира, но все се върти около 120-130 кв. м.

Вие сте наред сега :)
VLADO66 - майстор
Аз съм привърженик на четирискатен покрив с големи стрехи тип възрожденски, но в твоя случай плосък или двускатен с различни по наклон и дължина скатове по възможност с съответната ориентация.
KingLin - майстор
Може би трябва да спомена и че визията ми е последния критерий. Интересува ме по скоро да се кажат предимствата и недостатъците за да мога и аз да имам представа защо е по-добре въпросния покрив
шоп - майстор
При положение, че ще слагащ фотоволтаици и ако ориентацията позволява най-лесно, евтино с най-малко керемиди капаци, обшивки и т.н. е двускатния ( вилообразен покрив). Плоския също не е скъп, но ще вложиш повече в стойките за монтаж на панелите.
Четрискатния е най-труден за изработка, с най-много елементи.
schuldiner - майстор
Ами трябва първо да съобразите (с конструктора) какви са натоварванията. На скатен покрив не може просто да лепнете върху обшивката едни винкели и готово - конструкция! Нормално основата за всичко върху покрива тръгва от покривната плоча/гредоред. Дали и как се свързва с покривната конструкция, докато я пресича, си е решение на проектанта. На 120 кв. четирискатен ефективно за слънчеви инсталации могат да се ползват около 30 квадрата - не е малко, но е ограничение все пак. Като се добавят наклони, керемиди и свързаното с тях неудобството по обслужване, плюс риска от повреди на покривното покритие... не знам дали е добър избор.
При плосък покрив нещата са по-прости - фундаментче за цялата допълнителна конструкция (не е необходимо да е кой знае колко масивно), подходящ наклон за него, за да не държи много вода около връзките с плочата и това е. Може да се разположи навсякъде по покрива, което не е съвсем без значение, щото във Варна представителната фасада обикновено е южната, а и е добре сервизните помещения да са точно отдолу.
KingLin - майстор
Аз също съм далеч от мисълта за четирискатен, но го включих за да видя разликите от чисто любопитство. Наистина за мен избора се свежда до равен и двускатен заради полезната площ за фотоволтаичните панели. Другото което си мисля е, че въпросните панели би следвало да се обслужват някак си по време на експлоатация и това би било по лесно при равен покрив. Но да не забравяме и фактора цена :) То май най-добре беше да попитам кой покрив излиза по-евтин, но все пак ако има някакви солидни недостатъци не бих искал да ги пренебрегвам. Единственото което аз знам за избора на покрив е каква снежна покривка има през зимата от която се определя и наклона на скатовете за може снега да не се натрупва в големи количества (тежест) и да се свлича сам, но това едва ли е нещото с което бих се съобразил тук във Варна.
Относно това с фасадата на юг не разбрах добре - как така повечето къщи са ориентирани така? Настоящата ни къща е с фасада на югоизток и съответно комшиите от другата страна са с фасада на северозапад, което прави равен брой къщи за всяка такава улица. Или аз нещо се бъркам?
schuldiner - майстор
Северозападната фасада на комшията ти вероятно на него му е само вход и "заден двор", нищо че е към улица. Във Варна естественият наклон е предимно на юг. Съвпада и с гледката (където я има), така че на практика южната част от къщата и парцела е по-използваната, а също и по-представителна, когато се явява вход. Като нямаш избор (скатен покрив), естествено че там ще си сложиш панелите. Само казвам, че тук, особено в читавите квартали, дори уличната регулация помага за правилното ориентиране на къщата и хората гледат да строят по-близо до северната граница, за да им остане свободна площта на юг. Ако по някаква причина ти се прииска използваем покрив (тераса), това ще важи и за него - инсталациите по' в северния край, а обикновено и върху сервизни помещения.

Двускатен обикновено се прави по второстепенни постройки, основно за да се избегне покривната плоча, а и да се вкара още малко полезна площ, макар и осакатена. И уж за по-евтино. Ако се смята от покривна плоча нататък, плоският е 20-25% по-евтин от двускатния.
KingLin - майстор
Благодаря колега! Тази тънкост ми се беше изплъзнала, което все повече ме тласка към равния...

Тема "Сравнение на равен, двускатен и четирискатен покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: