Най - вълнуващия въпрос зимно време.
peterstamov - специалист
Здравейте,
имам нужда от една диагноза от ваша страна, и вероятно решение!? Вярно не е като на место но....
Първа зима с бебето и разбрахме че се разболяваме на 25 градуса, особено температура за спане.... Монтирах в две от спалните термовентили с термоглави. Сега вече седмица температурите не са прехвърляли 22-23 градуса. Това добре, но се появи шум. Шум като от бързо циркулираща вода, не онзи като на радиатор с въздух.
Системата е котел на твърдо гориво който ползваме вече 5-6 зими. Девет радиатора на два етажа и болйлер затопляме. Двата шумящи радиатора са последователно на един кръг. Помпата е Grundfos 25-6.

Цената на която купих термовентилите беше 15 лева и някакви стотинки и се съмнявам дали са качествени!? Отделно термоглавите бяха по 13 лева и стотинки. Термоглавите са Jürgen Schlösser Armaturen, но по важно е крановете дали са наред. Купих ги от читав магазин, като това ми препоръчаха.

Сега вероятно проблема е при мен, а не във вентилите, но не знам как да го диагностицирам и какво да предприема!?

Прикачен файл

P1010792_1.jpg
ESPACE - майстор
Има вентили които шумят, има и безшумни. Ти си купил от първите.
peterstamov - специалист
А да препоръчате модел? Евентуално да става с тези термоглави! Като точа за нещо инсталацията да подменя само вентилите а да си ползвам главите?
naskov - майстор
Термоглавите са универсални. Преди да смениш крановете пробвай да намалиш помпата на първа степен
peterstamov - специалист
Аха! Замислих се и за това и сега сложих един контактен термометър на студената вода. Дава ми разлика 10 градуса (70-60). Помпата и котела са смятани уж като се заживее на третия етаж да се топли и там. Пробвах помпата и на двете скорости - няма разлика в шума. Ако пусна налягането в системата малко дали ще има ефект? Сега при мен на втория етаж е 1,3 а доло при котела е 1,7 (атмосфери ли барове ли, не знам как се казват)

Вероятно поради намаленото сечение се е увеличила скоростта на водата (налягането) на тоз икръг с тези два радиатора. Има ли вариант да се регулира налягането (да се изравни ли..?) с арматура? Да не се окаже, че и новите вентили шумят!?
LazarGanev - "Велик майстор"
Това за хидростатичното налягане се учи в 7 клас мисля - няма как на втория етаж и в мазата налягането в системата да е еднакво :) . Но това по никакъв начин не влияе на шума. Можеш да направиш байпас (с кран)на помпата за да не шуми толкова
peterstamov - специалист
Някой беше писал, че премахнал шума като монтирал термовентилите с главите на изхода на радиатора. Дали ще има ефект?
idunno - специалист
:-D :-D :-D това е много забавно...
VLADO66 - майстор
Има такива термовентили обаче се използват за други цели-термоограничител на изходяща тръба.
idunno - специалист
Те се слагат, ако искаш да вържеш няколко квадрата подово за съществуващо радиаторно отопление, а не да ограничават шума.Той е от високата скорост на водата.
Съветът на Лазар ще свърши работа.

Тема "Термовентил, термоглава, шум." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: