• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20
Всички имаме коли, нали ?
velsi - Почетен майстор
И като се разрових още повече май се оказва, че всесезонните гуми са най-вече за лекотоварни автомобили (бусове). Още не съм намерил за лек автомобил...
jacko - специалист
аз имам едно малко нисанче, карам го с 13" LASSA, 50 кинта за брой, чисто нови + безплатен монтаж. не мога да си позволя лукса да карам с "всесезонни" защото живея на 1000 метра надморска височина :? преди време имах бенц С180 автоматик, с 4-ри нови зимни гуми Вредщайн закъсвах на всеки ъгъл, за това предпочетох предно предаване.
LASSA е продукт на компанията BRISA , съвместно предприятие на японския концерн Bridgestone и най-големия турски конгломерат Sabanci Holding. Използвайки технологиите на Bridgestone, най-големият производител на автомобилни гуми в света, BRISA произвежда над 400 различни размера автомобилни гуми с марките Lassa и Bridgestone......
ARTU - специалист
Имам "Омега А 2.0i CD". Преди три години я "обух" с чисто нови всесезонни гуми "TIGAR"... Държи се идеално и на сухо, и на вода, а и на сняг. Живея в един от високите квартали на Стара Загора и има четири кошмарни нанагорнища със завои, които се налага да изкачвам, за да стигна до блока. Един единствен път не можах да изкача последното, но тогава просто беше заледено. Иначе на слизане - нямам грижи. Пък и съм с ABS :cool:
От тогава съм навъртял близо 30 000 км. Преди месец ги размених - задните сложих отпред. Тая зима ще ме изкарат с малко зор, но догодина наесен трябва да купувам други.
Zender - помощник
Моите летни и зимните ми гуми са Дънлоп от няколко години използвам само тази марка и съм доволен много....колкото до всесезонните гуми това е компромис с сигурноста и живота на хората :!: Затова се използва термина,че няма всесезонни гуми / Не ,че няма / просто една гума няма как да е добра на суха настилка при +30 градуса и при -15 няма такъв калчук сами си правете изводите :wink:
гост енчо
абе другари, явно евтино си е да се карат по-дълго едни или други гуми и зиме и лете, ама някой да е видял всесезонни ботуши или всесезонни сандали?Човек трябва да прецени дали му трябва гума или колело.все пак между хора се движим, добре е да се пазим един друг.
ribolovec2
Аз съм със всесезонни Dunlop all season m2
Гост
Четейки темата видях на няколко места да споменавате, че всесезонните гуми са компромис за сигурноста, особенно през зимата.Искам да споделя мнение за подобен компромис, може би по опасен.Карам Ситроен ZX 19D с предно предаване.Изхождайки от икономията за зимата си закупих 2 нови зимни гуми Ласса с джанти, които монтирах отпред, а отзад оставих Мишлен Енерджи /летни/ с идеята, че предните колела като двигателни няма да ме оставят никъде, а при спиране спирачното усилие е предимно на предната ос.До тук добре.Още на пъвия сняг започнах с пироетите.На първите 500м. при спускане по наклон от четвърта предавка набих на трета /без докосване на спирачка/ и това беше достатъчно задницата да ме изпревари и да влаза в канавка.За щастие нямаше насрещно движение.Въпреки инцидента продължих да карам със същата конфигурация още близо месец, но след още две подобни ситоации разбрах, че така не може да се продължава.Смених зимните с летни.И каква ми беше изненадата : оказа се, че колата се държи много по стъбилно при спиране и при завой.Вярно недостатък е по-големият спирачният път и по трудното потегляне от място. Извода до който досигнах е, че използването на четири летни гуми е по безопасно от две зимни и две летни.Не правете мойта грешка /това е съвет за стиснатите/.Мисля не е небходимо да Ви споменавам, че когато си купих още две зимни гуми нещата коренно се промениха.Благодаря Ви за търпението.
Duke_BG - специалист
АРТУ , с това задно предаване можеш да си навлечеш доста неприятности тази зима по-добре помисли за зимни поне отзад :)
аз карам в момента с едни галошки ама зимата като си сложа бушончето на задния мост на вектрата (4х4) вече е друга бира :lol:
ARTU - специалист
Да, зимата определено ще купя някакви зимни за отзад... А и като се има предвид какви баири изкачвам докато се прибера :shock:
enigma7
Аз пък карам мойта стара сладка Vectri-чка с Debica ... отпред зимни или летни , а отзад комбинирани. По няколко пъти в месеца прехвърлям Боровец .... няколко пъти сам катерил зиме Пампорово и каде ли още не ... минавал съм през всевъзможни места и условия и до сега нищо и никъде не ме е спряло. Задминавал съм автомобили с вериги на Боровец без аз да имам нужда да слагам своите ! Та моето виждане е ,че: 1. компромис не бива да се прави ПОНЕ с водещите колела! Там са необходими зимни или летни(но зимните могат да се използват и лете , а летните не вършат работа зиме)!Просто лятната употреба на зимни гуми води до по-бързото им изтриване. 2.Комбинация от раносезонни гуми е допустима,но само когато гумите са от една марка! Аз съм зъболекар и при нас е същото - материали от различни фирми на теория могат да се използват , но на практика по-добре това да не се прави! 3.Аз също веднъж се въртях , защото от насрещното ме изненадаха и при зимни условия натиснах рязко спирачка...НЕ БИВА :-D ... Щях да си изплюя сърцето след това :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20

Тема "Какви гуми ползвате ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: