Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djeko - специалист
Ок,благодаря ти за съвета,и без това в стаята си имам дигитален термометър-ще опитам по твоя начин.Само трябва да си разтегля няколко дози от примерно по 3 или 5кг,че да мога да си направя сметката.Ь какво имаш в предвид с това ,че уважаваш мнението на всеки?Да не би и ти да си с ПЕЛЕТЕРМЧЕ? И ако си, какъв разход имаш?
filmatoplo - майстор
Уважавам мнението на колегите които се включват със съвети , и е нормално да имаме на пръв поглед различни мнения -зависи на кой какво му е идвало до главата при работа с материята-отопление , от 500 километра даваме идеи за инсталации които не сме видели на место .По някога не се изключват и грешки в котлите .Още се търси идеалния вариант относно -един пелетен котел как трябва да работи -постоянно или да спира.Навън от България -пелетните котли ги карат да работят непрекъснато (или те са по богати или пелетите са по евтини) , ползват стайни термостати но те регулират не котела а трипътни и четирипътни смесителни вентили които нагласят температурата на водата пращана към радиаторите , излишната енергия която не е необходима за момента я събират в буферни съдове .А тук при нас искаме да накараме котела на пелети да гори на минимум , но и да топли сградата .Твоя Пелетерм може ли да си намали мощността до такава степен че да върви по ръба хем да топли-хем да не гори много , ако да -колко е тази минимална мощност.Ако си го намалил до минимум , и пак ти е много тази мощност -то просто котела ти е излишно мощен .Хвърлям в пространството подобни непрофесионални мисли за да се ориентирам от гледна точка на човек като тебе купил си котела и сега се ядосваш , сигурен съм че има нещо което не е доогледано от страна на Ерато ли не знам :? .
djeko - специалист
Благодаря ти за мнението -независимо колко то ми помага или не.Чувствам се някак си по добре като си споделям с някого . :-D Но наистина май ЕРАТО си карат по български.Дано нещо да бъркам в цялата тази история с настройките,но едва ли.Както се казва-а дано ,но на дали. :lol: И въпреки това се надявам някой колега да сподели дали и той е със същите проблеми.
filmatoplo - майстор
Та на каква минимална мощност работи котела сега .
Christo - майстор
Имам един бюлетин от германска агенция, която допуска котли на пелети до тамошния пазар. Самата тя ги изпитва и побликува данните. Прави ми впечатление, че нивото на въглероден окис (CO) на всички котли при малък товар е два-три пъти по-високо от това при пълен товар. Това според мен говори, че КПД-то при малка мощност е доста по-ниско от това при номинална мощност и от там идва преразходът. Ти караш котела да работи постоянно на 30%. Струва ми се и, че Ерато са се поизхвърлили с тези 93%КПД. Малко е труден експериментът, който ти предлагам, но няма ли възможност да се пробва с един буферен съд 1000л. Да си работи котелът на 20-25KW, докато загрее и буфера и после да почива час, час и половина, докато се разреди и буферът, чак тогава да пали отново и т.н.
filmatoplo - майстор
Лошото е че всеки в търсене на решение за отопление е купил нещо -сглобил някаква инсталация за дома който не е подготвен за по ниско температурна инсталация , получава се това което се получава и следват въпроси помощ .И исканата помощ се свежда до това че да помогнем с магическа пръчка -защото клиента е купил вече котела на мечтите си за солидна сума (и дума не може да става за подмяна ), след това вече има купени 5 тона пелети (докато тези не се изгорят други не може да се купят ) , радиаторите също са си на место (там жената командва) -ха сега помогнете :? :wink: .Ако нещата опират само до една настройка -добре , но трябва ли нещо да се подмени по горното -няма оправяне .
djeko - специалист
Ами нямам такъв съд!Котела го карам в момента на 62град. и около 10-12кв мощност на котела,системата ми смятам е добра -алуминиеви радиатори с h 60см и когато сменях котела поднових на цяло тръби ,кранове и т. н.Аз също смятам,че е по-добре да карам машината на по-големи кв ,логиката ми ме води на там,но и да вдигна мощноста все тази ,он си знае 60кг и това е.
djeko - специалист
Вече съм тръгнал по пътя на харчелъка,и си мисля,че нямам достатъчна инсталирана мощност.Та се замислям са един качествен конвектор.Не знам ти на какво мнение си?Имам 64 ребра и една лира в банята -не знам колко кв.
filmatoplo - майстор
Тези радиатори с 60-65 градуса вода- работят на 60% .
Christo - майстор
Ако увеличиш товара с още глидери, ще увеличиш отоплението. Не ми се вярва да падне от това консумацията на пелети. Тези градуси са на ръба. Не слизай по-надолу, да не тръгнат едни чернилки от котела. Потърси някой кадърен специалист по горелките, да я настрои евентуално, да измери газове, да прецени добре ли работи...

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: