Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
Най-малко пепел сякаш има с пелетна горелка и пелети... Пелетната горелка освен това позволява работа при ниска мощност на котела...
От друга страна пък дървата ще са много по-евтини в планината от пелетите...

Според мен колебанията ти трябва да бъдат между тези два варианта...

А да не би да си под Белинташ?

Нямах предвид да вкараш котела в къщата, в която живееш, а да направиш котелното до нея...
Също така ако ще е котел на дърва - предвиди навес за дървата, хубаво е да са сухи. От навес за дърва не трябва да се притесняваш - според мен не стои грозно и няма да дразни окото на клиентите :)
Ако пък избереш котел с пелетна горелка - склад или навес за пелетите.
shotik - майстор
Не съм правил къщи,не съм на ТИ със строителство,но искам да ти припомня за старите руски къщи със зиданите печки,съчетаващи печка за готвене,отпляване на къщата,вграден резервоар за вода,пещ .
Може би в интернет да има такива материали,потърси,аз имам само статия на руски език ,в която са дадени скици на всеки ред тухли,напречни разрези и обясвнения .

Намерих нещо подобно

http://translate.google.bg/translate?hl ... CEgQ7gEwAw

и още нещо http://dvors.ru/pages/pechi.htm

http://www.google.bg/search?client=oper ... el=suggest
VLADO66 - майстор
Ако избереш по-голям котел(напр. 32kW) трябва да сложиш буфер 1500л.-така при тази степен на изолация(каквато ти казах горе) котела ти ще работи 6-8ч. в денонощие което при захранване с генератор е сполучливия избор.
шоп - майстор
Колеги какви помпи, какви генератори, буфери, пелети, въглиша ви гонят.
Двуетажна къща в гората да се топли с пелети и въглища е смешно.

andon1980, направи си самоделн водотръбен котл от 8-10 мм ламарина и безшевни манесман тръби, което е пригодено да му хвърляш цели метровици. Така си спестяваш труда и оскъпчването от рязане и цепене. Не ти трябват помпи и буфери. Направи вертикалните щрангове от 2.5-3 цола тръби по които при два етажа системата ще работи на гравитация. Сложи чугунени радиатори и голям добре топлоизолиран разширителен съд да кажем 1 кубик. Докарай добра изолация на къщата и 2000 литра вода в системата и ти гарантирам, че като оставиш котела запален в неделя - до петък водата в отоплителната система до петък няма да замръзне, колкото и да е студена навън. Слагането на няколко бойлери със серпентини допълнително увеличава акумолиращия ефект.

Това е което бих направил аз. Не бих се занимавал с пелети, помпи, буфери и електроника за 10000 лв да кажем. Простото е най-надежно и евтино.
filmatoplo - майстор
Виж как е уредено отоплението на подобна къща в района.
andon1980 - специалист
torbalan написа:
Най-малко пепел сякаш има с пелетна горелка и пелети... Пелетната горелка освен това позволява работа при ниска мощност на котела...
От друга страна пък дървата ще са много по-евтини в планината от пелетите...

Според мен колебанията ти трябва да бъдат между тези два варианта...

А да не би да си под Белинташ?

Нямах предвид да вкараш котела в къщата, в която живееш, а да направиш котелното до нея...
Също така ако ще е котел на дърва - предвиди навес за дървата, хубаво е да са сухи. От навес за дърва не трябва да се притесняваш - според мен не стои грозно и няма да дразни окото на клиентите :)
Ако пък избереш котел с пелетна горелка - склад или навес за пелетите.
Къщата се намира близо до Рожен и Момчиловци , Белинташ е доста по далеч от нея.И аз съм умувал отоплението да ес пелети но намерам че този вид отопление има следните недостатъци.
-Пелетите се правят от гнили клони , черупки от фъстъци , листа и много други по нискокалорични материали , правят се и от 1001 фирми което в България ме кара да мисля че няма да има една с друга партида с еднакво качество.При цена на пелетите колкото на тон въглища ,просто ако ще правя хамалогията с пренасянето им по добре да е от второто.ако котела е на въглища в него ще мога да горя и дърва а ако е на пелети незнам дали ще мога да ги замествам с въглища или дърва.
Относно навеса за дърва от северната страна на къщата съм предвидил такова голямо нещо , хем ще са на сушина хем няма да се вижда така че това не е проблема.Колко пари излиза един котел на пелети , по мои спомени ми се въртят 2 3 4 хиляди лв и нагоре за котел и горелка , а това май се връзва доста скъпо.
andon1980 - специалист
filmatoplo написа:
Виж как е уредено отоплението на подобна къща в района.
В района колега къщите са на стари хора , без никаква дограма а с единично 4 мм стъкло заковано с пирончета и постоянно работеща гонварска печка тип чудо .Странно но температурите в стаите им са близки а и надхърлящи 30 градуса.Но отоплението е целодневно а при мен този фактор няма да го има
andon1980 - специалист
шоп написа:
Колеги какви помпи, какви генератори, буфери, пелети, въглиша ви гонят.
Двуетажна къща в гората да се топли с пелети и въглища е смешно.

andon1980, направи си самоделн водотръбен котл от 8-10 мм ламарина и безшевни манесман тръби, което е пригодено да му хвърляш цели метровици. Така си спестяваш труда и оскъпчването от рязане и цепене. Не ти трябват помпи и буфери. Направи вертикалните щрангове от 2.5-3 цола тръби по които при два етажа системата ще работи на гравитация. Сложи чугунени радиатори и голям добре топлоизолиран разширителен съд да кажем 1 кубик. Докарай добра изолация на къщата и 2000 литра вода в системата и ти гарантирам, че като оставиш котела запален в неделя - до петък водата в отоплителната система до петък няма да замръзне, колкото и да е студена навън. Слагането на няколко бойлери със серпентини допълнително увеличава акумолиращия ефект.

Това е което бих направил аз. Не бих се занимавал с пелети, помпи, буфери и електроника за 10000 лв да кажем. Простото е най-надежно и евтино.
Колега това като вариант май ми допада най - много.Ако обаче се направи голяма камина и примерно в нея да влизат метровици и да има водна риза за отоплението на другите стаи това пък ще е перфектно.Едната камина на плевнята си я направих аз /металната част/просто майстори след това ми я облицоваха.Помпата за парно е около 200 300 лв така че по добре с нея пък ако спре тока мисля че системата ще работи и на самотек.Или ако е камината в механата няма да става това/в смисъл да трябва котела да е примерно в помещение тип мазе/
Ето и снимки на камината дето си скалъпих сам, в една зруга тема пуснах едно питане как да отоплявам помещението по бързо и тази седмица ще си направя препоръчаното от един колега.Иначе при температура от минус 5 градуса внавън в помещението е 5 градуса с пусната камина за около час температурата става 14 15 градуса.Пускам и една духалка да духа от другия ъгъл на помещението за да подпомага въртенето на вуздууха

Прикачен файл

kh 037.jpg

Прикачен файл

IMG_1013.JPG

Прикачен файл

-7.JPG
-7.JPG (62.07 KиБ) Видяна 5051 пъти
andon1980 - специалист
shotik написа:
Не съм правил къщи,не съм на ТИ със строителство,но искам да ти припомня за старите руски къщи със зиданите печки,съчетаващи печка за готвене,отпляване на къщата,вграден резервоар за вода,пещ .
Може би в интернет да има такива материали,потърси,аз имам само статия на руски език ,в която са дадени скици на всеки ред тухли,напречни разрези и обясвнения .

Намерих нещо подобно

http://translate.google.bg/translate?hl ... CEgQ7gEwAw

и още нещо http://dvors.ru/pages/pechi.htm

http://www.google.bg/search?client=oper ... el=suggest
И аз си мислих кюнците от камината да вървят под пода на втория етаж , така бях чел че правят руснаците но пък дългите хоризонталлни участъзи могат да намалят тягата на камината , там да се задържат сажди и нямам идея как ще се чисти тази работа
filmatoplo - майстор
Какво ще кажете за котел на въглища или дърва Стропува , в смисъл че издържа 5 дни с 1 зареждане , ако има и буфер 1000 литра .Инсталацията да се направи гравитачно без помпа , заради тока , ама как тъй спира за дълго -ако има хора в къщата -на тъмно ли ще са, предполагам мини агрегат ще трябва -една помпа за парното е 60 вата би могло да има и помпа в случая.Но идеята ми бе за Стропувата .
Последна промяна от filmatoplo на ср дек 26, 2012 4:29 pm, променено общо 1 път.

Тема "Отопление за новоизграждаща се къща в планината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: