Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ESPACE - майстор
Никой не попита човека каква температура поддържа в къщата с тези 60кг. на денонощие? Ако има по големи топлозагуби и държи 24-25 градуса нищо невъзможно няма в разхода му. :)
filmatoplo - майстор
Липсата на изолация на стени,под,таван не е за подценяване , нали гледам как е при мен -радиаторите парят на 60 градуса , но пода ,стени,и таван :wink: .Ами топлообменника на човека е 30 киловата , мощността на радиаторите пък е малка -пада и под 10 киловата денем .Голям е според мен котела , дори да се намали до минимум -ще маждука едно пламъче в тоз голям топлообменник , ще влоши работа от към образуване на пепел по ризата , топлообмена ще падне и всичко започва отначало.
Christo - майстор
60кг.4,5KW/h=288KW/h:24=12KW на час от котела към радиаторите. Съвсем грубо, без да се отчитат кпд-та и загуби
joro_vn - специалист
Една камара приказки за нищо.
Ами къщата има големи топлозагуби през стени и таван, тухлите и мазилката само пазят да нв вее вятър вътре. Тъй че си сложи изолация като хората.
Второ извикай някой с газанализатор да ти регулира въздуха - и повечето и по- малкото въздух вдига разхода.
Също може да намалиш темперетурата в къщи и непременно сложи стаен термостат.
А котела си е хубав, за тия пари си е супер.
n.ganev - майстор
Здравейте и честита Коледа на всички! Моля, ако модераторите сметнат, че мнението не е за тема да я преместят. От 1983 г. имам изградено локално парно /водно/иот тогава досега съм направил много подобрения по инсталацията. Котелът е направен по модел от в."Направи си сам" и работи безупречно на твърдо гориво. Прилагам чертежи на котела, като се извинявам за лошото качество.Котелът се води 14.5 kW и отоплявам къща 120 кв.м плюс бойлер 120 л с две серпентини, като от парното се затопля само горната част на бойлера. Къщата е с външна изолация, дограма дърво-стъклопакет, тавани - гипсокартон, 10 см въздух, гредоред и 5 см минерална вата. До началото на този сезон раазходът на гориво беше 3 - 3.4 т донбас плюс 4-5 кубика дърва. През лятото направих така нареченото от някои от вас "недоразумение" на котел. На средната врата на котела поставих горелка за пелети Ferolly P7. В камерата, в която е в средата на котела над скарата имам заработена медна тръбаи там съм поставил датчика на горелката. До този момент разхода на гориво е ноември - 450 кг пелети, декември - до днес 750 кг пелети. През ноември месец включвах горелката 2 пъти дневно за по 2 часа. През декември за повече време като на 17 декември поставих стаен термостат, който поддържа температура от 8 - 24 часа 23-24 градуса, а през нощта 19-20 градуса. Горелката е настроена на 70 градуса, термостатът на помпата на 60. Клапата на комина е притворена на половина. Горелата работи на 3та степен, а от снощи на 2ра. След поставяне на стаен термостат, режима на работа е час работи час почива.
Смятам да сменя термостатът на помпата, тъй като този е с хистерезис 18 градуса и да сложа такъв с 3. От тук и първият въпрос - добре ли ще бъде новият термостат да бъде настроен на 63 градуса, тъй като под 60 гр. горелката преминава на по-висока степен.
Вторият ми въпрос е ще бъде ли по-добре да отделя бойлера на отделен кръг с отделна помпа, която да се управлява от ДТ2, тъй като в момента БГВ е след лирата в банята с монтиран на входа електромагнитен винтил и след поставяне на стайният термостат не може да загрее.
Прикачен файл:
Mail.JPG
filmatoplo - майстор
2,5 кила на час разход пелети , това са 9-11 киловата на час , това за Джеко. А това за котлето което е на чертежа -Изолацията на къщата си казва думата :wink: спадаш на разход 25 кила за 24 часа .
djeko - специалист
filmatoplo,тези 2.5 кг на час ако горелката работи 12ч и 12 почива си е направо супер, само че този разход ми е при плътна работа,или 24ч.За мен липсата на стаен термостат е една от главните причини за този разход-поне така както чета мненията на колегите. Пак казвам,че за предния сезон 20м3 дърва ми бяха достатачни въпреки ,че бях с дървена дограма и на двата си етажа.Да не казвам ,че на 1 ми етаж си вееше като за световно :-D ,а сега вече и 2 ми етажа са с ПВЦ 5 КАМЕРИ И ЧЕТЕРИ СЕЗОНА 32ММ СТЪКЛОПАКЕТ.
filmatoplo - майстор
Аз не го отричам стайния термостат , сложи си , даже най добре да се настрои по дни и часове определена температура по желание .
djeko - специалист
А котела съм го взел 30кв защото сега правя подово отопление на 1 етаж, та да може да храни и 2та етажа. :-D Но тайно си се надявам да мога да сваля разхода за сега поне на 40-45кг за 2 етаж само. И още нещо,мисля днес ти ми препоръча този COMPUTHERM Q7RF Програмируем радиоуправляем дигитален стаен термостат---какво производство е. :?
Последна промяна от djeko на ср дек 26, 2012 9:39 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
djeko, как се стопанисват 20м3 дърва и можеш ли да ги сравниш с 5-6т. пелети? Няма как да е на същата цена. Вярно, че ти е големичък котела, но досега не съм видял някой който е минал на пелети да се върне пак на дърва или въглища. Наблягай на увеличаване на доходите, а не на връщане назад в миналото - това на майтап, но с голяма доза истина :wink:

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: