Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djeko - специалист
Каквито и пелети да ми предлагат вече съм си решил ,че за другия отоплителен сезон още от юли ще съм си заредил 8 т чипс поради простата причина,че разхода ми на чипс и пелети е един и същ- а цената а на половина.Но всичко е въпрос на опит. :lol:
шоп - майстор
При обемно тегло на чипса около 200 кг кубик само си представи хамалогията по пренасане и складиране. Това са 40 кубика!!! Без циклон или шнек не е работа. Губи си смисъла от ''автоматизацията'' По тази логика мини на дърва и плащай наполовина по-евтино от чипса.

П.П Някой бе казал тук, че не познава човек върнал се от пелети на дърва. Е аз познавам. След като фирмата му взе 10000 лв и си купи 5 тона пелети, които според изчисленията трябваха да му стигнат за целия отоплителен сезон. Да ама не. Стигнаха до нова година. Сега същия този човек плаща надница на огняр за котела му на твърдо гориво и е доволен.
syncho - майстор
шоп явно твоя познат е имал други проблеми. 100% съм убеден, че проблема не е бил в котела му, какъвто и да е бил. А 5т пелети могат да се издухат и за 1месец от най-маломощния и най-хубавия на света котел... зависи от много неща.

djeko дори и чипс да вземеш си направи изолация на къщата разликата ще я усетиш моментално. Не се заблуждавай, че не играе роля. Играе и то огромна! На всичкото отгоре тези тухли четворки с които каза че си единствено са по-добре от единичките - изобщо не можеш да разчиташ на тях. Виж разликата става доста по-голяма при 8-ците и 12-ките на Wienerberger примерно. Не ми е целта да правя реклама на тухли, но каквото си е истина си е истина. И дори и да си с такива тухли пак е задължително да си сложиш изолация.

п.с. Честита Коледа и весело посрещане на новата година!
djeko - специалист
ДА syncho,прав си за това сега си слагам 1 см фибрант ,но отвътре на стените-може да е малко но все пак е файдица :проба: С помоща на доста колеги от този форум добих до голяма степен представа за цялата ситуация около моя ПЕЛЕТЕРМ-ВИО,и смятам ,че като автоматизирам малко системата +изолацийката нещата ще се подобрят значително.А междувременно давам обещание да информирам колегите от форума за това какво съм постигнал. :-D
valqk - специалист
djeko написа:
ДА syncho,прав си за това сега си слагам 1 см фибрант ,но отвътре на стените-може да е малко но все пак е файдица :проба: С помоща на доста колеги от този форум добих до голяма степен представа за цялата ситуация около моя ПЕЛЕТЕРМ-ВИО,и смятам ,че като автоматизирам малко системата +изолацийката нещата ще се подобрят значително.А междувременно давам обещание да информирам колегите от форума за това какво съм постигнал. :-D
От прозорците почни.
Аз понеже ги пренебрегнах, сега видях колко са зле моите (дървена дограма, уж без видими измятания). В момента експирементирам - на едната стая затворих прозорците с 5см eps+пяна отвън. Ралзиката веднага - +2 градуса (ако навън е около 0 или под - колкото по-ниско толкова повече се усеща ). Сложих и 10см xps на тавана отвътре +1 градус. Ако температурите не падат под 0 съм на 2 чувала/24часа (дакон 24 + гп20 + подово на 40м2 + конвектор на 10м2 + отопление на още 30м2 от кюнеца на котела). Падне ли под 0 (-3 -10) 3 чувала. Сега чакам да видя на -15 -20 какво ще стане, че ако качи постоянно на 4/24ч няма да ми стигнат #-o
sande34 - специалист
За съжаление приятели пелетите са безперспективен начин за отопление. При сегашни цени от 500 и повече лева за тон 1МВ = на 110-120 лв което силно го доближава до електроенергията. Както знаете тенденцията е за изравняване на цените , итези вл и аз , които са се набълбукали с пелетни отоплители нищо немогат да направят. Остава утехата , че някъде все още се продават пелети за 350 -400 лв тона но това е до време. Излишно е да пишете глупости от рода с 20 кг топля 200 квм и тн. за да не заблуждавате и други хора. Всички вече са наясно , че от добра изолация и климатична инсталация няма по добро. И не е зле да се мисли предимно в това направление.Желая успехи.
filmatoplo - майстор
Тази година предлагането на пелети на пазара се е увеличило поне 10 то кратно , всеки иска да изкара лесни пари и да стане милионер .Ако така върви всеки да прави пелети , пазара ще се залее и цената може да падне . :? В Бг е ужас , на вън има закони , хората които се топлят на пелети ползват някакви преференции . :wink:
mtodorov - помощник
sande34 мога да те поканя за да видиш как с 2 чувала се топлят 200 квадрата при температури около и малко над 0. За твое сведение разполагам и с качествена климатична инсталация и добра изолация. Искам да споделя че нищо неможе да даде същия комфорт който се постига с котел и класически радиатори. Ако се поинтересуваш малко има една таблица която показва какво се случва с класическите климатици когато външната температура започне да пада под 15 градуса.
шоп - майстор
filmatoplo написа:
Тази година предлагането на пелети на пазара се е увеличило поне 10 то кратно , всеки иска да изкара лесни пари и да стане милионер .Ако така върви всеки да прави пелети , пазара ще се залее и цената може да падне . :? В Бг е ужас , на вън има закони , хората които се топлят на пелети ползват някакви преференции . :wink:

Аха така е, но за станат милионери и да продават на ниски цени пелетите мелят и пресоват боклуци, кори, вършина, талашит, слънчогледови и царевични стебла, слама и рапица.

Тенденцията е всяка година тока да поскъпва с около 10% и при разход от около 100 КW електроенергия на тон пелети сметнете каква ще е цената.

sande34 е прав не можеш да се огрееш с 30 кг талашит
Christo - майстор
Имам качествени климатици и мисля, че и качествен пелетен котел. Превъзходните данни на климатиците са за +5..+7 градуса. При -10 работата става малко по-различна. Много трудно можеш да се добереш до кривата "околна температура-КОП". Шумът е даден при най-ниската степен на турбината, при която не може да се реализира номиналната топлинна мощност, но това скромно е пропуснато по шарените книжки. Сигурно за удобство на клиентите, мощността е дадена в BTU(британска термална единица), вместо в киловати. Качествените климатици са скъпи. Качествената външна изолация-също. Ако човек има пари на куп да я направи, добре. Алтернативно, ще дава повече за отопление, но разтегнато във времето. За равномерно отопление въобще не може да става и дума. Няма как да се разположи вътрешното тяло хем да топли, хем да охлажда оптимално. Ако човек е съгласен в къщи да е шумно и от някъде непрекъснато да му вее, няма проблем. Пелетите са 300 лева през лятото. Общо взето, цените на всички енергоносители следват цените на нефта. Има хамалогия с мъкнене на чували, но то е защото нямаме подходящи бункери и уредено пелетно стопанство. Може би, термопомпа и радиатори е по-добре, но радиаторите излизат доста големи при 40-50 градуса на водата. Пък и термопомпа 20KW си е цена(и обем). Общо взето, на запад продължава разработката на всички видове отопление, тъй че за демоде не може да се говори по адрес на нищо.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: