Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
При мен хола и кухнята са едно помещение с обща площ около 40 кв. метра.
Термопомпата ми работи на 50 градуса и за да ми е топло - в стаите има три радиатора с общо 51 глидера Н600.
При температури под -15 градуса става хладничко в къщи ;)

За апартамент според мен това, което аз съм сложил ще е достатъчно...
sreshtu - специалист
torbalan Тези 51 ребра H600 за целия апартамент или само за дневната с кухнята ли са ти? [quote="torbalan"]При мен хола и кухнята са едно помещение с обща площ около 40 кв. метра.
Термопомпата ми работи на 50 градуса и за да ми е топло - в стаите има три радиатора с общо 51 глидера Н600.
Tachbg - помощник
Christo написа:
sreshtu написа:
Номинална ефективност 80/60 °C % 97,6
Номинална ефективност 50/30 °C %105,7

+1 за Лазар...
Вижте как КПД-то отива нагоре с 8 процента, когато котелът работи в кондензен режим. Хич не са малко. Аз бих преизчислил системата при 50 градуса или при колкото градуса котелът има максимално КПД. Това ще доведе до може би двукратно увеличение на глидерите, но мисля че няма да бъде фатално. Разходът ще е веднъж, пък ползите всяка година :) КПД над 100% не бива да ви смущава! Това е сметката при сбор от КПД в конвенционален режим плюс добива на топлина от фазовия преход в кондензен режим.
Мисля че има 'резон' в идеата да се вкарат повече глидери и да се ползува по ниска темп. с по високото КПД на котела.
Но не мога да намеря колко е отделената топлинна мощност на глидера (BG M) при темп. 50С ? Знам че при темп. 85С е 191 кW на глидер , ама на 50С колко може да е?
Броят на глидерите на всеки радиатор в стаите (виж чертежа в началото) е сметнат така :
кубaтурата на стаята * 70 / 191 = брой глидери BG M.
Мислите ли че е добре да поставям допълнително глидери или фактора 70 е достатъчен ?
torbalan - Дървен философ
sreshtu написа:
torbalan Тези 51 ребра H600 за целия апартамент или само за дневната с кухнята ли са ти?
torbalan написа:
При мен хола и кухнята са едно помещение с обща площ около 40 кв. метра.
Само за хола и кухнята...
Имам две спални - в едната са 15 глидера, в другата десетина - тя е най-топлата стая в къщата :)
На втория етаж имам още 3 спални, две бани, дрешник... Там също има доста радиатори :)

Първи етаж:
https://picasaweb.google.com/1147869363 ... 2756293426

Втори етаж:
https://picasaweb.google.com/1147869363 ... 1437591506
sreshtu - специалист
Tachbg Ако се съди по брой външни стени там където си сложил 12 глидера по-добре да вдигнеш с още 2-3. Разгледай схемата на torbalan и виж че в хола с кухнята има по 1.2 ребра на квадрат а в най-топлата му стая която е с вътрешни стени няма и по ребро на квадрат така че където има 2 външни стени слагай повече глидери. Какви тръби си заложил 16 или 18 питам защото и аз ще слагам те първа. А относно котела на BAXI ще разпитам и аз за едноконтурния от 2,2 до 12kw че още 1,5kw надолу като мин. мощност си е екстра.
Tachbg - помощник
sreshtu написа:
Tachbg Ако се съди по брой външни стени там където си сложил 12 глидера по-добре да вдигнеш с още 2-3. Разгледай схемата на torbalan и виж че в хола с кухнята има по 1.2 ребра на квадрат а в най-топлата му стая която е с вътрешни стени няма и по ребро на квадрат така че където има 2 външни стени слагай повече глидери. Какви тръби си заложил 16 или 18 питам защото и аз ще слагам те първа. А относно котела на BAXI ще разпитам и аз за едноконтурния от 2,2 до 12kw че още 1,5kw надолу като мин. мощност си е екстра.
Тръбите са 3/4'' (3/4 inch = 19 mm) но мисля че това е външен диаметър. Но понеже до всеки радиатор има оттелно подаваща и отвеждаща водата тръби като топлинната мощност не е повече от 15 глидера*191W=под 3кW то тогава диаметрите са достатъчни.
LazarGanev - "Велик майстор"
Само да вметна, че тръба 3/4" се разбира стоманена тръба с външен диаметър около ф27мм
king82 - специалист
Я дайте линк за тоз едноконтурен Бакси(продаван в България), че аз намирам само двуконтурния от първия пост дето го е писал човека.
sreshtu - специалист
Намерих го в един Руски сайт и ще ходя да питам представителя на BAXI за България за него. В сайта на viessmann имаше един котел където го нямаше в каталога им за България но, ми казаха че няма проблем да се достави и монтира само дето цената му беше 3000 евро.
Tachbg - помощник
sreshtu написа:
Намерих го в един Руски сайт и ще ходя да питам представителя на BAXI за България за него. В сайта на viessmann имаше един котел където го нямаше в каталога им за България но, ми казаха че няма проблем да се достави и монтира само дето цената му беше 3000 евро.
Явно си падаш по супер скъпи котли :shock:

Тема "Изграждане на газ отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: