Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
tanciora_gele - специалист
Здравейте, поставен съм пред следната дилема свързана с използване на вода затоплена от слънцето:
имам един стар, но здрав балон от бойлер, който смятам да сложа на покрива на вилата и да използвам затоплената от слънцето вода за къпане. Питането ми е следното: кой вариант ще е по-удачен за по-ефективното използване на топлата вода - дали да използвам тръбата, която ще го пълни с вода, да мога обратно по нея да връщам топлата вода /балона в този случай не е под налягане/ или да го пълня от една тръба, а друга да ползвам за топлата вода /в този случай системата е под налягане постоянно/, по тоя начин студената вода ще избутва топлата.
Разбира се ще има кранове, от които да се пуска студена вода за пълненето и кран който да пуска топлата вода обратно към душа.
Благодаря предварително на всички отзовали се :prayer:
tanciora_gele написа:
Здравейте, поставен съм пред следната дилема свързана с използване на вода затоплена от слънцето:
имам един стар, но здрав балон от бойлер, който смятам да сложа на покрива на вилата и да използвам затоплената от слънцето вода за къпане. Питането ми е следното: кой вариант ще е по-удачен за по-ефективното използване на топлата вода - дали да използвам тръбата, която ще го пълни с вода, да мога обратно по нея да връщам топлата вода /балона в този случай не е под налягане/ или да го пълня от една тръба, а друга да ползвам за топлата вода /в този случай системата е под налягане постоянно/, по тоя начин студената вода ще избутва топлата.
Разбира се ще има кранове, от които да се пуска студена вода за пълненето и кран който да пуска топлата вода обратно към душа.
Моя е пот налягане :sun:
tysonlkr - специалист
Моята не е под налягане. По една тръба (маркуч) се пълни и изпразва.
Опасенията ми при система под налягане, са че водата ще изстива по бързо при смесването със идващата студена. :?
tanciora_gele - специалист
zina80 написа:
tanciora_gele написа:
Моя е пот налягане :sun:
Добре, колко литра е твоя слънчев бойлер и за колко човека стига водата ?
Не изстива ли бързо водата, или изстива едва когато е почти на привършване топлата вода ?
MamaMy - майстор
3 балона по 80л. Стигат на двама човека да се изкъпят без проблем. Даже и чиниите да се измият има. Вързани са под налягане. Водата не се меша. Работи си като нормален електрически бойлер. С аквариума работи добре дори и във ветровити и облачни дни. При облачно време температурата е по-ниска, но става за къпане. При слънчеви дни се налагаше да се пуска и студена вода. От както си монтирах автоматичен термостатен вентил пускам и се къпя без да настройвам нищо. Нямам идея колко са се загрели. Лятото не съм включвал електрически бойлер.
iordigd - напреднал
Поздравления! =D> Приветствам усилията на всеки, който е решил сам да си реши проблема с пестенето на ел. енергия.
Тъста ми има слънчево за затопляне на водата за къпане. Работи безотказно вече 25 години. Системата е отворена с панел от обикновен ламаринен радиатор, но водата винаги се разрежда при къпане. На тавана има 200 литров варел който е предостатъчен за нуждите на домакинството. Няма помпи, няма скъпоструващи съоражения всичо е направено с подръчни материали. Икономията е голяма. От ранна пролет до късна есен си ползва топла вода от слънчевото, а зимата си топли водата със серпентина от парното и пести човека! :-D
marian1 - майстор
MamaMy Само балони ли имаш към системата?
MamaMy - майстор
E, не. Сега е снимана в зазимен вариант. Иначе си има тръби до ел. бойлера и там има система от кранове, вентили и байпаси. Зимата не се ползва защото замръзва. Ползвам я от ранна пролет до съвсем късна есен. Първите слани са признак да я точа. Иначе замръзва трудно защото е голям обема. Отдолу на аквариума слагам и тапа от стиропор 100 мм с дупки за тръбите. Така при ветровито време не издухва топлото от вътре.
marian1 - майстор
Имах предвид, водата само по този начин ли се загрява, или имаш слънчева клетка нещо....
MamaMy - майстор
Няма. Тези водосъдържатели са на южната фасада на къщата и заместват колектор и бойлер едновременно. Със сигурност са по-малко ефективни, но са и съвсем прости като конструкция и нямат никаква връзка с електричеството. Няма помпи, няма управление. Няма дори термометър и това е с цел. Искам просто да не се интересувам от системата, а да вляза в банята и да се изкъпя. С аквариума мога да си позволя да се изкъпя рано сутринта и водата все още да е добра за къпане.

Тема ""Слънчев" бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: