• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
вероятно същия пин се ползва някъде другаде из настройките
Не. Проблема се оказа съвсем другаде. До скоро бях ползвал на същия компютър един контролер MM2001, за 4 осна машина за рязане на стиропор и фибран и ...... За този контролер, трябваше в BIOS настройките на LPT да бъдат в EPP режим. Явно при него някой от пиновете работят по различен начин, защото след промяната му от EPP в NORMAL, сега всичко е 6 броя. Имам друг проблем в момента,но работя по отстраняването му. Четвъртия канал на контролера ми е Slave на ос X. И за двата канала в настройките на MACH3 имам едни и същи стойности за скорост и стъпка, но става така, че след 15 секунди работа, мотора на ос A(подчинената на X) спира да върти. Другото интересно е, че на самия мотор на ос А има едни странни почуквания по време на работа, които аз си обяснявам с изпускане на стъпки.
Filomatis - специалист
Здравейте!Бихте ли ми помогнали да разбера как точно работи този макрос:

'M3 Macro for TOM G31 Version
Cfr = GetDro(18)
Code"G31 Z-5 F20"
While Ismoving()
Wend
Code"G92 Z0"
While Ismoving()
Wend
Code"G0 Z .080" 'Switch offset
While Ismoving()
Wend
Code"G92 Z0.000"
While Ismoving()
Wend
COde" G0 Z0.120" 'Pierce Height
While Ismoving()
Wend
SetDro(18,Cfr)
While Ismoving()
Wend
DoOemButton(110) 'Fires Torch reset THC height
End

Да започнем от начало:
Cfr = GetDro(18) -не знам какво върши
Code"G31 Z-5 F20" -проба ,определя височината на материала,Z-5 предполагам,че ще търси до т. Z-5,със скорост 20 единици
While Ismoving() - предполагам,но не съм много сигурен какво точно прави
Wend
Code"G92 Z0" -нулира оста Z
Code"G0 Z .080" 'Switch offset -повдига оста Z до т. Z .080
SetDro(18,Cfr) -не знам какво върши
DoOemButton(110) 'Fires Torch reset THC height -не знам какво върши.

Също така трябва да настроя постпроцесора в Sheetcam,който мисля да използвам и нещо не се справям.Става въпрос за това:

--*** Set these values up to suit your machine ***

--this is the distance between each torch reference in MILLIMETRES
refDistance = 250

--this is the reference feed rate in mm/min
refFeed = 500

--Put your switch offset value here in MILLIMETRES
switchOffset = 1.5

--Scriber X,Y,Z offsets in MILLIMETRES. Do not use inches here even if you want inch code
--Use the special code 'nil' on the Z axis to disable it.
--In that case no Z values will be output at all while scribing.
--e.g scriberZ = nil
scriberX = 0
scriberY = 0
scriberZ = 0

--scriber axis. Leave this as nil if the scriber is fixed to the same axis as the torch
--scriberAxis = "A"
scriberAxis = nil

--If this value is set to true then use G28 (home) for the Z reference
--Set it to false for G31 probe
refHome = true

--The cutter will slow down for corners and turn off THC below this radius
slowRadius = 10

--Minimum slow down speed.
--This is a scale factor. For instance 0.5 = 50% of the current feed rate
slowPercent = 0.4

--THC on and off codes. Use nil if you don't want THC control e.g:
-- thcOnCode = nil
-- thcOffCode = nil

--here is another example that use M667 and M666
--thcOnCode = " M667"
--thcOffCode = " M666"

thcOnCode = nil
thcOffCode = nil

torch reference -какво ще рече това?

Желая весела Коледа на всички!
stilnik - специалист
Тъй като Мach3 започва да пропуска стъпки искам да попитам знаещите дали няма грешка в контролера на Сириус К4AX-PWM изпълнен с оптрони 6N137. Съгласно дейташита http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... NW2611.pdf захранването трябва да се шунтира с кондензатор 0.1мф, а на печатната платка това не е отразено.Дали това не оказва влияние върху пропускането на стъпки?
STEPER - специалист
stilnik написа:
Тъй като Мach3 започва да пропуска стъпки искам да попитам знаещите дали няма грешка в контролера на Сириус К4AX-PWM изпълнен с оптрони 6N137. Съгласно дейташита http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... NW2611.pdf захранването трябва да се шунтира с кондензатор 0.1мф, а на печатната платка това не е отразено.Дали това не оказва влияние върху пропускането на стъпки?
stilnik,
Какво значи "mach3 започва да пропуска стъпки?"
Как точно се установи, че се пропуска стъпка и то по една?
Колегата MrMurdjo също зададе такъв въпрос.
Така както поднасяш информацията нищо не говори,че виждате ли "Мach3 започва да пропуска стъпки"
Аз например не мога да установя визуално,на слух или по някакъв друг субективен начин пропускането на
стъпка освен ако не включа осцилографа.
Има много други условия /стъпки/които трябва сами за себе си предварително да се извършат : Настройка на LPT порта ,на MAch3 като приложен софтуер,на контролера, драйверите за двигателите и т.н.
Колкото до контролера на Сириус К4AX-PWM,като схемно решение няма грешка /защото не е тяхно а взаимствено от мрежата/.Но като физическо изпълнение може да има грешки които съм срещал / прекъснати писти,късо между тях и некоректна перфорация/.Купувал съм само тяхни голи печатни платки.
Аз съм с два LPT порта на машината и с два такива контролера и през годините на ползване не съм имал
никакви проблеми с тях.6N137 са бързи оптрони и съм ги тествал до 60 khz Kernel Speed.
Весели празници
PS:В Motor Tuning задай по големи стойности на Step и Dir Pulse.Това се отнася до дължината на импулсите с които Mach3 работи.
Някой контролери работят с по дълги импулси.
stilnik - специалист
STEPER написа:
stilnik написа:
stilnik,
Какво значи "mach3 започва да пропуска стъпки?"
Как точно се установи, че се пропуска стъпка и то по една?
Колегата MrMurdjo също зададе такъв въпрос.
Така както поднасяш информацията нищо не говори,че виждате ли "Мach3 започва да пропуска стъпки"
Аз например не мога да установя визуално,на слух или по някакъв друг субективен начин пропускането на
стъпка освен ако не включа осцилографа.
Има много други условия /стъпки/които трябва сами за себе си предварително да се извършат : Настройка на LPT порта ,на MAch3 като приложен софтуер,на контролера, драйверите за двигателите и т.н.
Колкото до контролера на Сириус К4AX-PWM,като схемно решение няма грешка /защото не е тяхно а взаимствено от мрежата/.Но като физическо изпълнение може да има грешки които съм срещал / прекъснати писти,късо между тях и некоректна перфорация/.Купувал съм само тяхни голи печатни платки.
Аз съм с два LPT порта на машината и с два такива контролера и през годините на ползване не съм имал
никакви проблеми с тях.6N137 са бързи оптрони и съм ги тествал до 60 khz Kernel Speed.
Весели празници
PS:В Motor Tuning задай по големи стойности на Step и Dir Pulse.Това се отнася до дължината на импулсите с които Mach3 работи.
Някой контролери работят с по дълги импулси.

Аз писах по проблема по подробно в тема "CNC софтуер" стр 10 и 11. Step и Dir Pulse са променяни от 1 до 15. Разултатът е един и същ. В тази тема питах за шунтиращият кондензатор на караче 0.1мф. Ако можеш да ми отговориш - ОК.

Това, което казваш ,"...Аз съм с два LPT порта на машината и с два такива контролера .." е обнадеждаващо. Значи има проблем с драйверите, пак тяхна разработка.

Пропускането на стъпки много лесно се установява и без осцилоскоп. Обикновено му задаваш едно и също преместване в цикъл и следиш резултата - просто е нали!

PS.Вероятно неправилно съм формулирал началото на въпроса, което те е заблудило, но поставяйки в тази тема поста , отговаря напълно на изискванията на форума - съдържанието на поста да отговаря на заглавието на темата.
STEPER - специалист
stilnik написа:
Аз писах по проблема по подробно в тема "CNC софтуер" стр 10 и 11. Step и Dir Pulse са променяни от 1 до 15. Разултатът е един и същ. В тази тема питах за шунтиращият кондензатор на караче 0.1мф. Ако можеш да ми отговориш - ОК.
Хубаво е да ги има,но и да ги няма не трябва това да ти е проблема. Аз например там ги нямам :-D но съм развързал захранването по ВЧ.
stilnik написа:
Това, което казваш ,"...Аз съм с два LPT порта на машината и с два такива контролера .." е обнадеждаващо. Значи има проблем с драйверите, пак тяхна разработка.
Не. И те не са тяхна разработка.А само тяхна изработка.Ако си си направил труда да прочетеш малко темата назад,щеше да срещнеш много "положителни" неща за тях.
stilnik написа:
Пропускането на стъпки много лесно се установява и без осцилоскоп. Обикновено му задаваш едно и също преместване в цикъл и следиш резултата - просто е нали!
Не е така просто.При проблем мен ме интерсува практически какво се получава и изпълнява, а не какво ми показва DRO-то./Вероятно това имаш пред вид/
stilnik написа:
PS.Вероятно неправилно съм формулирал началото на въпроса, което те е заблудило, но поставяйки в тази тема поста , отговаря напълно на изискванията на форума - съдържанието на поста да отговаря на заглавието на темата.
В поста си нямам коментари относно спазване изискванията на форума.Аз чета и останалите теми и всички новопостъпили постове.Опитвам се да вникна в чуждите проблеми
и с каквото мога да помогна.Ако съм успял е добре, ако не ,друг ще помогне :wink:
Виж и подписа ми.
Поздрави
stilnik - специалист
STEPER написа:
stilnik написа:
Хубаво е да ги има,но и да ги няма не трябва това да ти е проблема. Аз например там ги нямам :-D но съм развързал захранването по ВЧ.
stilnik написа:
Не. И те не са тяхна разработка.А само тяхна изработка.Ако си си направил труда да прочетеш малко темата назад,щеше да срещнеш много "положителни" неща за тях.
stilnik написа:
Не е така просто.При проблем мен ме интерсува практически какво се получава и изпълнява, а не какво ми показва DRO-то./Вероятно това имаш пред вид/
stilnik написа:
В поста си нямам коментари относно спазване изискванията на форума.Аз чета и останалите теми и всички новопостъпили постове.Опитвам се да вникна в чуждите проблеми
и с каквото мога да помогна.Ако съм успял е добре, ако не ,друг ще помогне :wink:
Виж и подписа ми.
Поздрави

За отговора на конкретния въпрос - благодаря. А всички останали излияния са напълно излишни, освен ако не те сърбят пръстите да пишеш.

PS. За какво ти осцилоскоп , когато видимо видимо виждаш, че след изпълнение на цикъл напред,назад , примерно 100пъти , двигателят вече е превъртял почти един оборот?
MrMurdjo - майстор
Много вероятно времето за установяване на нивото за посоката да е твърде голямо при драйвера или фронтовете са много полегати и импулсът за стъпка да го догонва и да се изпълнява преди реално да се е обърнал сигналът за посока. Нямам идея за кой точно драйвер става дума и за схемата му. Но на такова ми прилича. Ако на драйвера е реализирана някаква схема за намаляване на тока при липса на стъпкови импулси и тя може да се изключва, изключи я.
STEPER - специалист
stilnik написа:
За отговора на конкретния въпрос - благодаря. А всички останали излияния са напълно излишни, освен ако не те сърбят пръстите да пишеш.
PS. За какво ти осцилоскоп , когато видимо видимо виждаш, че след изпълнение на цикъл напред,назад , примерно 100пъти , двигателят вече е превъртял почти един оборот?
Следващият път преди да ти пиша ще си помисля сериозно дали ме сърбят пръстите. :-D
А за необходимостта от осцилоскопа сега не ме сърбят пръстите и няма да пиша излияния,пък няма и да ги разбереш с това мислене и отношение.
"когато видимо видимо виждаш, че след изпълнение на цикъл напред,назад , примерно 100пъти , двигателят вече е превъртял почти един оборот" защо
"видимо видимо не виждаш" и причините за това и да ги отстраниш а търсиш помощ от форума :?:
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: