Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Chefo77 - майстор
Нали идеята е да е топло и да не е скъпо, без да се вкарваш в излишни филми? Къде тръгна да къртиш? :) :)
Ако решиш да изринеш всичко, отчасти идеята на root666, а именно - 5 см фибран, 3 см армирана замазка, 9 мм ОСБ и отгоре паркет.
marian1 - майстор
Идва ми идея - подово от климатик - да ти завърти през целия апартамент - ама да се изкажат специалистите - или ония постелки с нагревателите - това може да се ползва само когато "ползваш пода" и аз имам същия проблем - живея над неотопляем склад...
batman - специалист
Щом с паркета ти е студено с ламината усещането ще е за още по-студено.
teodor_xristov_80 - напреднал
Chefo77 написа:
Нали идеята е да е топло и да не е скъпо, без да се вкарваш в излишни филми? Къде тръгна да къртиш? :) :)
Ако решиш да изринеш всичко, отчасти идеята на root666, а именно - 5 см фибран, 3 см армирана замазка, 9 мм ОСБ и отгоре паркет.
За мене филма е да мажа и да изливам "разни смеси"-самонивелиращи замаски и прочие.
Няма да къртя, тоест няма да почна отначало, а просто ще довърша започнатото - в единият край е разкъртено за да се положат тръби за парното - когато е правена инсталацията и затова знам колко е дебелината на пода. Така че, ако ще постигна резултат - да се захващам с изхвърлянето на сгурията и да почвам с вашето предложение, ама само това "3 см армирана замазка" ич не ми се нрави.
Мислех си за нещо като/отдолу нагоре/ фибран, ОСБ или гипсфазер /можели само едното или трябват и двете/ и отгоре -подложка и ламиниран паркет.
Имаше и някъде филмчета как точно се прави ама.........
batman написа:
Щом с паркета ти е студено с ламината усещането ще е за още по-студено.
Колкото и да не разбирам, мисля че ако под ламината или паркета всичко и направено както трябва няма да се получи така. Затова и става въпрос в тази тема - това искам да разбера КАК ТОЧНО ТРЯБВА ДА СТАНЕ. :? :? :? :? :?
sian - специалист
За да не пускан нова тема ще попитам тук. Има ли начин за поставяне на водно подова отопление като не се ползва замазка.
ralev - специалист
teodor_xristov_80 написа:
... искам да разбера КАК ТОЧНО ТРЯБВА ДА СТАНЕ. :? :? :? :? :?
Ами те колегите са ти писали как се прави!
Като не ти се прави армирана замазка правиш сух под на Кнауф. или 4-5см XPS посипка и гипсофазер.Но ценово няма да ти се понрави. Като изхвърлиш сгурията ще ти се изясни че определено трябва да се направи изравняване

viewtopic.php?f=50&t=39340&p=443621#p443621 Тук е показано как се прави на студио, но за твоите цели е приложимо.
marian1 - майстор
Един мой приятел, искаше пода да му се изравни с другото помещение. Подовете в този блок, бяха правени по немска рецепта - 5 см сух пясък, отгоре 2 см ( не е грешка, 2 см ) фазер и завършек мокет. А в коридора, вече беше изхвърлил всичкото това и имаше класическа замазка и плочки. Помоли ме за помощ, и въпреки че му казах да не прави така, той направи следното: изметохме всичко до плоча, с теракол позарвнихме фрапиращите учстъци - чрез телгене на мастар и попълване на светещите участъци - на следващия ден поставихме 6 см фибран за под ( или 4 не помня - а може да е били 4+2) - отгоре направо ламинат - аз се опасявах че нещо може да хлътне или да се слегне или нещо което не се сещаме, всичко това му го казах - но той каза че хамалогия и цапане не иска - така е вече 3 години - всеки път когато отида на гости гледам, за да видя дали первазите на ламината ще останат във въздуха :lol: като минижуп :wink: - до сега не е мръднало - ако и ти си поемеш риска сам за себе си, можеш да минеш по тази Българска рецепта. Във стаята има голям 3 крилен гардероб и мисля че там е най-рисково - но уви ... явно е имал късмет - а, листовете ги фиксирахме с ППяна. Успех!
torbalan - Дървен философ
У дома една от спалните е така - 3 см. фибран и отгоре ламинат - това е стаята на големия син (тоест най-натовареното помещение) и няма проблеми :)
teodor_xristov_80 - напреднал
Май ще е нещо такова: Стаята е с размери 4/2,85 м.
Вариант 1
-фибран директно на пода без застъпване около 5 см. без да се лепи, ще се реди плътно
-ОСБ плоскостите - влагоустойчиви - ще сложа два броя един върху друг разминавайки ти шахматно
-около стените около 2см фибран /вертикално с по голяма височина, която ще изреша след поставянето на ОСВ-то
- подложка - /ще служи като уплътнител отстрани/
- ламинат
Само не знам как да покрия тръбите за парното които минават пред стаята - моля за съвет.
ОСБ -тата да се лепят ли помежду си и с какво или да ги хвана само с види?

Вариант 2 - мислех си за нещо такова - http://www.misiamoiatdom.com/308-%D1%80 ... agraph4569 , но незнам дали ще е приложимо и удачно в моя случай.
След изриването на всичко до плоча и евентуална "корекция" по отношение на нивелацията му,
- поставяне на греди на пода успоредно една на друга за да се получи нещо като скара
- между гредите - каменна вата
- след нивелиране -ОСБ плоскостите или гипс фазер, а може и двете
- ламинат
Не знам дали е удачно?
Гредите на пода май ще трябва да ги фиксирам към плочата :? :?
Разстоянието между тях ще трябва да е по малко са за не поддава в кухините където е каменната вата - ?
Дали при изграденият по този начин под няма да се чува нещо като кънтене ?
Chefo77 - майстор
Ако няма да лепиш фибрана за пода, оставяй му малко разстояние между плочите. По този начин ако има кривини по пода и ламината се движи нагоре надолу, няма да скърца между плочите. Или просто сложи 2 мм подложка за ламинат между плочите.

Тема "По топъл под - КАК?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: