Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
Спред мен е правилно като прегрее стаята да спира циркулацията, а не горелката. Горелката спира като се зареди буфера до горе и в стаята е горещо. После циркулацията ту спира, ту тръгва в зависимост от температурата в стаята. Топлото идва за сметка на буфера. Чак когато буферът е изразходен до долу, се включва горелката. Така се намалява още броят на включванията/изключванията на горелката. Въобще е хубаво управлението на системата да казва на горелката да си модулира мощността, не да включва/изключва. Трябва да има втора малка помпа, която върти водата между котела и буфера. Когато котелът не работи, тя спира за да не изстива той и после при паленето да не тръгва от студено състояние. Това го има тук на форума, писано в няколко теми. Това се прави не само за пелетни котли.
kok - специалист
то е така ама тя системата му е малка май един етаж отопляваше или нещо такова кви буфери кви чудеса на колко kw е настроена горелката? и какво толкова има в паленето на котела и спирането му но този хистерезис на стайният е твърде малък за такъв трябва да е или с ток или с газ котела
а за принципа на работа той е измислен и е приложен в климатиците ама май няма кой да го приложи (с леки изменения) в по евтините котли на пелети и в горелките
kok - специалист
да бе аз сега се сетих че този стаен термостат който си си взел май не можеше да му задаваш долна и горна граница на темп. той е за системи с електричество
djeko - специалист
Е добре де, нали той сам си определя долна и горна граница.Пак казвам,че когато му задам 22гр тай изключва на 22.2 и вкл. на 21.8гр.А и този диапазон мога да го променям!
kok - специалист
е да де "той сам си определя" е там е проблема хистерезисът му е малък не върши работа за котел на пелети
djeko - специалист
Какво значи хистерезис .
kok - специалист
питай чичко google
ти тази зима я забрави ще искараш така ама за другата помисли някой да ти пипне цялата инсталация за да не "караш чисто нов мерцедес с гуми регенерат" или нещо такова
nikisv - специалист
djeko написа:
Какво значи хистерезис .
Разликата включване изключване .
LazarGanev - "Велик майстор"
kok, какви са тези 2-3 градуса хистерезис? Това ми се струва много некомфортно постоянно да лавира стайната температура в такъв диапазон. Аз процедирам така - стайният термостат управлява горелката и при достигане на зададената температура горелката спира, помпата продължава циркулацията. Това може и да вдигне стайната температура с половин градус над зададеното, но това само удължава времето на почивка на горелката. Котелът с арматурата и водното съдържание прави маса към 500кг, ако има и бойлер на малкия кръг стават 700-800кг буфер, който варира температурно между 50 и 80*С. Това увеличава инертността на системата и намалява честотата на палене, а в същото време стайната температура варира в много малки граници :wink:
djeko - специалист
Е добре де ,нали казах по горе,че мога да си регулирам тази разлика от 0.4гр.за вкл.и изкл.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: