Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
След последните обяснения картинката стана ясна - ти нямаш трифазен ток, имаш си монофазно захранване.Откъде идва заблудата ти - от въздушната мрежа НН ти "слиза" една двойка проводници, фаза и нула, която минава през входящия предпазител, електомера и изходящия предпазител.От изходящия предпазител "излиза" и се "качва" горе на стълба нова изходящата двойка проводници, минава през опъвателна клема на стълба и отива до твоята къща, където е другата опъвателна клема и влиза в жилището.Като го гледаш отстрани, вярно са четири броя проводници, но са два по два :wink: Добрата вест е, че са ти сложили УИП (усукан изолиран проводник) по всяка вероятност.Лошата вест е, че този 18 киловатник няма място при тебе.Трябва цялата инсталация да е съобразена с това, че имаш еднофазен източник на ток, а не трифазен.Тоест натоварваш само една фаза и трябва да я натоварваш умно, че да не стане друга тема включих бойлера и готварската печка и предпазителя непрекъснато изключва.
Важно е да обърнеш внимание УИП са алуминиеви проводници, а ти по всяка вероятност действаш с медни.Та в тоя смисъл трябва съединителните клеми на УИП да са биметални !!!
Та така, ако има нещо питай.
forski - специалист
Пак да кажа че не съм много на "ТИ" с ел.инсталациите и прочие, кабелите които идват от стълба към къщата са два усукани черни.Стигат до чашките на къщата и към тях са свързани двата кабела които минават през стената и влизат в таблото на къщата.
Аз нали съм си платил една торба с пари на Е-он да ми прекарат трифазен ток, как така нямам такъв :?
Сега като тръгна другата седмица да си правя новата ел.инсталация искам трифазния ток да ми стига до таблото на къщата и да мога да го ползвам, пак ли трябва да ги викам да опъват нови кабели :?
Тя темата отиде от " дузпа в тъч " ама ако някой го е правил това упражнение да каже какво се прави за да влезе трифазното захранване до таблото вътре в къщата :|
jekasus - майстор
До къщата имаш трифазен, до таблото не :-D
Ако не разбираш от тоците, викаш такъв, който разбира.
moimoimoi - майстор
ако снимаш таблото с електромера много неща ще се изяснат
най вероятно имаш табло с трифазен електромер и с трифазно напрежение до него,но поради факта че къщата ти не е с трифазна инсталация то няма къде да ти се вържат две от фазите и за това момците от енергото са ти пуснали една фаза и една нула- за монофазната ти инсталация,аако е така, то след като направиш трифазна инсталация на къщата ще трябва да ги викнеш пак момците от енергото да ти прекарат и другите две фази от таблото до къщата,
има вероятност пак тия същите момци от енергото да ти кажат че тяхната работа и задължение е до електромера, и тогава ще ти се наложи да намериш приятели,фирма която да ти ги прекара новите две фази,или този който ти прави новата инсталацията на къщата,не забравяйте да сложите още две чашки на къщата за новите фази

дай снимки
VLADO66 - майстор
moimoimoi написа:
ако снимаш таблото с електромера много неща ще се изяснат
най вероятно имаш табло с трифазен електромер и с трифазно напрежение до него,но поради факта че къщата ти не е с трифазна инсталация то няма къде да ти се вържат две от фазите и за това момците от енергото са ти пуснали една фаза и една нула- за монофазната ти инсталация,аако е така, то след като направиш трифазна инсталация на къщата ще трябва да ги викнеш пак момците от енергото да ти прекарат и другите две фази от таблото до къщата,
има вероятност пак тия същите момци от енергото да ти кажат че тяхната работа и задължение е до електромера, и тогава ще ти се наложи да намериш приятели,фирма която да ти ги прекара новите две фази,или този който ти прави новата инсталацията на къщата,не забравяйте да сложите още две чашки на къщата за новите фази

дай снимки
Тъй де тъй,аз същото казвам.
Sagittarius63 - специалист
Предполагам че твърде късно се включвам в темата,но все пак да споделя и аз.Повече от 10 години ползувам бойлер на Стибел Елтрон,но 24 кв,и съм много доволен.Достатъчно е да има ток и вода,и можеш да се къпеш колкото искаш.Моят бойлер е прекалено мощен,но понеже обичам да се презастраховам,когато го купувах избрах с такава мощност.Мисля че 18 кв ще ти вършат идеална работа.Не знам обаче,как ще се справите с безводието,защото една от защитите е за налягане.Ако водата няма нужното налягане нагревателите не включват.При мен проблема с ел. инсталацията е решен, като бойлера е свързан отделно от инсталацията на апартамента,посредством отделен трифазен електромер и кабел до него.Ако вече си купил такъв бойлер, и си го пуснал в експлоатация,предполагам си се убедил в предимствата му пред бойлерите с водосъдържател.А, ако си купил с водосъдържател,само можеш да съжаляваш.
darken_nz - специалист
Извинявам се за въпроса, но ми е интересно колко Ви набъбна сметката за ток ?
Това са 24 kW !
VLADO66 - майстор
Плюса е че няма топлозагуби на един обемен бойлер,а минуса е че водата не свършва и може да се разпищолиш и да погребеш плюса многократно :x
darken_nz - специалист
Е, все пак сме големи хора, а не малки деца. За мен това е един огромен плюс (кой не обича да си е спокоен, че водата няма да свърши :wink: ), но не казахте колко е голям другия минус - цената на тока :mrgreen:
fox_vt - майстор
Предполагам че бойлера включва и изключва или си играе с броя на активните нагреватели когато се ползва само една точка,примерно един душ.Аз съм със 7 кв и мога да кажа че откъм ток изобщо няма увеличение,при трифазните може да е друго.Навремето преди да го взема си играх да смятам дебити,времена,консумиран ток на обемен бойлер 3кв и излезе че са равни ако се къпеш 10-15 мин не помня колко точно беше,и ако влезеш в банята веднага след като обемния изключи.Но както казва и владо има едно мааалко проблемче,като си фанал дявола за топките и имаш неограничена топла вода започва да не ти пука колко стоиш в банята което при обемния е само в най добрите мечти.

Тема "Трифазен бойлер Stiebel eltron" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: