Прекрасна идея. Металните профили ще се нивелират много по-лесно от кривите дървении. Второто предимство е, че металният профил не шава и няма да се изметне след време, както например е при влажни дървени греди. Чудя се дали ще могат два сд профила /п-образните/ да се комбинират. Първото ще се захване с дюбели за стената и след това втория ще се захване с рапитки през 30 см от двете страни към първия. Към втория с рапидки ще може да се захване и облицовката. Разбира се това ми идва наум в момента и ще оскъпи технологията, но сигурно се продават олекотени метални профили с подходящи размери, които биха могли да заменят гредите.
Напишете въпрос свързан със санирането.
prascho
- майстор
45 мнения в "Сайдинт или епс"
prascho
- майстор
Като се замисля се притеснявам само за термомоста, който би се получил. Този термомост би могъл да се елиминира ако се направи сходна скара като при гипсокартона. Да се използват директни окачвачи на на 4-5 см от стената да се захванат към тях металните профили. Така ще има възможност да се поставят дори два соя вата /може и кръстосана/. Като крайна повърхност вместо гипсокартона да се монтира вениловата облицовка. Не знам колко здрава би била коонструкцията.
prascho
- майстор
Предимствата биха били изключителни. Лесна нивелация на профилите, независима от външната повърхност на къщата. Отстоянието им от стената ще зависи само от желанието на клиента. Могат да се поставят повече от един слой разнообразна вата. Всичко това за сметка на дебелината на фасадата, което не е ограничение. Цялата технология може да се облегне на вентилирана топлоизолация.
prascho
- майстор
малко отпуснах фантазията... Но хайде по-сериозно отношение. Вместо директните окачвачи могат да се направят п-образни скоби с дебелина 3-4 мм /здрав метал/, който ще може да издържи натоварването на срязване и посредствим дюбели да се захванат към стената. Към тези скоби могат да се закачат сд профили. 

Тани
- модератор
Прасчо , хубаво е че разсъждаваш на глас , но не е лошо да си оправиш малко кочинката , защото тук не е прието да се разхвърля така! Моля те, когато искаш да допълниш мислите си да не пускаш ново мнение , а да ползваш бутона ПРОМЕНИ и да ги допълваш в последното си мнение , ако никой не е писал след тебе и не е минало много време - поне 10 дни!
А сега по темата - да , може да се направи със скара , като за гипскартон , като окачвачите се слагат по-нагъсто- няма никакви проблеми със здравината - дори напротив! През града ни мина страшна буря преди около месец - летяха покриви , падаха тухлени огради, дограми монтирани преди 10 години бяха влезнали в помещенията . Когато точно след бурята ми позвини клиент , на който бях слагал сайдинг изтръпнах!Олекна ми ,като ми каза ,че искал едно таванче с фигури , а сайдинга , който бях направил по този метод не беше мръднал! Най-много се притеснявах за едни места , където окачвачите бяха дълги около 15-20 см , но и там нищо не е мръднало! По-добро изпитание от това лично аз не се сещам!
А сега по темата - да , може да се направи със скара , като за гипскартон , като окачвачите се слагат по-нагъсто- няма никакви проблеми със здравината - дори напротив! През града ни мина страшна буря преди около месец - летяха покриви , падаха тухлени огради, дограми монтирани преди 10 години бяха влезнали в помещенията . Когато точно след бурята ми позвини клиент , на който бях слагал сайдинг изтръпнах!Олекна ми ,като ми каза ,че искал едно таванче с фигури , а сайдинга , който бях направил по този метод не беше мръднал! Най-много се притеснявах за едни места , където окачвачите бяха дълги около 15-20 см , но и там нищо не е мръднало! По-добро изпитание от това лично аз не се сещам!
prascho
- майстор
мерси за критиката, но не бях наясно с тази възможност "промени". Та казваш, че не откривам топлата вода и точно тази технология със използване на скара за гипсокартон си я използвал лично. Ето от къде ще черпя информация за критичните моменти ако реша да използвам тази технология. Аз дори се замислих, дали няма да е лошо да се подсили конструкцията отдолу и да се сложи един винкел, върху който ще легнат вертикалните сд профили. Що се отнася до отстоянитето от стената мисля, че 5 см е напълно достатъчно. Един слой минерална вата по хоризонтала и един слой каменна вата между профилите по вертикала няма ли да е достатъчно?
prascho
- майстор
не ми стана ясно дали профилите си ги лепнал плътно до стената в по-голямата част от квадратурата или отстояние от 5 см е допустимо. Ясно е, че на места може и да е по-голямо, но в основната квадратура би ли подкрепил идеята за изместване на профилите на 5 см от стената. Конструктивно как ще изглеждат нещата??
Тани
- модератор
Реално на много малко места разстоянието беше 5 см . На по-голямата площ беше повече , защото терасите не бяха идеално прави и отвесирани една спрямо друга. Става въпрос за 6 метра височина. Не се притеснявай - ще издържи , а и сайдинга е много лек, не е като гипскартона. По скоро трябва да се притесняваш за атмосферните условия .
prascho
- майстор
Както споменах в самото начало ме интересуват точно дълготрайните качества на сайдинга. Какъв период от време ще издържи при климатичните условия в София? При мен височината ще бъде 10 метра. А и идеята на темата малко се промени. Искам дискусия за и против двете технологии. Основните предимства са ясни но има доста неща, които от любителска гледна точна не мога да доловя, преди да започна да слагам изолацията, затова искам посредством вашият опит да бъде по-подготвен в избора си и разбира се в последващото изпълнение на топлоизолацията.
Тема "Сайдинт или епс" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература