• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
gottogetit - специалист
колеги имам винтоверт DEWALT на 18 волта с вградено лед осветление в областта на работа. диода е един бял ,от малките, 3 мм диаметър.
като натиснеш спусъка и диода светва.като отпуснеш спира.
иска ми се да го направя, както е на по новите модели винтоверти. тоест като натиснеш леко спуска и го пуснеш, диода свети още няколко секунди и след това изгасва плавно. идеята ми е да свържа успоредно един малък кондензатор на 25 волта.въпроса е с какъв капацитет трябва да взема за да свети поне 4-5 секунди. лошото е че мястото където може да сложа кондензатора е ограничено. кондензатора може да е с големина, около 10мм диаметър и дължина към 20 мм. не знам как да си сметна необходимия капацитет. предполагам че диода е около 20мА.
хубаво ли е да сложа обикновен диод между спуска и кондензатора, за да не връща обратно напрежението към спусъка.а напрежението от кондензатора да отива само към диода. ако е добре, на плюса или минуса, или и на двата захранвахсти кабела да сложа диод.

Прикачен файл

led-diod.jpg
led-diod.jpg (114.78 KиБ) Видяна 3074 пъти
hidrazin - майстор
Диод задължително защото предполагам няма отделен контакт в спусъка специално за светодиода.
Кондензатора - с максималния капацитет който можеш да побереш в мястото и го търси за 25 волта.
А между другото ти ще си светиш или ще бачкаш? :) Майтап.
:partyman:
dyaneff - майстор
На мене проблема ми е да свети преди да почна да завивам/най-вече отвивам , за да вижда къде е насочен накрайника. След като съм завил винта не искам да го гледам повече. :lol:
gottogetit - специалист
hidrazin написа:
Диод задължително защото предполагам няма отделен контакт в спусъка специално за светодиода.
Кондензатора - с максималния капацитет който можеш да побереш в мястото и го търси за 25 волта.
А между другото ти ще си светиш или ще бачкаш? :) Майтап.
колега май има отделен контакт за диода в спусъка, защото като натисна леко спусъка и светва само диода без да върти двигателя. отделно напрежението към диода го измерих е постоянно 19 волта. докато към двигателя е променливо.но все пак искам да сложа диод. с какви параметри да е диода и как да го свържа. на плюса или на минуса.
сега се рових за някакви стари кондензатори в къщи. намерих един на 25 волта и 10000мф. свързах го успоредно и пробвах, диода свети силно около 15 секунди и после плавно угасва. лошото е че кондензатора е доста голям.по пътя на логиката, за да свети около 5-6 секунди ми трябва кондензатор около 3000мф. правилно ли разсъждавам :)
gottogetit - специалист
dyaneff написа:
На мене проблема ми е да свети преди да почна да завивам/най-вече отвивам , за да вижда къде е насочен накрайника. След като съм завил винта не искам да го гледам повече. :lol:
колега това ми е идеята. моя винтоверта след леко натискане светва само диода, но трудно се държи машинката и леко да задържиш спусъка и да е насочиш към винта които искаш да отвиеш. затова искам да го направя след леко натискане, диода да свети няколко секунди, без да се налага да задържам леко самия спусък :)
hidrazin - майстор
Щом е с отделен контакт диод няма да ти трябва. Ама това и сам си го разбрал де. :) Пък за кондензатора - божа работа.
Този дето си го сложил и на него пише 10000 не е ясно като е толкова стар колко е останало в него. Може и 3000 да няма.
Ще трябва да пробваш пък и те струват стотинки. Както ти казах - по размера и с максималния капацитет. При този размер
10х20 едва ли ще намериш по-голям от 2200 за 25 волта. Може спокойно да рискуваш и с такъв за 16 волта. Обикновено
имат запас по напрежение.
lz1wvm - специалист
Дори не ми стана ясно,какво искаш да направиш.Сигурно те мързи да задържиш ключа,за да свети лампата,и търсиш решения на мързеливия пръст с електроника,която дори и да я направиш,не виждам с какво е по-полезна от нормалното осветление.
ПС за работа ли ще го ползваш,или за снаипер. :)
tysonlkr - специалист
lz1wvm написа:
Дори не ми стана ясно,какво искаш да направиш.Сигурно те мързи да задържиш ключа,за да свети лампата,и търсиш решения на мързеливия пръст с електроника,която дори и да я направиш,не виждам с какво е по-полезна от нормалното осветление.
ПС за работа ли ще го ползваш,или за снаипер. :)
Иска да му светне преди да започне да завива или отвива. Няма никакъв смисъл да свети след като си уцелил вече винта и си започнал да го завиваш. Нали се сещаш, че сега както е направено, за да светне да видиш, къде е винта, се завърта и винтоверта. И много трудно ще нацелиш главата на винта точно. :wink:
Схвана ли сега идеята.
dyaneff - майстор
Те това последното твърдение не е вярно. При много леко натискане светодиода си светва, но мотора не върти.
lz1wvm - специалист
към tysonlkr
Да разбирам,че светодиода светва след като тръгне винтоверта.Може и грешно да съм рабрал.

Но това го разбрах като,първо светва светодиода,и после върти мотора.....
Имам БОШ,който първо светва и после върти......извинявам се,ако съм разбрал грешно.
Последна промяна от lz1wvm на пет яну 04, 2013 11:10 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 2

Тема "подобрение на ЛЕД осветление на винтоверт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: