Най - вълнуващия въпрос зимно време.
emilvelkov73 - специалист
filmatoplo написа:
Бойлера е свързан като радиатор -така ли :? .
Бойлера е вързан на отделен кръг със отделна помпа,не минава през колектори
но като не работи горелката постоянно не се загрява достатъчно.
Моля кажете дали мога да си намаля хистерзиса на помпите и как,ако може защото сега е поне 20 градуса и те изобщо не спират
emilvelkov73 написа:
LazarGanev написа:
Ясно - термостата на помпата ти е с голям хистерезис - ако го смениш всичко ще се оправи. Според мен е по-добре стайния термостат да си управлява горелката, за да не включва тя излишно от време на времеза да поддържа температурата в котела
а как се сменя хистерзиса,аз дали мога да се справя,помпите са ми grundfos
и някакъв съвет ако може за бойлера как да се топли като горелката работи за малко
Този хистерзис от помпата ли се регулира,
или се сменя хистерзиса на термостата/не разбирам/или може би трябва нов термостат/или помпа/ с по малък хистерзис ако няма настройки който аз да си направя
minca - специалист
Има електронни термостати на ,които може да се регулира хистирезиса,но на механичните немогат или пък много трудно. Купи си нов В2000.Търси италиански,мисля на Prodigi или нещо подобно
deyanyovkov написа:
bili&steki

:) Изпратил съм старите версии на котела. Ще се постарая да намеря начин да ти пусна новата спесификация.

Та след нови експерименти:
1. Оказа се че котела може да управлява помпа и го направих;
2. Изолирах тръбите и колекторите;
3. Минах на 2-ра скорост на помпата и температурата в стаите се покачи средно с 3 градуса, при еднаи съща мощност и температура на водата в котела.
4. След голяма игра с настройките успях да го накарам да подържа температура на водата между 60 и 65 градуса.
5. Бойлера ми никога не е пускал толкова гореща вода:)
6. Разхода ми за 48 часа непрекъсната работа, при температури между -3 и 8 градуса е три чувалчета или 45 кг. при положение че топля 102 кв.м. и бойлер 120 литра, който жена ми въобще не щади. Температурата в стаите е следната:
- Хол и кухня 48 кв. с много прозорци / единият френски към терасата, на която непрекъснато се излиза, за да пушим/ - около 23 градуса.
- Спалня 16 кв. - около 26 градуса.
- Детска 16 кв. - около 27 градуса / южна/
- Бани и тоалетни 2 бр - 10 кв. - около 18 гр. / лири, а освен това и се отварят прозорците непрекъснато/
- Коридор - 12 кв. - около 18 гр. но там има само колекторна кутия.

Та за 2 дни се топлих за 18 лева и переспективата ми харесва засега:)
Да добавя само, че таваните на баните още не са направени и са на бетон, а капандурата в коридора към тавана я няма:( и съм затворил отвора с плексиглас, залепен със силикон.

Продължавам да се трудя за общото / и за моето:)/ благо и ще публикувам резултатите след всяка промяна на обстоятелствата.

Дано съм бил полезен на някой.

Полезен си и още как,а ако пратиш и параметрите на горелката с които си докарал този разход направо ще е чудно,
Моята ситуация с къщата е много идентична и ще се радвам да обменим опит
gogomil написа:
След промените: Разходът спадна наполовина,сега е около 20 кг /24ч.
Обаче пепелникът вече не остава празен и 1 път дневно го изхвърлям. Дали е поради
по-дългите паузи или защото намалих регулатора на котлето на 50 градуса ?(така и водата в бойлера ми поддържа 55гр.)
Има и едра пепел в котлето. т.е. горенето не е по добро..
Привет,може ли да напишеш твойте настройки защото разхода звучи чудесно
и с каква горелка си де
filmatoplo - майстор
viewtopic.php?f=10&t=13400&p=378456#p378456 виж тук .
filmatoplo написа:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 56#p378456 виж тук .
Гледам ама незнам какво да видя,снимките или какво
filmatoplo - майстор
Снимките, котела, горелката , мненията на гого -ще намериш отговори. :wink:
kok написа:
joro_vn написа:
Да, ама аз искам да става така, защото котела е в отделна пристройка и искам да изсмуча колкото може топлина от него. Защото като спре помпата той си изстива бавно и топли околността. Даже термостатния клапан малко ми пречи защото затваря на 60 градуса. А до следобед преди да запали изстива докъм 30. Ако котела беше в мазето нямаше да има проблем, отделената топлина ще си остава в сградата.
Жорка нали котела ти е пелетен :wink: би трябвало да е изолиран много добре :wink: тогава каква "околност" ще топли :? и защо трябва да ти върти водата докато падне темп. на 55гр примерно :? котелът може да истива бавно но в него вече не гори огън колко време ще отдава камерата 1-2-3минути :? гаранция че за не повече от 10-12мин. водата ти в системата е паднала от 80 на 55гр (имам предвид с въртяща водата помпа) :wink: и май се получава че охлаждаш водата в котела :wink: аз съм писал назад в темата как е при мен спира котела спира и помпата а водата в котела (понеже той е изолиран доста добре) изстива мнооооого бавно и когато дойде ред да се включи котела той тръгва с температура на водата 40-45гр(в котела) а не с 20-25гр с което скъсява времето на работа необходимо за затоплянето на обекта :wink: замисли се малко :wink: и това не е теория а практика :lol: колко съм дремал до котела да засичам и следя :lol: така че ако някой иска може да пробва тази схема :wink: :lol:
Привет,
аз мога ли да попитам в тази цялата схема има ли бойлер и ако има как работи той,като рядко се включва котела,стига ли му вода,бързо ли изстива.
При мен е вързан на отделен кръг с помпа само за него,горелката ми е настроена на 50 градуса но като бойлера е студен работи на около 40 градуса докато изключи стайния термостат който командва горелката,после помпите на бойлера и конвекторите продължават да работят и изключват на около27-30 градуса/бойлера е студен и котела също/
след около 40-50 минути се повтаря същото упражнение със зор докато загрее до 40-42 градуса на водата
Ако вържа и аз към термостата-горелката и помпата на конвекторите,то какво ще стане с бойлера
или да вържа термостата само към помпата на конвекторите,а горелката да си работи нон стоп за бойлера/може би той като загрее и когато помпата на конвекторите не върти ще изстива достатъчно бавно/
Моля дайте съвет какво да направя
filmatoplo - майстор
Помпите на бойлера и конвектора работят до много ниска температура :? вдигни я .Тя и водата в котела е с ниска температура едва 50 гр :? .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: