bili&steki написа:спира или тръгва когато получи сигнал от някои от термостатите(стаен или бойлерен)...и не подгрявам никакви буферни съдове..Какво представлява този бойлерен термостат,към горелката ли са ти свързани или към помпи,скъп ли е,колко струва и къде се намира
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
emilvelkov73
- специалист
5332 мнения в "Котел на пелети?"
filmatoplo
- майстор
Извинете че аз пиша , но не става ли дума за котел Понаст- модел КР .Тоест за който пише Били и Стеки.
emilvelkov73
- специалист
filmatoplo написа:Помпите на бойлера и конвектора работят до много ниска температураПробвал съм и да я вдигна но тогава докато достигне по високи градуси работи на 3-та степен и се получава водовъртеж в бункера за пелетивдигни я .Тя и водата в котела е с ниска температура едва 50 гр
.

помпите или термостатите им/не знам от кое зависи/ са с много голям хистерзис около 20 градуса /на 45 включва на 27 изключва/и бързо изстива водата
дори да вдигна градусите пак бързо ще пада но примерно не до 27 а до 37 примерно
дали не може да се намали този хистерзис по някакъв начин
emilvelkov73
- специалист
filmatoplo написа:Помпите на бойлера и конвектора работят до много ниска температураАко направя котела на 65 градуса примерно-на колко да се включват помпитеи коя да е първа,ака има значениевдигни я .Тя и водата в котела е с ниска температура едва 50 гр
.
filmatoplo
- майстор
От помпата не зависи , термостата е с голям хистерзис , намери си такива с хистерзис 1 градус , айде дори да дава и 2 градуса разлика -пак е по добре от 20 .Ако ползваш външен -сива кутийка китайски -те лъжат , купи си дигитален -имаше една Гоцеделчевска фирма.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Ами нали това ти го казах отдавна, но ти не слушаш, а реши да питаш в 5 теми, сякаш там други хора четат и отговарят. Смени термостата (20лв струва) и вдигни температурата на водата, какви са тези 27 или 27 градуса? Котела трябва да работи на 60-80*С!
emilvelkov73
- специалист
LazarGanev написа:Ами нали това ти го казах отдавна, но ти не слушаш, а реши да питаш в 5 теми, сякаш там други хора четат и отговарят. Смени термостата (20лв струва) и вдигни температурата на водата, какви са тези 27 или 27 градуса? Котела трябва да работи на 60-80*С!Добре,благодаря
извинявам се ако досаждам,но не разбирам
а термостата и на бойлера и на конвекторите ли да сменя-те са с отделни помпи,
и какъв термостат да търся?
като вдигна температурата на 60 на колко да включват помпитена 55 добре ли е?
и последно да ми кажеш стайния термостат към кое да вържа/горелка или помпа/
djordan
- напреднал
emilvelkov73 написа:Привет,kok написа:Привет,joro_vn написа:Да, ама аз искам да става така, защото котела е в отделна пристройка и искам да изсмуча колкото може топлина от него. Защото като спре помпата той си изстива бавно и топли околността. Даже термостатния клапан малко ми пречи защото затваря на 60 градуса. А до следобед преди да запали изстива докъм 30. Ако котела беше в мазето нямаше да има проблем, отделената топлина ще си остава в сградата.Жорка нали котела ти е пелетенби трябвало да е изолиран много добре
тогава каква "околност" ще топли
и защо трябва да ти върти водата докато падне темп. на 55гр примерно
котелът може да истива бавно но в него вече не гори огън колко време ще отдава камерата 1-2-3минути
гаранция че за не повече от 10-12мин. водата ти в системата е паднала от 80 на 55гр (имам предвид с въртяща водата помпа)
и май се получава че охлаждаш водата в котела
аз съм писал назад в темата как е при мен спира котела спира и помпата а водата в котела (понеже той е изолиран доста добре) изстива мнооооого бавно и когато дойде ред да се включи котела той тръгва с температура на водата 40-45гр(в котела) а не с 20-25гр с което скъсява времето на работа необходимо за затоплянето на обекта
замисли се малко
и това не е теория а практика
колко съм дремал до котела да засичам и следя
така че ако някой иска може да пробва тази схема
![]()
аз мога ли да попитам в тази цялата схема има ли бойлер и ако има как работи той,като рядко се включва котела,стига ли му вода,бързо ли изстива.
При мен е вързан на отделен кръг с помпа само за него,горелката ми е настроена на 50 градуса но като бойлера е студен работи на около 40 градуса докато изключи стайния термостат който командва горелката,после помпите на бойлера и конвекторите продължават да работят и изключват на около27-30 градуса/бойлера е студен и котела също/
след около 40-50 минути се повтаря същото упражнение със зор докато загрее до 40-42 градуса на водата
Ако вържа и аз към термостата-горелката и помпата на конвекторите,то какво ще стане с бойлера
или да вържа термостата само към помпата на конвекторите,а горелката да си работи нон стоп за бойлера/може би той като загрее и когато помпата на конвекторите не върти ще изстива достатъчно бавно/
Моля дайте съвет какво да направя
При мен схемата е следната, бойлер 120л.+5 конвектора , лира в банята и всичко това на една помпа която я държа на първа степен.Горелката е настроена на 15kw. и спира на 62гр. после включва на 57гр. топла вода в бойлера бол няма край вътре има 9 навивки тръба не знам колко киловата са Варненски е.
djordan
- напреднал
emilvelkov73 написа:Привет,kok написа:Привет,joro_vn написа:Да, ама аз искам да става така, защото котела е в отделна пристройка и искам да изсмуча колкото може топлина от него. Защото като спре помпата той си изстива бавно и топли околността. Даже термостатния клапан малко ми пречи защото затваря на 60 градуса. А до следобед преди да запали изстива докъм 30. Ако котела беше в мазето нямаше да има проблем, отделената топлина ще си остава в сградата.Жорка нали котела ти е пелетенби трябвало да е изолиран много добре
тогава каква "околност" ще топли
и защо трябва да ти върти водата докато падне темп. на 55гр примерно
котелът може да истива бавно но в него вече не гори огън колко време ще отдава камерата 1-2-3минути
гаранция че за не повече от 10-12мин. водата ти в системата е паднала от 80 на 55гр (имам предвид с въртяща водата помпа)
и май се получава че охлаждаш водата в котела
аз съм писал назад в темата как е при мен спира котела спира и помпата а водата в котела (понеже той е изолиран доста добре) изстива мнооооого бавно и когато дойде ред да се включи котела той тръгва с температура на водата 40-45гр(в котела) а не с 20-25гр с което скъсява времето на работа необходимо за затоплянето на обекта
замисли се малко
и това не е теория а практика
колко съм дремал до котела да засичам и следя
така че ако някой иска може да пробва тази схема
![]()
аз мога ли да попитам в тази цялата схема има ли бойлер и ако има как работи той,като рядко се включва котела,стига ли му вода,бързо ли изстива.
При мен е вързан на отделен кръг с помпа само за него,горелката ми е настроена на 50 градуса но като бойлера е студен работи на около 40 градуса докато изключи стайния термостат който командва горелката,после помпите на бойлера и конвекторите продължават да работят и изключват на около27-30 градуса/бойлера е студен и котела също/
след около 40-50 минути се повтаря същото упражнение със зор докато загрее до 40-42 градуса на водата
Ако вържа и аз към термостата-горелката и помпата на конвекторите,то какво ще стане с бойлера
или да вържа термостата само към помпата на конвекторите,а горелката да си работи нон стоп за бойлера/може би той като загрее и когато помпата на конвекторите не върти ще изстива достатъчно бавно/
Моля дайте съвет какво да направя
При мен схемата е следната, бойлер 120л.+5 конвектора , лира в банята и всичко това на една помпа която я държа на първа степен.Горелката е настроена на 15kw. и спира на 62гр. после включва на 57гр. топла вода в бойлера бол няма край вътре има 9 навивки тръба не знам колко киловата са Варненски е.
kok
- специалист
filmatoplo написа:От помпата не зависи , термостата е с голям хистерзис , намери си такива с хистерзис 1 градус , айде дори да дава и 2 градуса разлика -пак е по добре от 20 .Ако ползваш външен -сива кутийка китайски -те лъжат , купи си дигитален -имаше една Гоцеделчевска фирма.http://stil-el.com/
това е сайта на фирмата от Гоце Делчев
аз си поръчах един DGT-2 е модела 48.00лв с безплатна доставка
надявам се че ще си избие кинтите хистерезиса си го регулираш сам
със сегашния от онези в сивите кутийки хистерезиса варира от 10 до 15гр зависи колко бързо вдига темп.
ей за тва вързах помпата да спира заедно с котела
Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература