Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kalin72 - майстор
Здравейте,
Къщата е стара, строена 1966та година, каменни основи, нагоре тухли единички, зид дебел около 37 см. Нанесохме се в нея след основен ремонт преди година и половина, и сега забелязах едно слягане на част от южната стена, леки пукнатини от вън, прилагам и снимки. Искам съвет как най-добре да постъпя. На 3 метра от тази страна има кладенец, дълбок 5 метра, с 4 метра воден стълб, почти никога не се изпразва. Около къщата има дренаж от едри речни камъни, 40 см дълбочина. Мястото е бившо тресавище-мочурище, застроено преди 50 години.
Аз мисля да махна плочките около ъгъла, да разкопая до под основите, да излея бетон, който да влиза колкото се може повече под основите, примерно 20-30 см навътре, да сложа по стената от хидроизолацията, тази пластмасовата, с пъпките, и да наредя плочките отново.
Пукнатините са основно над дограмата.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
VLADO66 - майстор
Има резон в това което си решил да правиш.Направи стъпката по-широчка,20-30см дебела с двойна скара.ъгъла хубаво да стъпи на нея и нагоре една Г-образна колона обхващаща ъгъла.Не забравяй да възстановиш дренажа.
Ole4ko - специалист
Много е важно да хванеш желязото около терасата във къщата, защото иначе пак ще се мести.. Виждал съм го
torbalan - Дървен философ
Викни строителен инженер да огледа на място. Не вярвам къща строена 66та да почне да сляга 45 години по-късно...

Пукнатините може да са от други неща...
jekasus - майстор
Само на последната снимка може да се каже че има проблем, на другите - напукана мазилка вследствие смяна на дограма и дебело подмазване с лепило, нормално да се напука.
kalin72 - майстор
Както казах, от година и половина е това преустройсво...пукнатините са от половин година.
За да тръгне да сляга - трябва да има причина...

Преди да си разбрал каква е причината и дали изобщо пукнатините са от слягане - няма смисъл ад правиш укрепвания...
kalin72 - майстор
Подозирам подпочвени води.
Точно за това търси строителен инженер - може да се окаже, че това което си замислил, изобщо няма да помогне...
kalin72 - майстор
Нямам доверие на тези инжинери, преди година и половина, когато започнах реконструкцията, идваха двама, с две различни мнения дали мога да преместя една стена...е, как да имаш доверие какво ще те посъветва инжинера?
Затова и питам тук, защото поне за отоплението, форума ми е помогнал повече, отколкто фирмите за отопление, с инжинерите, които не успяха да подкарат отоплителната ми инсталация....

Тема "Моля за съвет - слягане на част от къщата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: