MrMurdjo написа:Или си омотал свързването и настройките и сега случайно е проработило нещо.И аз нищо не разбрах. То толкова промени , толкова опити - човек се се омотава.
Честно, от горното нищо не разбрах. Не съм факир на Мах3, но все нещо поназнайвам. И твоите обяснения не ми се връзват.
Първо - постановката:
Контролер К4АХ/PWM - 1бр.
Драйвери SMBP2A5 - 4бр. от които 3 бр.свързани по оси XYZ, четвъртия стои резерва и не е свързан с контролера.
MACH4 - версията качена от препратка от този форум.
Машината - самоделка конзолно изпълнение с мотори по Y - 8 проводника -2по 2 намотките свързани последователно.
и по X и Z два мотора с по 6 проводника , свързани като две намотки - средните краища висят. Няма данни за моторите.
Това е една опитна схема за проучване на възможностите на CNC- тата с оглед построяване на плазма маса с по голями размери.
И така - Първи проблем - пробно качвам на машината файл на EAGLE за пробиване на отвори - разбира се на сухо.
Настройка на Mach-a калибровка,входове , мотори , начала. Машината тръгва, движи се но постепенно започва да губи височина по Z.
Следва размяна на моторите ,на драйверите, на изходите на контролера - резултата- при изпълнение на файла до самия край разстовнията прогресивно намаляват.
Следваща стъпка - свързвам отделно двигател , този път данните се знаят - Sanyo Denki 1.8A 1.8deg. по оста Z. Изпълнявам същия файл - до края на файла вала напредна с около един оборот (фаила съдържа около 800реда)
Така продължавам - правя цикъл с команда М47. - резултат прогресивно завъртане на вала по посока обратна на часовниковата стрелка.
Пореден опит за смяна на драйверите - този път включвам резервата. Активирам я по ос А , ама като не не зная с кои клавиши да я задействам , пускам TAB , мотора блокиран , пиновете включени, нивата също - никакво ответно действие.
Изоставам така кофгурацията и се връщам за нова проба по оста Z с нов мотор - този път пак Sanyo Denki 1.8A , но 2deg. И файла се изпълни съвсем коректно. Точно в позицията в която тръгна вала , след изпълнрние на около 150 прмествания наляво- надясно , там и се спря. Изключвам ос А , връща се старото състояние.
От там нататък последва програма с безкраен край /М47/ - - ОК!
Възстановяване на първоначалната схема и стартиране на пробния eagle файл на сухо. Следейки оста Z -всичко беше OK!
До преди 2часа , когато направих един Autocad файл / ARRAY 5 на 8 с окръжности с d = 15mm / конвертиран в gcode и изпълнен реално на машината на хартия. Резултата - катастрофа . Пo Z всичко е OK, но по X и Y пак се виждаше прогресивно увеличаване на размерите. Е кръговете бяха малко елептични и не се затваряха , но това го отдавах на неточности в механиката. Проблем бяха нарастващите размери!
Е по аналогия с оста А , активирах осите B и C , като сложих и отметка на и на порт 2 с ясното намерение ,че нищо няма да се получи , тъй като нямам инсталиран порт 2 . Да ама не , както казваще един наш политически коментатор. Получи се реално изпълнение на чертежа, с точни размери, с затварящи се точно окръжности дори с различни по- голями скорости и ускорения с тази разлика че през около 2 -3 см. линеен ход има едно намаление на скоростта, което ме дразни. Предполагам ,че това вече може да е от лаптопа понеже е доста стар и слаб. Но и този проблем предполагам че ще реша.
Това е за сега одисеята. Съвсем необяснима реакция на Macha за мен.За сега фактите са съвсем пресни , може би като мине време и ги анализирам ще се получи някакъв отговор. Ако ти имаш някаква идея?