Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dyaneff - майстор
Вие си слагате ДТЗ на всичко, а след Вас клиентите махат ДТЗ. За ДТЗ има мнооого голяма тема.
drastar - специалист
Аз темата съм я чел
Ти колко ДТЗ-та си монтирал ? А, ако ти кажа, че съм монтирал 30мА след главен предпазител и за 3 години е паднал 2 пъти..............
не плашете хората , нека си слагат ДТЗ не са толкова скъпи
Кракра - напреднал
dyaneff написа:
Вие си слагате ДТЗ на всичко, а след Вас клиентите махат ДТЗ. За ДТЗ има мнооого голяма тема.
Темата не е за ДТЗ,а за използването на уреда в двупроводна инсталация професионално,като Fluke,а не като мултицет за няколко хиляди.
При сваляне,качване или каквато и да е намеса от клиенти на вече тествана инстлация:
1 Отговорноста си е изцяло на клиента
2 Губи се правото на кавато и да е застаховка свързана с жилището.
3.има още един куп ,ама не ми се изброяват.
Наистина ми е интересно, използваем ли е уреда за съществуващи жилищни инсталаций?
dyaneff - майстор
Кракра написа:
dyaneff написа:
Темата не е за ДТЗ,а за използването на уреда в двупроводна инсталация професионално,като Fluke,а не като мултицет за няколко хиляди.
При сваляне,качване или каквато и да е намеса от клиенти на вече тествана инстлация:
1 Отговорноста си е изцяло на клиента
2 Губи се правото на кавато и да е застаховка свързана с жилището.
3.има още един куп ,ама не ми се изброяват.
Наистина ми е интересно, използваем ли е уреда за съществуващи жилищни инсталаций?
Ами ти първи намеси ДТЗ в темата и аз затова писах да погледнете голямата тема за ДТЗ. Щом сте я прочели, прочели сте правилниците, и не можете за себе си да решите какво да правите, ами просо изпълнявайте това което ви е начертал проектанта.
drastar - специалист
Здравей кракра,
използваем е разбира се. Откакто го купих, намерих 10-на ДТЗ , които вече не отговарят на нормите, в Белгия ги използват от доста години. Съпротивление на изолация , това е първото измерване което аз правя на стара инсталация, заземяване това е ясно, при нас е задължително. Единственото измерване което не бях правил и не разбирах беше за импеданс , дали е нужно, така и не разбрах, настройваш уреда натискаш тест и ти изписва предполагаемо късо 700А (примерно) е ми като правя нова инсталация не мисля дали нулата на трафа е добре заземена, това е задължение на други. Моето е да съобразя сечението на кабелите с предпазителите и ...да си свърша добре работата, и като уважаващ себе си "електротехник" искам да съм измерил инсталацията преди идването на контролната комисия, защото ако има проблем, да се отстрани предварително.
Пример:
Преди 3 години, правих инсталация по пода, след което заляха 5-7см бетон. След месец и половина (контрол на инстал.)ми се обаждат, че има проблем, няма да обяснявам как разбрах и открих. Един идиот не можел да си постави лайсната между паркета и фаянса и кат грабнал ъглошлайфа :? Беше прерязал 8 кабела( има схема кое,къде и как минава закачена на вх. врата от 1 ден).....................

пп. Писах от телефона. Извинявам се за грешките
Кракра - напреднал
Ами ти първи намеси ДТЗ в темата и аз затова писах да погледнете голямата тема за ДТЗ. Щом сте я прочели, прочели сте правилниците, и не можете за себе си да решите какво да правите, ами просо изпълнявайте това което ви е начертал проектанта.[/quote]

Dianev,темата за ДТЗ е автоматично свързана с Fluke.Времето за сработване на ДТЗ е една от важните функций на уреда.Въпроса е някои интересува ли го и използва ли се по предназначение в старите пък дори и в новите инсталаций в България.
Drastar, в Белгия уреда предполагам, че е не препоръчителен а задължителен но при липсата на заземяването( файла с инструкцийте за работа с уреда (bonding)), как се ползва уреда в България. :?:
Според това, как е заземена нулата в трафа,зависи дали да сложиш 6мм или10мм заземителен проводник(Bonding),за да си ОК с времето за изкл. на ДТЗ(RSD-та) и др.
drastar - специалист
Затова пуснах темата, но нашите специалисти не искат да си издават занаята. Всички виждаме как започна темата, с писане на ........, но нито един смислен отговор от специалистите.
dyaneff - майстор
Кракра написа:
...Темата не е за ДТЗ...инсталациИ?
Кракра написа:
Dianev,темата за ДТЗ е автоматично свързана с Fluke.
Кракра, имам Флук. Изграждам инсталации. Никога след работа не съм мерил какво съм направил, както и досега никога проектант, строителен надзор и лаборатория по изпитванията не е била недоволна от моя работа.
Ако някой не знае как се работи с дадена техника и не може да си намери инструкциите и наредбите, да пита, но не и без поне малко теоретична подготовка да обвинява други хора, че не искат да го образоват.

Бахти изречението. Сори ако съм засегнал някого, но отговорите на въпросите са съдържаха в първия пост.
Кракра - напреднал
dyaneff написа:
Кракра написа:
...Темата не е за ДТЗ...инсталациИ?
Кракра написа:
Dianev,темата за ДТЗ е автоматично свързана с Fluke.
Кракра, имам Флук. Изграждам инсталации. Никога след работа не съм мерил какво съм направил, както и досега никога проектант, строителен надзор и лаборатория по изпитванията не е била недоволна от моя работа.
Ако някой не знае как се работи с дадена техника и не може да си намери инструкциите и наредбите, да пита, но не и без поне малко теоретична подготовка да обвинява други хора, че не искат да го образоват.

Бахти изречението. Сори ако съм засегнал някого, но отговорите на въпросите са съдържаха в първия пост.
Колега......не съм засегнат, ама май четеш на диагонал :-D (като мене)
1.Ако не ползваш уреда преди захранване на инсталацията.... :?: кога го ползваш?
2.съмнявам се тая лаборатория по изпитванията да работи с по-добър и професионален уред.
3.не искам да ме образоваш,а да споделиш кои точно, инструкции от посочения файл спазваш и съответно стойностите приблизителни ли са поне до посочените .
4.би ли споделил как измерваш импеданса на системата,за да си сигурен,че ДТЗ ще сработи за необходимто време?
:partyman:
ПП:това молба за споделяне,а не е изпит :prayer:
drastar - специалист
Е какво сега да се молим ли ? Имаш Флук , а единственото което написа е спам, нито един коментар по темата. Може да съм малко груб, но си е така, а и темата си е моя. Ще се научим, с ваша или без ваша помощ, защото имаме желание. Като получа диска за който писах по горе ще се опитам да го кача някъде та всеки да може да го изтегли. Кракра пиши тук, ако научиш нещо, аз ще правя същото. Сигурен съм,че ако напишем някоя глупост ще се появят много коментари колко сме глупави, но досега никой не се нае да ни помогне. Както писах и в по предни постове къде сте Милен, Палавник и доста други които споделяха опита и знанията си ? Наздраве и нека никой не се обижда, не такава е целта ми.
:partyman: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman:

Тема "Как се измерва ....? Въпрос към специалистите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: