Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
boys_san - напреднал
Здравейте приятели,
първо искам да ви поздравя с настъпването
на новата 2013год. и да ви пожелая всичко
най-хубаво да ви се случва,искам и да
ви искажа адмирации за помощта която оказвате с
чудесните си идеи и компетентни мнения по всички въпроси и да се
извиня ако не пускам темата в правилният раздел,
надявам се ако съм сгрешил ,да бъде преместена където трябва и да
се продължи дискусията.
Така:
Закупихме с жена ми апартамент 70кв.м.,стандартен панелен блок от 84та
година и сега трябва да направим
основен ремонт на всички стаи,ремонт на баня,на интериорни врати,
външна врата,дограми,подови настилки навсякъде,стени тавани...
Пускам снимката тук,дано да е добре видима и
съм се опитал да нарисувам схемата на апартамента(не е много добра,
но това успях да измисля),със синьо съм отбелязал прозорците,
със сиво е терасата която е отворена,не е остъклена,с черните
правоъгълници съм отбелязал местата на комина.Надявам се нагоре съседите
да не са зазидали комина,защото тогава става невъзможно използването му,знам че не е
разрешено ,но не са и малко случаите със зазидани комини в тези блокове.
Смятаме кухненският бокс да бъде изнесен
в тази ниша на хола дето е между комина и стената.другата част от хола
би останала за дневна,но това е само идея.
Трудното за мен е да измисля и да наредя от кое най-напред трябва да се започне
в апартамента и какъв е реда за ремонта.Дали първо трябва да се поставят
дограми,външна врата и интериорни врати,баня,прокарване на тръби и
канализация за бокса,след това замаски шпакловки,боя и т.н. или има
някакъв друг ред.Вашите компетентни мнения биха ми помогнали,за да
не се получи в даден момент да трябва нещо направено да го къртя или
руша за сметка на друго.За пример давам дилемата кое първо трябва да
се постави в стаите: подовата настилка(независимо дали е ламинат или
теракот) или интериорните врати с касите? Много мнения чух от некомпе-
тентни хора и не желая да се обърквам повече.Спирам да пиша че стана
много разточително,надявам се на отговор от Вас и предварително ви благодаря.
Поздрав .

Прикачен файл

apart3.jpg Това е и апартамента :)
mumar - специалист
Привет! Аз акъл няма да ти давам, щото и аз нямам, но идеи имам в изобилие...
Живея в такъв апартамент, разликата е че при мен липсва килер- там ми е цяла стаята- без коридор.
Спалнята ни е в кухнята, а в стаята е детската.
Хола е кухня, хол и трапезария.
От банята сме взели водите и канала, мивката ни е на тази стена.
Само печката ни е на балкона/не сме го усвоили/ абсорбатор нямаме- отваряш прозорците да те облъхне въздух чист
и най- вече от долния балкон миризма на втасало зеле :-D
Как ще го решите, вие най- добре си знаете, но преди да планирате каквото и да е,
проверете комина, щом сте се насочили в този ъгъл.
Ма го проверете трайно, щото спретнете ли там кухнето, няма местене после #-o
Успех и да се фръцнеш със снимков материал!
galin56 - специалист
Че то реда е ясен и мисля че вече всеки го знае (последните години стана модно да правим основни ремонти на старите панелки - и аз от преди 3 месеца имам такъв и в момента е "полуразрушен")
1.Изхвърляне на всички стари мебели - ако има такива от предния собственик.
2.Къртене - всичко което не ти харесва - плочки, настилки, ламперии, тавани и задължително касите на вратите.
3.Смяна ВиК и преправяне на ел. - местене на контакти, нови кръгове и т.н(ако искаш дефектно-токова си трябва направо и нова ел. - аз се отказах- мнооого работа и къртене) + интернет кабели и ТВ на розетки - грамотно прекарани и измазани.
4.Прекарване на парно(ако ще ползваш такова)
5. Вече изграждане - почва се от таваните.
6. Подовите настилки(желателно е заради вратите, които се монтират на готов под)
7. Монтиране на новите врати и прозорци.
8. Вътрешна термоизолация на външните стени(ако искаш), шпакловка, боя или тапети.
9. Редиш новите мебели и си ти!

Разбира се с ясна визия от самото начало какво и къде го искаш.
Дано съм ти бил полезен с нещо ново.
jekasus - майстор
Лека поправка -
1. - Освен кухненска мивка, хубаво и тоалетна да остане до последно.
5. - Първо банята и като приключи прахоляка със нея, тогава другото.
atanasov2004 - специалист
Привет и от мен. Не съм спец обаче ако ползваш услугите на майстори и фирми,а то не може без тях, те съветвам да си направиш рекапитулация на разходите/материали,
услуги,твоя труд не броя :-D / и крайната предполагаема сума за ремонта по тефтера да умножиш с коефицент- 1,5 :) това ти го казвам като-счетоводител...и майстор любител да майстори...
mladkal - майстор
Здравей!
Честита и на теб, семейството ти!
Направи най-напред мръсние неща - къртене, изнасяне на стари мебели, вградени (зидани). Интериорните врати ги остави след подовите настилки и след нанасянето на мебели и покъщнина, защото вероятността да ги нараниш с преноса на дивана е 99 процента.
Мога ди ти разкажа още много неща, но съседите са Йордан и Иван..Сещай се :partyman:
npnconstruction - специалист
В общи линии реда на операциите е така както го е описал galin56. Бих допълнил само, че някои настилки като ламината е по-добре да се сложат след шпакловката и боята. Банята можеш да я правиш и в паралел с латекса, но за предпочитане е да си я приключил напълно, за да не влиза строителна влага и прах в помещенията. Прозорците ги монтирай преди мазилката или картона, а самите врати най-накрая, с изключение на входната. Все пак за такъв основен ремонт, препоръката ми е наистина да се спрете на фирма или читави майстори.
ribnikolaevi - майстор
Минах вече два пъти по тази пътека, да споделя вижданията си. Първо за разпределението: В момента живея в гарсониера с изнесен в антрето бокс. За този случай компромиса е приемлив, обаче при наличието на една стая повече, граничеща с банята (лесно ВиК) аз лично бих заложил на дневна в хола. Първо не посрещаш гостите с чиниите в мивката, второ жена ти си шета в стаята ти и ако я помолиш за една ракийка, докато гледаш мачлето няма да се наложи да викаш, зада те чуе.
Точно това второто решение вече приключвам като ремонт в друго, по-голямо жилище в което ще се нанасям.
Килерът е напълно излишен, да не гтоворим за това като антренце между неговата врата и спалнята. Преградната стена е неносеща и пада за половин час. Порво очертаваш къде искаш да се счупи с дупки с перфоратора ( през 15 - 20 см примерно), после с един голям чук сваляш с минимум време и усилия. Остават едни планки, които са заварени към носещите панели, рязваш ги и вече нямаш килер, а след като иззидаш имаш по-голяма стая. Ако искаш в нея си сложи голям гардероб. Килерът е хубаво нещо, но когато жилищната площ мине 100 кв.м., иначе си е като чифте пищови на гъл г.з. Аз лично сега се нанасям на 90 кв.м и пак не оставих килер, а всичко стана жилищна площ, максимално използвана.
Последователността (Зависи какво си готов да правиш. Ако е всичко, вкл. къртене и зиданетя е):
1. Къртене, вкл. за ВиК и ел. (не е лошо да предвидиш и алармата и интернета и каб. телевизия сега, включително входа откъм фасадата с антена (един кабел ще залоиш да си спинка, докато не го събуди някой оператор с конкурентно предложение);
2. Вик и ел. Това е малко трядно, защото ВиК зависи от решението на самата баня и тоалетна, а то вероятно още е на идейна фаза. Така че споко, ще има преправки после. Не е толкова скъпо и не боли;
3. Ел, ако ти е в пода. Аз бих заложил в окачен таван от гипсокартон обаче. Има по-лесен достъп за ревезия и преправяне ако нещо ти хрумне по време не ремонта (много неща ще ти хрумват);
4. Замазки, ако гониш едно ниво на пода навсякъде освен в баня и тоалетна трябва да обмислиш и измериш много внимателно.
5. Зидане. То може да предшества замазката, но тогава е по-трудно да гониш нивото навсякъде (но пък в края на краищата най-важно е при контактната зона на помещенията - вратите;
6. Не е лошо вече да си решил каква дограма да сложиш. Още от началото дебнеш за промоции, понеже до тук са минали между 3 месеца и година, все ще излезе нещо подходящо за теб. В който и момент до тук да я сменш все не е грешка;
7. Сменил си дограмата, мазилка edit (ако си готов да се разделиш с добра сума, да си намалиш помещението и пак да е криво после, но поне дано е по-малко криво) и шпакловка;
8. Пускай тия в банята, да не направиш настилката по стаите преди това;
9. Още ли не си боядисал, какво се моташ, стига с тая ракийка вечер;
10. Ей тук е спора, че като си боядисал и правиш пода ще изцапаш стените. Но ако правиш паркета първо, като боядисваш трябват дебели найлони и велпапе. Аз го направих по втория начин и успях да опазя естествения паркет, но велпапето беше два пласта, а най-отгоре имах и една ламперия от развалянето, която бях запазил.
11. Ако са ти останали сили и мерак, пускаш се на мебелите, правиш ги индивидуални, по твое си разбиране. Ако не, конфекцията е много. Или ако кинтите още дрънкат в джоба ти - поръчка.
boys_san - напреднал
Добри напътствия получавам от Вас и точно така ще спазвам реда на ремонта,след седмица
вече влизаме във владение на имота и ще направя текущи снимки,след което на стая по стая
ще правя снимки и обяснения кое в какъв ред сме правили и с какви неща,за да съм
поне в малко помощ на някой бъдещ кандидат-строител като мен.Определено ще се радвам
след като изникват десетки въпроси по време на ремонта да се допитам до Вас и който
може да сподели мнение :)

За ВиК мисля че вече проекта е готов на 80%,ще бъдат изкарани тръбите в ъгъла на нишата в
хола и така кухнята(която ще е индивидуална и по проект)ще стане ъглова с ъглова мивка.
останалото от кухнята ясно ще се нареди.
Притеснява ме само че ел.инсталацията е пускана по пода,не е както на повечето
панели ,розетките да са горе,незнам само по стандарт на колко см под пода са пускани
кабелите и как е опроводяването,предполагам да попитам апартаментите във входа ,които са
правили ремонт да кажат,но мисля че минимум5см надолу трябва да са поставяни,това вие може да
кажете.След като навсякъде се изкарат нови кабели и контакти от ел.инженер,ще се пуска водата
ще пуснем хора в банята + градеж на кухнята със съответните вдигнати нива за водата...
Ще е издигната кухнята с праг останалото от хола ще е ламинат. Засега това сами идеите
ще излезнат хиляди други неща в процеса ,но колкото по-трудно,толко по-сладко хехе
...
ribnikolaevi - майстор
boys_san написа:
Ще е издигната кухнята с праг останалото от хола ще е ламинат
...
Дали няма да носите горещи тави ... с този праг. Ако е заради канала, има си други решения. При всички случай праг в една стая ... е въпрос на вкус и много срещу моя.

Тема "Съвет за започване на основен ремонт на апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: