• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
branko_d - специалист
LazarGanev написа:
Програматора след декември ли го сложи? Как регулираше температурата без програматор? Опиши радиаторите, които имаш? Котела Витопенд ли е?
Програмота е от м. Ноември. Той регулира температурата.Марката му е COMPUTHERM. Радиаторите са следните: 15 ребра за 16квадрата, в кухнята 7 ребра за 16квадрата (малко са, но е слаган след преустройство), 9 ребра за 12 квадрата в детската и една лира в банята. Котлето е стандартното на VIESSMANN.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам размера на ребрата, но ако са Н500 ги смятай по 140Вт/80*С, ако са Н600 - по 170Вт/80*С, т.е. в единия случай имаш радиаторна мощност 4-5кВт, а в другия случай - 5-6кВт. Котела има минимална мощност 10.5кВт - няма как да работи в оптимален режим с тези радиатори. Ако си ограничил температурата на водата до по-ниски градуси - положението става по-зле. Не е подходящ за това малко жилище, но можеш да подобриш положението, ако увеличиш радиаторите така, че да покриеш минималната му мощност. Котелът не трябва да изключва по температура на водата - да си работи спокойно и да изключи чак като достигне стайната температура. Ако се вгледаш ще видиш, че сега не е така - има си междинни изключвания преди да е достигнал стайната температура. Всяко такова изключване и включване води до повишаване на разхода. Успех.
Жоро Георгиев - специалист
В хола и детската (по 17,5 квадрата на 2.66 таван) съм с конвектори BPS clima. Загубил съм им някъде упътванията още при монтажа. Вършат ми работа, но все пак искам да им знам мощността. Някой може ли да помогне?
Christo - майстор
Ровенето в Google за конвектори BPS clima води до италианска фирма (http://www.bpstecnologie.com). От сайта им става ясно, че произвеждат доста неща. Между другото и конвектори всякакви: таванни, стенни, подови, различни мощности и т.н. Ще трябва да се поогледат конвекторите за някакви табелки по тях. Не ми се вярва да са толкова скромни италианците и нищо да не са написали. И после по описания по-горе начин, отиваме на нашия конвектор и му виждаме данните.
Жоро Георгиев - специалист
Благодаря Christo, http://www.bpstecnologie.com/serieFC.htm този е конвектора. Предполагам, че е първия вид. Никаква друга табелка не се вижда по машината, освен ако вътре няма нещо.
Svezar - специалист
branko_d написа:
здравейте, скоро си сложих седмичен програмтор на казовото котле. Сметката ми за м.Декември е 240лв (отопление+топла вода). Отоплявам около 50кв в нова жилищна сграда в София подържам около 20 градуса и 18 през ноща, без да съм топлен от никъде.
Съседи ми говорят, че при същата ситуация имат 70лв сметка (за 20 дни) и аз немога да разбера как може да има таква разлика. Моето котле Висмънт, а за тяхното незная, но дори и да е по хубаво възможно ли е да имаме разлика 2 пъти, че и повече.
Как да оптимизирам сметка и да запазя комфорта на сегашната температура?
Значи съседите си те се топлят с 3,50лв на ден,ама са забравили да споменат че това е за юни месец :wink: В Правец газ има навсякъде ама така си стърчат крановете пред къщи и блокове понеже хората като си говорят за разхода не си мерят пиш...те как с 1лв се топлят цял ден ами си казват колко плащат и как го ползват колкото да не умрат от студ понеже ако си напрвят истински топло ще умрат от глад :-D Така че на тия съседи не им обръщай внимание,те и колите им горят 6/100 газ на дълго ама ако тръгнете заедно да се возите и те станат 9 :^o
branko_d - специалист
LazarGanev написа:
Не знам размера на ребрата, но ако са Н500 ги смятай по 140Вт/80*С, ако са Н600 - по 170Вт/80*С, т.е. в единия случай имаш радиаторна мощност 4-5кВт, а в другия случай - 5-6кВт. Котела има минимална мощност 10.5кВт - няма как да работи в оптимален режим с тези радиатори. Ако си ограничил температурата на водата до по-ниски градуси - положението става по-зле. Не е подходящ за това малко жилище, но можеш да подобриш положението, ако увеличиш радиаторите така, че да покриеш минималната му мощност. Котелът не трябва да изключва по температура на водата - да си работи спокойно и да изключи чак като достигне стайната температура. Ако се вгледаш ще видиш, че сега не е така - има си междинни изключвания преди да е достигнал стайната температура. Всяко такова изключване и включване води до повишаване на разхода. Успех.
H600 e, но от това може ли да даде таква разлика?
LazarGanev - "Велик майстор"
Сложи един конвектор в хола инак няма да се отървеш от големи сметки
branko_d - специалист
Svezar написа:
Значи съседите си те се топлят с 3,50лв на ден,ама са забравили да споменат че това е за юни месец :wink: В Правец газ има навсякъде ама така си стърчат крановете пред къщи и блокове понеже хората като си говорят за разхода не си мерят пиш...те как с 1лв се топлят цял ден ами си казват колко плащат и как го ползват колкото да не умрат от студ понеже ако си напрвят истински топло ще умрат от глад :-D Така че на тия съседи не им обръщай внимание,те и колите им горят 6/100 газ на дълго ама ако тръгнете заедно да се возите и те станат 9 :^o
и аз така си мислех, ама видях смс-а със сметката 70лв, варианта е да се догряват на ток.
melanib - помощник
Здравейте,
Аз все се чудя дали не трябва да си увелича броя на глидерите в двете стаи(хол и кухня),където стоим най-много,а се оказва,че е най-хладно.От това дали сметките ще паднат малко.Надявам се да ми дадете съвет.

Апартамента ни е панелен,първи етаж.Има ПВЦ дограма навсякъде(не знам колко е добра,отдавна е слагана),външна изолация,гипсокартон на външните стени и таваните.
Котелът ни е Vaillant VUW202(когато се газифицирахме 2005 ни казаха,че Vaillant били най-добрите).Отопляваме кухня 10кв.-радиатор 11 глидера(H-600), хол 20кв.-20 глидера ,2 спални по 12 кв.-северната 13 глидера,южната 12 глидера и лира в банята(18-ребра).На пода предвид първия етаж,навремето баща ми е слагал някаква изолация.Радиаторите държим отворени на 5 и регулирам температурата от котела.(през деня ключа от където се регулират радиаторите е сложен точно в средата-58 градуса,а вечер го слагам в края на първото деление).

Това което ме смущава е че във всяка стая температурата е различна,става така,че в спалните(където не ми трябва да е толкова топло) е най-топло около 22,понякога и малко повече градуса,в кухнята 21,а в хола 20 градуса.Може би разликата идва и от това,че в спалните се влиза по рядко,а в другите 2 стаи малкия постоянно щъка.

При това положение ще има ли смисъл да увеличавам броя на глидерите в хола и кухнята и да си сложа ли терморегулатор,че и за него всеки ми дава различни съвети.
Сметката ми за ноември е 121 лв.(парното е включено към 10 ноември), а за декември е 293 лв.Не знам това нормално ли е много ли е,малко ли е .
Ще съм много благодарна ако ми дадете съвет.

Сега прочетох темата за проблеми с отоплението на газ и стигам да извода,че първото нещо което трябва да направя е да сложа непременно термостат.
Лятото май наистина трябва да добавям глидери.
И да увелича ли температурата на водата на максималната 80 градуса,че то май излиза че като я държа на 58 (уж за икономии),разхода е по голям.На 27.07.12 е направена профилактика на котела и пише БГВ-20 ,Отопление-12 kW
Надявам се да ми дадете някакъв съвет,че съвсем се омотах.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: