• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
това сам го показал на 5 страница още 2007http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=819&start=80
Господи, ослепял съм !!! На 5-а страница не виждам никъде drastar !
Пък и като гледам, че си се логнал тази година... Да не си приписваш чужди заслуги?
:partyman:
zimel - специалист
vk написа:
Няма да имаш проблеми да вкараш 4 кв.мм кабел, но просто остави празна дупката срещу този кабел. Например при 6 входова клема, остави празна дупката отсреща и ползвай останалите 4 дупки. A по отношение на тока 20-25 ампера (продължителен ток) не са проблем. Виж тези популярни картинки
Изображение, Изображение
На мен много ми е интересно, как ще изглежда снимката на инсталация на 30 години :? с тези клеми?

Понеже повечето инсталации са на по - 20 -30 ...50 години. Ако бяха изпълнени връзките с въпросните клеми , дали картинката щеше да е същата?

Е това много ме притеснява. Как въпросната връзка се държи във времето... :?

Защото, в старата къща инсталацията е правена 40-та година .... и при ремонт на стаите открих, че спайките са перфектни... :shock: в смисъл няма нищо нагоряло...а и една от стаите е бивша кухня с печка "мечта".

Нищо лично но аз предпочитам технология, която се е доказала във времето.
drastar - специалист
hidrazin написа:
това сам го показал на 5 страница още 2007http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=819&start=80
Господи, ослепял съм !!! На 5-а страница не виждам никъде drastar !
Пък и като гледам, че си се логнал тази година... Да не си приписваш чужди заслуги?
тогава бях petrov-be .....после неможах да си въстановя паролата и създадох нов акаунт drastar
и вместо да спамиш (както аз сега )вземи напиши нещо с което ще помогнеш на някого
hidrazin - майстор
вземи напиши нещо с което ще помогнеш на някого
Помогнал съм на достатъчно хора - поне доколкото мога. Като гледам обаче, новото ти АЗ е от седем месеца.
За това време не си бил полезен тук с нищо. Освен тези дава поста имаш и още два за косачка. И те не
съдържат нищо полезно.
radius - майстор
Сега окабелявам и скоро ще свързвам кутиите. Оставил съм по-дълги кабели, ако ще усуквам. Тъй като в темата мненията са силно поляризирани, не знам какви изводи да си направя. Искам да направя културно нещата. Какво мислите по следните въпроси:
1. Wago изглеждат добре( бях си взел 2-3 за мостра) и явно се представят добре. Никой не може да каже как ще са след 20 г. - може пластмасата им да се разпадне. Това е главния довод да ползвам метода с усукването.
2. Как да свържа с Wago спусъците към контактите – магистралите са с 4 кв.мм., спусъците с 2.5 кв. мм? Коя е тази клема, която позволява свързване на 4 с 2.5 кв.мм ЕДНОжилен проводник (може би 773-173) ? Нещо на Бг сайта не намирам , а германския е с някакъв проблем точно на клемите.
3. Дали не са някакъв оптимален вариант тези конусообразни клеми, при които има и усукване и стягане. Единствено си мисля ,че самото стягане е само при върха на конуса, а не по цялата дължина на усуканото. И площта на припокриване е по-малка (от обикновеното усукване).
4. Ако ползвам „класическо” бг усукване с калайдисване, дали да не оставя осветлението само с усукване, без припой – все пак тока там е малък? Това за калайдисването ми се видя като екстра, която изтъкват прилагащите го. Не съм виждал 30год. спАйка със спОйка, та да знам на какво прилича.
Мерси за конструктивните съвети.
hidrazin - майстор
radius написа:
С Нещо на Бг сайта не намирам , а германския е с някакъв проблем точно на клемите.
Какво не намираш? Всичко си го има в нета. Има WAGO и за 6 квадрата. Ей тези най ги харесвам - 0,08-4mm2.
http://elkid.org/files/wago%202.pdf
http://elkid.org/products.php?type=1&id=417
http://www.elkontrol.com/bg/wago/wago.aspx?which_id=414
radius - майстор
Точно тия с лостчето НЕ са за ЕДНОжилен проводник 4 кв.мм.
Мерси за втория линк, има цени да се ориентирам.
hidrazin - майстор
Аз и не съм казал че са за 4мм² едножилен а само че ги харесвам. Те затова ти дадох и линк където има каталози.
Пък ако си беше направил труда да погледнеш предната страница щеше и друго да научиш:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 80#p420349
А иначе е добре да използваш от червените 773-173 както и сам си се досетил.
radius - майстор
hidrazin написа:
Пък ако си беше направил труда да погледнеш предната страница щеше и друго да научиш:
Защо ти е така хаплив стила? Темата съм я чел и ми направи впечатление точно това, че освен 773 няма други за 4 кв.мм. едножилен. Това е масовия случай за свързване на контакти от кутиите и затова попитах, вж. въпрос N2. Явно в тази тема идеята е пишещите да се карат.
Събирам мнения и по другите въпроси.
hidrazin - майстор
:) Ееее... Ами малко си падам зевзек. :-D Извинявам се ако съм изглеждал заядлив.
А относно разнообразието от клеми не знам защо имат само тези за 4 квадрата. Все пак обаче има серия 862 за до 4 квадрата.
Явно са преценили че 4 и 6 квадратови едножилни кабели не е много желателно да се свързват с пружинни клеми. Там отиваме вече
на по-големи токове а има и друго. Виждаш от каталозите как се осъществява връзката вътре в клемата. Контактува само от горната
и от долната страна на кабела а отстрани самия кабел не контактува никъде. Това намалява контактната повърхност с увеличаване
на диаметъра на кабела. При многожичните проводници при натиска на пружината проводниците от снопа се "разстилат" и осигуряват
по-голяма контактна площ. Като им гледам каталозите общо взето не се натискат да правят пружинни клеми за сечения над 2,5 квадрата
и именно поради това, че в практиката се налага използването на 4 и 6 квадрата едножилни са направили и няколко модела такива.
Общо взето имат пружинни клеми за многожични до 95 квадрата, за едножични основно до 2,5 квадрата и много малко за 4 и 6 квадрата.
Просто пружинната технология според мен не е подходяща за едножични с големи сечения пък като гледам и според тях. :-D
Все пак обаче всичко което са направили поне за сега работи безупречно и се мнтира бързо и лесно. За сега не съм видял нито една
клема да се издъни.
Успех!
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: