Напишете въпрос свързан със санирането.
ra4o - специалист
Здравейте. Благодарение на съветите на този форум си направих локално парно, но сега ще трябва да се прави и изолация за да намалим разхода на въглища.
Решил съм да е външна изолация, вътре просто вече не ми се кърти и боядисва и не ми се местят мебели.
Става въпрос за двуетажна къща на село. Трябва да се направи изолация на вторият етаж и на тавана. Първият етаж е с 60 см стени от камък и е висок само 2 м и долу е баня, като температурата се задържа доста дълго.
Проблема е с вторият етаж. Решил съм да е със стиропор защото ще ми е най-евтино или греша. Все пак площа е 100 кв м! Тук приемам съвети и предложения.
Другият момент е тавана, той половината е гредоред със сгуробетон и другата половина, която се явява пристройка е плоча. Всичко това под един покрив който е висок и вътре може да се ходи прав по средата. Та въпроса е какво да сложа на тавана, защото от там май губя най-много топлина. Просто много бързо изстива къщата.
Стана много дълго за което се извинявам, но трябваше да ви запозная със ситуацията.
prascho - майстор
Над гердореда и плочата сложи минерална вата. Предполагам, че между гредореда имаш летви и посипката, която спомена. Вариантите са два: първи вариант - разваляш летвите правиш една метална конструкция, захващаш гипсокартон и отгоре слагаш поне 10 см минерална вата/ препоръчвам ти да сложиш 20 см като ги кръстосаш/. Втори вариант - може както ти е тавана да направиш метална конструкция на 10-15 см под тавана, да сложиш гипсокартон и въпросното пространство от 10-15 см да го запълниш с вата. В този случай няма да разбиваш нищо. В стаите където ти е плочата мисля, че втория вариант е по-разумен, тъй като няма да имаш топлинни загуби в самата стоманенобетонна плоча. Но трябва да си наясно, че ще се намали височината на стаите. Монтаж на конструкцията за гипсокартон има почти във всяка тема в тази глава.
ra4o - специалист
Благодаря за бързият отговор.
Сега да поясня. За тавана смятам да сложа изолацията отгоре т.е. качвам се на тавана и започвам да полагам или пада се външна. Само трябва да поизчистя малко от прах и стари гнезда на оси. В такъв случай трябва ли да лепя изолацята или само да я нареждам.
Иначе и аз съм съгласен за вата за тавана поради две причини, първо ще мога да я прекарам през капандурата по-която се качвам на покрива и второ нея май не я ядат мишки. Ако я ядат мишки предлагайте друг вариант - може би стъклена, но ще трябва да работя с противогаз. :-D
prascho - майстор
Първо забърсваш от прахта, второ слагаш найлон /по- дебел ако може, в местата на препокриване може да го облепиш/,след това слагаш вата без да я лепиш, като дебелината на слоя вата го определяш ти. Може да положиш ватата между гредите и отгоре още един слой да метнеш. Хубаво е, като я положиш отгоре да метнеш и паропропускливо фолио за да не се праши ватата и същевременно да диша. В твоя случай ако не ти тече покрива фолиото може да е от евтините /в София върви около 1,2 лв на квадратен метър/. В никакъв случай не слагай найлон над ватата. Тази технология я прилагаш там където тавана ти е гредоред. В участъка където е плоча трябва да се допиташ до специалистите от форума дали трябва да има найлон под ватата или ще доведе до поява на мухъл и влага на тавана в стаята отдолу.
ra4o - специалист
Горе е абсолютно сухо. От никъде не тече. Какъв е смисъла от найлона. Там където е гредоред, между гредите е плътно със сгуробетон т.е. отгоре е почти равно само се виждат леко гредите и аз стъпвам по тях за по-сигурно.
А ватата каква да бъде? И ако може ориентировъчни цени, защото сега май е най-подходящият момент за тази изолация поради липсата на оси от вътрешната страна на керемидите. Тавана е 10 х 10 м.
8180 - майстор
ra4o написа:
Горе е абсолютно сухо. От никъде не тече. Какъв е смисъла от найлона.
Трябва си найлон отвътре на ватата спрямо отопляемите помещения.
Виж тази тема:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight=
Там става дума за вътрешна изолация. Ти правилно споменаваш, че при теб ще се яви външна, но принципът е същия - трябва да се пази ватата от ВЪТРЕШНАТА ВЛАГА (пари). Те в някаква степен преминават през бетона, а през гредореда още повече.
Прочети внимателно там постовете на Тани.
ra4o - специалист
Ясно. Благодаря.
А за колко пари, горе-долу да се приготвя, само за тавана? И да ми препоръчате вид вата. :?
ra4o - специалист
И все пак, за какво ми е найлон? Ако минава някаква влага през тавана, не е ли по-добре да я оставим да мине и през ватата и оттам вятъра, който играе под керемидите ще я разкара?
prascho - майстор
минерална вата...фирми най-разнообразни-урса, изовеър...В София е около 2 лева на квадратен метър един слой от 5 см. Препоръчвам ти да сложиш 20 см т.е 4 слоя:) /8 лева на квадрат/. Но поне 10 см задължително иначе не правиш нищо!
8180 - майстор
ra4o написа:
И все пак, за какво ми е найлон? Ако минава някаква влага през тавана, не е ли по-добре да я оставим да мине и през ватата и оттам вятъра, който играе под керемидите ще я разкара?
Приятелю, не четеш внимателно. Не че на времето бързо го схванах:
НЕ може и НЯМА смисъл да я "оставяме да мине през ватата". С това няма да урегулираме вътрешната влага (едно погрешно мнение за "дишането") - количеството не е достатъчно.
Оставяйки я да навлиза във ватата, тя обезателно ще кондензира в горните слоеве на ватата, където намери подходяща ниска температура за това. Овлажнявайки се, ватата ще загуби изолационните си свойства и процесите ще се развиват още по-бързо (и по-вероятно) в негативна посока - към компрометиране на топлоизолацията.
Вчера ставаше дума за това:
Тани написа:
Влагата достига до стената , която е още по-студена отколкото когато не е имало вата и съответно при още по-малка влажност на въздуха кондензира по стената, като мокри ватата и намалява топлоизолационните и свойства! Проблема се решава с поставянето на пароизолация между гипскартона и ватата. Така влагата се спира далече от точката на оросяване.
Вярно, че би ни се искало тази пара да излезе някак през стените, но не може, или поне не с нужната скорост. При топли стени, до високи нива парата е безоасна. Но нищо не е идеално, все ще се намерят компромисни места в жилището - най-малкото прозорците. Затова - поддържаме средните нива на влажнаст чрез ПРОВЕТРЯВАНЕ или ВЕНТИЛАЦИЯ. За практиката - нива, при които отсъства съществено изпотяване на стъклопакета.
Успех!

Тема "Съвети за изолация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: