Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nasko_nerva - специалист
Здравейте!
Имам винтовер Бош от дълги години. Батерията му(Hi-Cd) се скапа, след продължителна вярна служба. Реших да сменя елементите в нея. Понеже новите са от Китай и не се знае доколко параметрите са реални, реших да взема 2,5Аh. Оргиналните елементи бяха 1,5Аh. Подмених елементите и я включих в зарядното, но така и батерията не можа да се зареди. По индикацията на зарядното тръгва накакво зареждане, но бързо изключва и дава че батерията е заредена. Батерията е 10 елемента, 12V. Зарядното е 7,2-14,4V, 1,9A. Проверих елементите, правих и други замервания но така и не успях да заредя батерията с зарядното. Напрежението на батерията не можа да премине 12V.
Намерих зарядно Бош, от малък ъглошлаиф 7,2-14,4V, 5A. Батерията на ъглошлайфа е 14,4V; 2,6А. С това зарядно моята батерия се зареди. След зареждането 13,8V. Лошото е че моето зарядно зареди батерията на ъглошлайфа. 16,6V след зареждането.
Тук дилемата се усложни! Батерията работи! Зарядното работи! Двете обаче не се харесват!
Минуса на батерията през съпротивление 6,2кОм отива чрез клема към зарядното, отделно и един термодатчик свързан за "-" в батерията отива чрез клема в зарядното/вероятно защита от прегряване на батерията/.
Интерисува ме: Това съпротивление да не зависи от капацитета на батерията и да има отношение към момента на изключване на заряда? Единственото логично нещо е зарядното да не разпознава батерията като 10 елементна - 12 волта, а да я определя като 9 или 8 елементна - 10,8 съответно 9,6 волта, и такаа да счита че е заредена и да изключва. По табелката на зарядните излиза че зареждат батерии от 6 до 12 елемента, но как разпознават колоко елемента са насреща? моето зарядно зареди батерията на ъглошлайфа която е 12 елемента без проблем, както и зарядното на ъглошлайфа зареди моята батерия която е 10 елемента!
Моля помагайте.
Предварително благодаря на всички отзовали се да помогнат.
dyaneff - майстор
Що не измериш на батерията за ъглошлайфа колко ома е съпротивлението( дали е 6.2 кОм).
nasko_nerva - специалист
Незнам дали ще ми разрешат да я отворя. Може би ще мога да го измеря без да я отварям!?! Края към клемата е отворен -така че ще стане. Утре ще го измеря.
nasko_nerva - специалист
Измерих съпротивлението в батерията на ъглошлайфа - 27,5кОм
Надрасках и една схема на батерията с paint:
http://dox.bg/files/dw?a=345c8b0a7b
dyaneff - майстор
Може би трябва да промениш това съпротивление. Предполагам, че то "казва" на зарядното колко Аh е батерията. На ъглошлайфа батерията колко Аh е ? Има логика с тример, според съотношението Аh / резистор да си нагласиш заряда и за тази батерия.
nasko_nerva - специалист
Това със съпротивлението твърдо отпада. Тази верига и при двете зарядни остава отворена. Явно се използва при други зарядни или консуматори.
ESPACE - майстор
Разреди батерията с машината и пробвай пак. Би трябвало зарядното да изключва по -ΔV. В тая връзка не го интересува колко волтова е батерията, а "тъпче" докато отчете малък спад на напрежението по време на заряда. Ако не го "хване" би трябвало да има и таймер.

Тема "Проблем със зареждане на батерия за винтоверт Бош" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: