Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Martins - специалист
Вече пред свършен факт, защото майстора ми с фаянса е много бърз. Осветление за баня, трябваше да удължа кабела за да излязат над окачения таван. Свързах кабелите чрез усукване, изолирах с изолирбанд, нанизах за по сигурно и по един шлаух. На другия ден, викам ще ги развия да ги запоя, отивам на обекта и гледам майстора замазал всичко. Сега питането е, все пак кабела е за осветление, ще има лунички 3 бр по 35W, ще се скапят ли след време тези връзки? Ще греят ли? Трябва да се вземе в предвид, че няма и повече да има достъп до тази свръзка, освен ако не изкъртя плочките.
ESPACE - майстор
Ако е мостов кабел и си ги усукал добре забрави за проблеми.
evil - специалист
Съдейки от боооогатата си практика :-D проблем с усукването няма стига да е направено както трябва.Според мен проблем при това свързване дори и да се запой може да стане ако не е правилно заголен кабела , срещал съм такива проблеми.Дори и връзката да е с някакви клеми не е ли заголен както трябва пак може да стане проблем.Много хора заголват жилото прорязвайки го в кръг там до където ще е заголено и после издърпват защитния слой.При такова заголване се получава прорязване и на самото жило от мед и когато се свие се къса.Това свиване може да не е само заради усукването а може и с клема да е свързано но при набутване в кутията да се сгъне жилото на това място и да се скъса.Правилното заголване е като се прорязва изолацията надлъжно по жилото като острието е под ъгъл спрямо медта и се плъзга по нея. :)
hidrazin - майстор
Определено прорязването на кабела с нож дава предпоставка за скъсване на същия при огъване. Пък и хората са измислили такива работи:
Изображение
:partyman:
lubomirlz - специалист
Хидразине точно тоя модел определено любител няма да си го купи, поради скромната му цена от 180 лева.
Иначе е много сполучлив, някой ако реши да си го купува да знае че не заголва мостови проводници.
hidrazin - майстор
Естествено че няма да си го купи а и това беше само пример пък има и евтини варианти.
И с нож става но трябва да се внимава и да не се заголва перпендикулярно ако не си сигурен
колко ще "задълбаеш" в изолацията. :)
:partyman:
a3ot - напреднал
Колкото и да са по-евтини... за един кабел няма смисъл, трябва само малко повече внимание ....
PCL82 - майстор
Замазване на връзки в стената е забранено. Друг е въпроса ако става дума за наранен кабел и се изпълни муфа по всички правила за това.

Проблемът не е във връзките а в изолацията. Мостовият проводник не е кръгъл, а има ръб от мостчето. Изолирбандът никога не може да покрие херметично връзката, а и старее с времето. В стената винаги има влага, при авария може и вода да има, а това води до отечки и риск за хората.

По хубаво е да пуснеш нов кабел докато е прясно. По-голямата част може да върви над окачения таван и имаш да направиш малко разкъртване по стената до кутията.

Тема "Усукване на кабели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: