Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Ако е била включена какво ще стане все някога ще достигне делтаТ и ще спре.Тогава дрейн бек системата му ще се източи и колектора ще остане сух.И после кво се случва :) то тая система е малко особенна но обясни ми защо при падаща горе температура помпата ще се включи ми то цяла нощ трябва да върти или докато стигне минималната зададена температура.Според мен датчика на сепрентината се охлажда-кофти изолация и т н иначе няма как да има делта Т.Ако не съм прав моля кажете си доводите и вие :?:

ПП контролера за дрейн бек системите какъв му е алгоритъма на работа :?
Andri01 - майстор
fox_vt написа:
Ако е била включена какво ще стане все някога ще достигне делтаТ и ще спре.Тогава дрейн бек системата му ще се източи и колектора ще остане сух.И после кво се случва :) то тая система е малко особенна но обясни ми защо при падаща горе температура помпата ще се включи ми то цяла нощ трябва да върти или докато стигне минималната зададена температура.Според мен датчика на сепрентината се охлажда-кофти изолация и т н иначе няма как да има делта Т.Ако не съм прав моля кажете си доводите и вие :?:

ПП контролера за дрейн бек системите какъв му е алгоритъма на работа :?
Абе момче,чети внимателно и мисли!!! Л.Ганев ти го написа ,аз също/в първия пост/ : помпата е ВКЛЮЧЕНА!Не знам какъв тип е системата ти/ако имаш такава/ и коя фирма я е монтирала,но нещо не вдяваш,за това не давай акъли,моля те.
LazarGanev - "Велик майстор"
Теоретично може да се получи такава ситуация. Например - бойлерът в горната си част е 45*С, помпата си работи, датчика на изхода на серпентината отчита 40*С, в колектора - 43*С, помпата продължава да работи. От серпентината водата тръгва по тръбите и в това студено време губи 4 градуса в тръбите и влиза в колектора 36, колектора я загрява до 43, след това тя тръгва по горещия щранг към бойлера и отново изстива с 4*С, влиза в бойлера 39*С, той обаче в горната си част е 45*С. Минавайки през бойлера водата се загрява с 0.5*С и става 39.5, но бойлера се охлажда с 0.1*С. Помпата продължава да работи, защото датчика на изхода отчита 39.5*С, а в панела датчика вече отчита 42.5*С. И така още един кръг, и още един кръг... :wink:
Andri01 - майстор
Точно това се получава. Вдигнах на 4гр. TF и предполагам ,че проблема е решен. Утре ще видя/ако е слънчево във Варна/ :).Другия вариант е-времереле в системата.
fox_vt - майстор
Andri01 написа:
[quote="fox_vt"?
Абе момче,чети внимателно и мисли!!! Л.Ганев ти го написа ,аз също/в първия пост/ : помпата е ВКЛЮЧЕНА!Не знам какъв тип е системата ти/ако имаш такава/ и коя фирма я е монтирала,но нещо не вдяваш,за това не давай акъли,моля те.[/quote]

Абе чичовото :lol: помпата била включена вие сега кви ми ги развивате :rolleyes: и като е включена след колко време ще изравни температурите,на панела и серпентината.Писал си в първия си пост горе47 долу 41 разлика 6 гр ти имаш делта 2 помпата е ясно че ще върти докога обаче докато се изравнят температурите.Какъв ти е колектора че толкова бързо излъчва топлина в атмосферата.Моя е алуминиев от най евтините-еми истива за дооста време.Ама карай като не може да ми схванете мисълта нейсе.Системата ми е отворена най обикновенна има разлика вкл помпата при достигане на делтата спира като се заоблачи и колектора истива помпата не работи просто е и ефикасно ама вие не та не помпата работела е няма да работи цял дена я #-o Ай писна ми да се занимавам повече :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре де, аз ти обяснявам ситуация, при която не е облачно, панела си работи, но течността изстива в тръбите (да речем лоша изолация) :)
Andri01 - майстор
Тръбите са изолирани добре,но ще се кача да видя да не е станал някакъв гаф на покрива с изолацията. Просто DofF/DF/ не става 2гр ,а е някъде към4гр. За това и помпата не спира ,а почва да загрява колектора и така се охлажда и бойлера. Вдигнах на 4гр. изключването.
jinio - специалист
Моя колектор е на сънсистем и с инител термостат, датчика ми зимно време е в долния край на бойлера, а през лятото в горния, мисля че няма нужда да обяснявам за какво е така, лятото му давам 10-12оС разлика, а зимата 2, но съм отворил термостата и съм му задал температура на включване 20оС (заводско е 38). Системата ми работи вярно вече 6 години и само веднъж съм имал подобен проблем, при който водата в бойлера и на колекторите бяха почти с еднакви температури, оказа се възвратния клапан тъй като за вода от 1,30 е нормално в нея да има боклуци и беше зациклил в отворено положение. Мисля си че няма как и ти да нямаш такъв клапан понеже ако липсва когато топлиш водата в бойлера от друг източник (ток) серпентината ще ти грее колекторите.
Andri01 - майстор
jinio написа:
Моя колектор е на сънсистем и с инител термостат, датчика ми зимно време е в долния край на бойлера, а през лятото в горния, мисля че няма нужда да обяснявам за какво е така, лятото му давам 10-12оС разлика, а зимата 2, но съм отворил термостата и съм му задал температура на включване 20оС (заводско е 38). Системата ми работи вярно вече 6 години и само веднъж съм имал подобен проблем, при който водата в бойлера и на колекторите бяха почти с еднакви температури, оказа се възвратния клапан тъй като за вода от 1,30 е нормално в нея да има боклуци и беше зациклил в отворено положение. Мисля си че няма как и ти да нямаш такъв клапан понеже ако липсва когато топлиш водата в бойлера от друг източник (ток) серпентината ще ти грее колекторите.
Системата е DRAIN BACK- няма клапани
fox_vt - майстор
LazarGanev написа:
Добре де, аз ти обяснявам ситуация, при която не е облачно, панела си работи, но течността изстива в тръбите (да речем лоша изолация) :)
Разбрах ти мисълта лазаре но човека пише за момента в който слънцето започне да залязва
Получава се нещо неприятно-колектора започва да си намалява температурата/слънцето намалява/ ,помпата не спира,защото разликата е повече от 2гр. и така топлината отива на горе и...топли колектора
Даже и да отиде горе топлината това не е радиатор че да я излъчва толкова бързо все пак е направен да не излъчва толкос лесно.А това което описваш е възможно ако серпентината на бойлера му е от горе до долу демек в целия обем а не както трябва да бъде в долната част на бойлера.И ако помпата върти със много ниска скорост.И все пак това първа зима ли е на системата досега правила ли е такъв проблем?

Тема "Интересен проблем със слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: