Напишете въпрос свързан със санирането.
единак - специалист
Мастър... ми ...пич, дай боже да има повече като теб, дето мислят така. Поклон.
Преди време се трепах да обяснявам как, ако никой не обясни, те хората пак ще си го направят сами, ама не само те, ми и тези около тях страдат, или грозотата ще се превърне в стандарт.

Имаше едни теми за слагането на плочки от SHL. Еми, пич, какво да кажа.... Баси якото, човека си каза нещата.
Да не би да е направил някого майстор? Ц, само една-две съпруги по-щастливи може би...
Дай сега, за някакви имагинерни кинти, дето човека така или иначе няма да ги даде, да наложим някакъв чалга стандарт. Знам, че ме разбираш.
Marisan - специалист
v1p3ra написа:
8180 написа:
v1p3ra написа:
Така и така се чесаш по главата,
Гледам са ти отговорили на питането - "каквото попитало- такова му отговорили".
Има много теми по въпроса - погледни, ако нещо е неясно, опиши ясно твоя случай и попитай конкретно какво те мъчи.
Аз лично, може и да ти отговоря, ако се светна какво означава Никът ти, че не ги разбирам тези азбуки и ме нерви. Което с нищо не те задължава - твое право (но и мое), сори.
8180 отговорих ти пич :razz: на лично. Моя случай е следния, дано ми дадете компетентен отговор. Живея на 2-ри етаж последен от къща, искам да изолирам външните стени с около 10 см стирпор, както и да е това едва ли ви интересува, но проблема е, че на първия етаж няма да санират, а само на втория съм го замислил. Къщата е тухла 4-ка с пръскана мазилка от едно време Въпросите са ми няколко:
1. Стиропора върху пръсканата мазилка на топки ли трябва да бъде? И ако е така, когато се започне с първия ред и се нареди плътно до горе между стената и стирпора няма ли да остане луфт фуга(долната част) през която да си минава свободно студения въздух и ефекта да е никакъв, може ли това пространство да се запълни с нещо ?? Гледах такова нескопосно поставяне и отдолу се вижда фугата. Какво може да се направи в случая, някакъв допълнителен стирпор да се постави,напълни с пяна, друго?Днес поставих стирпор върху стената и доста луфт ми се струва, че ще има.
2. На таванската плоча на тавана какво трябва да се постави, стирпор, вата..
3. Задигнатата част на тавана(външни части) с какво трябва да се облепи за да няма термо мост?
пп. Много ми е интересно какви решения ще дадете, като професионалисти. Аз си признавам, че не разбирам много, но ми е много интересно и имам някак мерак. Мерси предварително.
Замислям се за пяна на Церезит, но като се замисля с тази пръскана мазилка много ли материал ще отиде? Говоря за лепенето на стирпора.
Здравейте,

1. Тъй като топлоизолацията няма да бъде поставена на цялата сграда, Ви препоръчваме преди залепване на плочите, монтиране на цокълна шина, която да оформи прецизно долният хоризонтален край на изолацията и да я защити от напукване, както и да осигури правилен монтаж на плочите. По всички ръбове и кантове на топлоизолацията трябва да бъдат монтирани пластмасови ръбоохранителни профили и козирка като завършващ профил на горния хоризонтален край на изолацията, ако тя не достига до тавана.

При саниране само на част от сградата, Ви препоръчваме да започнете полагането на топлоизолацията колкото е възможно от по-ниско ниво на фасадата.
Относно метода на залепване на изолационните плоскости, при условие, че повърхността на основата не е гладка, би следвало да лепите на топки. Преди това, обаче се уверете, че основата е добре обезпрашена и почистена.

2. При изолация на плочата на тавана, би следвало като начало да решите как ще я изолирате – от горната страна или от долната. От значение е също, дали плочата ще бъде натоварена, от човекопоток например. Бихте могли да използвате и двата материала: EPS или каменна вата, като топлоизолационният ефект би бил почти еднакъв. Разлика има само в средствата необходими за изпълнението на всеки от вариантите (употребата на EPS е икономически по-изгоденят вариант).
Ако планирате да топлоизолирате плочата отгоре, тъй като отоплявате къщата, е препоръчително първоначалното поставяне на пароизолация върху нея, след което може да използвате топлоизолационни плоскости от стандартен EPS с висока плътност: W-35 или W-40.
След поставяне на топлоизолационните плочи е необходимо полагането на армирана циментова замазка с дебелина на слоя 4-5 мм.
При осъществяването на този вариант, подпокривното пространство остава неотопляемо. Ако планирате то да се използва трябва да се топлоизолира покрива, вместо плочата на тавана.
Ако ще изолирате плочата отдолу, то може да го направите следвайки стандартните методи за залепване на топлоизолационните плоскости, след което да ги шпакловате.

3. Всички термомостове задължително трябва да бъдат топлоизполирани. Това може да направите използвайки същия материал, който ще положите на външните стени. Ако сте ограничени от дебелината на плочите може да изолирате с плочи от XPS или EPS с висока плътност.

Относно лепенето на стиропора, Ви препоръчваме да не използвате пяна, тъй като от една страна неравната повърхност на мазилката би попречила на правилното полагане на плочите, а от друга разходът би бил много голям.
А бе я ми я дай тая къща да идваме с бригадата да я изолираме...пък съм съгласен както кажеш ти така да лепим, дюбелираме и шпакловаме. Ако щеш снимай и с камера...ще използваме записа за реклама и показно в нета! =D>
gechev - специалист
:supz: Ало, Марисан не с рогите, а с езику. Бъдете осторожни че утре дън си останете само със сурровината за стиропора, който кът са стопява и не гори, уж изпуща само ФОСГЕН и просто не ни се диша Бе. Всички стиропорни изолации събират статично електричество вредно за постоянно живеещия човек в такава среда и той подлудява и почва да псува, ама за какво? Марисан= статично електричество. Простете читающии можеби изкрейзих, все пак и аз живея обграден от стиролор. Боже в следващия си живот ме направи същество независещо от: НЕК, от Топлофикация, от ВИК,от ДЕКЕВР,от БТВ, от оная сграда на която се мъдри безсмислено надпис-" СЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА". Не с рогите МАРИСАН и АЗ съм ПРОИЗВОДИТЕЛ но в този форум си само помагач и съветник за това кротко, разкажи ни за преимуществата на стиропора и запали една гоооооооляма свещ за здравето на админите че прокудиха ФЛО за да влезеш ТИ. В този форум преди време имаше интензитет и смисъл от както ТАНИ откри новия раздел уж за" пасивни къщи" и НИЩО и НИЩО от тук на татък.Сега май май админите отварят вратата за директната реклама и ЖАЛКО че един бунтар / може би и не прав по някога/ но предизвикващ дискусията бе прокуден.Древните римляни са казвали : " В спора се ражда истината ". Хайде пуснете рекламите дали е сиренце или стиропор няма значение важна е ДЕМОКРАЦИЯТА.
gechev - специалист
РР. Къде във форума е ДЕМОКРАЦИЯТА и ако я няма , може ли да си платя за рекламка като МАРИСАН. ОБИЧАМ ВИ.
jekasus - майстор
Кой ти пречеше да се запишиш като Тивит или кой ти пречи да си сложиш линк в подписа.
Всеки си хвали лайната, чужди горят и миришат, мои метеорит спират.
MASTER - специалист
Marisan написа:

при условие, че повърхността на основата не е гладка, би следвало да лепите на топки.
Баце, ша извиняваш ма да та питам нещо за тва липене на кифтя.

Гледам, на умен чиляк го докарваш, да пробваме да извъртим немците,a .

Тука при швабите едни умни глави, де мяза да са изтъркали по сто чифта гащи по разни уневирситети и лаборатории ма кандърдисват,че га са липи на топки, ако стане пожар в хизбата огиня кат по комин щял да дръпне нагори между дувара и стиропоря и щял да подпали покрива.

Чи кажи как да ги затапим тия шашкъни, че да ма оставят да пляскам на кифтя с мистрийката, а не да маам кат луд рамки с турбозола.
jekasus - майстор
MASTER написа:
а не да маам кат луд рамки с турбозола.
[/quote]
Да ти имам неволята :-D
v1p3ra - напреднал
MASTER написа:
Най добре да разгледа по подробно, да се запознае с основните моменти и после да пита конкретни неща.

Това за което пита ако првилно съм разбрал е как да си почне изолацията направо от 2ри етаж, и да не се получи коминен ефект между стиропора и стената.

Сао че трябва да гадая долния етаж каква ще му е съдбата , ше се се изолира ли и той някога, ако да - с какво, или на гола стена ли смята да го оставя.

Може например с цокълен профил да се направи, ама веднага ще пита какво е това цокълен профил, и ще трябва аз да търся пак картинки в нета да показвам.
После ще дойде въпроса, ама ако го направя така, после пък ако реша да правя първия етаж как ще стане връзка. Може пък съвсем просто да се подлепи отдолу ЕПС с пяна и да се завърши с водооткап, ама знам ли дали знае какво е водооткап

И така въпрос след въпрос докато не си го изясни, само че темата ще стане 10 страици, кои ще му отговори вярно,кой от незнание ще го заблуди.
И това всичко може да го прочете за няколко часа. Защото вярвай че няма човек, които да има необходините знания и в същото време да е толкова свободен, че да обясни в темата всичко теоретично, после практически да обясни всички детайли.

Другия варянт е да потърси някой от техническите консултанти на водещите производители у нас които дават реална гарация от 10+ години за изделията и да го помоли да му препоръча фирма която да го изпъни така че да получи такава гаранция. Поне докато съм бил в БГ такива фирми са БАУМИТ, ВЕБЕР, РЙОФИКС май също навлязоха. Само чене искам да правя реклама, а и от доста време не съм в страната, може и други фирми да има

По този начин ще му излезе най скъпо, но с доста голяма вероятност ще получи свестни матеряли и прилицно изпълнение, подплатено с реана геаранция.

Всеки сам си избира джоба ли да го боли, или главата

А аз слава богу ни се натискам за работа, ни имам нужда от реклама, че освен всичко съм и на майна си райна. само дето ми е кът свободното време и от дъжд на вятър давам някой съвет тук за неща за които съм 101% сигурен че не ми надхвърлят компетентноста. И изобщо не се мъча да доказвам прав ли съм, или не, които иска да разбира от две думи, които не иска-здраве да е дето се вика. Ни его ме боли,ни имам нужда да се доказвам .....
Писал съм, че този на 1-вия етаж няма да прави топлоизолация..имах на предвид точно това да се почне с пяна, ама под тази пяна стената, като е на лед дали ще има ефект ?
MASTER - специалист
Джеки, ти мани туй, ми искат и къде половината площ от стиропора да е намазана, явно са им нещо калпави немските лепила и им нямат много вяра. :-D

Випер, какво да ти кажа - половинчата работа ще е. Както и да го мислиш - термомост си е,и то добър. Ясно че ще се налага да хвърляш повече средства за отопление, но освен това рискуваш и да се появи мухъл по долните части на стената.

По принцип ТИ се прави на цяла сграда, за да има ефект. При панелните блокове масово се практикува да се кърпи на парче като се застъпва по малко. Но там по презумция съседните неизолирани помещения се отопляват в известна степен. И положението става приемливо донякъде.

При къщата обаче външните стени са повече, и за съжаление всичките са твоя грижа.

Дали пък в такава ситуация вътрешната изолация не е по добрия случай :?

Но пък ако предвиждаш някога да изолираш и долу става двоина работа.

Тема "Външна изолация по енергийна ефективност?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: