Тук ще поместим информация за всички статии които искате да напишем.
На мен ми се струва че доста се отдалечихте от заглавието на темата. Вижте я пак, и недейте да доказвате кой е по- по- най-. Всеки може да търси с Гугъл всичко, но реално какво е направил сам??? Също така тематиката на форума е НАПРАВИ САМ, а не НАМЕРИХ С ГУГЪЛ :? Нали? . :lol:
Последна промяна от Стефан на нед авг 30, 2009 8:43 pm, променено общо 1 път.
Харалампи написа:При нас има колони с до 40 тарелки.

Явно правите спирт, а моят интерес е за ракия. Ако прекараш ракия през 40 тарелки, нищо няма да остане от вкуса й, а ще си стане на медицински спирт. За дестилатор за ракия повече от 5 тарелки са много, като в повечето случаи ще се използват само от 2 до 4 от тях.

Харалампи написа:Питах за помпа, защото кондензатора на снимката е по-ниско от колоната.

Най-вероятно във вашата инсталация кондензирате парите от върха на колоната и определяте флегмовото число с дела на дестилата, който се връща в нея. Дестилаторът на снимката е по-опростен. Дефлегматорът се намира в цилиндричната част над последната тарелка и представлява тръбен топлообменник, подобно на кондензатора. Парите които успеят да минат некондензирани през него, отиват в кондензатора през тръбата над колоната. Колкото е по-студен дефлегматора, толкова по-малко пари успяват да преминат през него и флегмовото число се увеличава. Затова е важно да може да се контролира температурата му. Методът с пълна кондензация е по-добър, но и излишно сложен за малък дестилатор - подаването на топлина е променливо и докато успееш да настроиш флегмовото число, ще потекат патоките.

Харалампи написа:Имаш ли идея за формата на тарелките.

Три класически тарелки пресечен конус във всяка степен.

Харалампи написа:Второ нещо което ми прави впечатление е, че искаш да използваш затоплена вода за флегма? Не съм сигурен дали ще е добра идея.

Това изобщо не е добра идея, но нещо не сме се разбрали. Искам да използвам затоплената в кондензатора охлаждаща вода за охлаждащ агент на дефлегматора, а не за флегма. Това е класическо решение при малките ректификационни колони, както се вижда и от схемата по-долу.

Харалампи написа:Т.е. концентрацията на спирт не намалява защото постъпва нов материал а отработения се изнася. По подобен начин се работи и при дестилацията на нефта. Има постоянен приток на суров нефт, а в дъното и на върха се изнасят разделени фракции.

:lol: Засега съм доста далече от идеята за непрекъснат процес :lol:

Стефан написа:Аз показах моя казан, и съм доволен от него. :lol:

@Стефан: Нали няма да се обидиш, ако ти кажа, че не бих ползвал казан, като твоя. Има хора, които ако имаха такъв, не биха били самодоволни като теб и затова обсъждаме. Не виждам само защо това трябва да те дразни. И никак не е лошо и да научиш нещо, ако ще и да е с Гугъл. И използването на пералнята си е актуално, даже и при сегашното развитие на темата :) Но ако някой освен Стефан иска, ще разделя темата.

Прикачен файл

lightline3.jpg
Принципна схема на малък дестилатор Мюлер Лайт Лайн с ректификационна колона, водна баня и инсталация за измиване.
lightline3.jpg (74.77 KиБ) Видяна 28312 пъти
hygro написа:Явно правите спирт, а моят интерес е за ракия. Ако прекараш ракия през 40 тарелки, нищо няма да остане от вкуса й, а ще си стане на медицински спирт. За дестилатор за ракия повече от 5 тарелки са много, като в повечето случаи ще се използват само от 2 до 4 от тях.


Бензин прайм.

Наистина за флегма използваме част от отделените на върха и втечнени пари. Степента на разделяне е почти 90-98%. Освен това в самата колона се поддържа свръх налягане от порядъка на 4-8 атмосфери в зависимост от процеса.

Сега като даде схемата вече става по-ясно.

Обаче като гледам сложността на проекта ... Стефан ще изпие тонове ракия от неговия казан до като напълниш първата чаша от твоя.
Харалампи написа:Стефан ще изпие тонове ракия от неговия казан до като напълниш първата чаша от твоя.

:lol: Аз пия по мъничко. Междувременно аламбика на съседа ми върши работа :wink:
Разбирам че гледаш на проекта само като техническо и интелектуално предизвикателство. Обаче все още не мога да разбера как се осигурява флегмата.
Смисъла на тарелките е, че осигуряват барбутиране на парите през течност, при което се задържат увлечените капчици течност със парите.
Ако използваш само дефлегматор (който разчитам от схемата като топлообменник) как ще се осигурява флегма.

При нас флегмата служи за охлаждане на върха на колоната и за барбутиране през тарелките.
Харалампи написа:Разбирам че гледаш на проекта само като техническо и интелектуално предизвикателство.

Не само. Като гурме (или на български чревоугодник :-D ) обичам при случай да се радвам на елексира, дето плавно затопля гърлото :wink: И с аламбика може постигнеш същото, но трябва да преваряваш един-два пъти и възможностите са по-ограничени. В ректификатора можеш да настройваш режима докато тече, а при аламбика са ти вързани ръцете.

Харалампи написа:Обаче все още не мога да разбера как се осигурява флегмата.
Смисъла на тарелките е, че осигуряват барбутиране на парите през течност, при което се задържат увлечените капчици течност със парите.
Ако използваш само дефлегматор (който разчитам от схемата като топлообменник) как ще се осигурява флегма.

Топлообменникът на върха се поддържа относително хладен чрез охлаждащата вода от чешмата. Затова парите, които са преминали последната тарелка, частично кондензират в него. Кондензатът се стича в горната тарелка и оттам надолу...
hygro написа:http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?p=253#253


егати домайна :)
Харалампи написа: .... Обаче като гледам сложността на проекта ... Стефан ще изпие тонове ракия от неговия казан до като напълниш първата чаша от твоя.


Ами.... не знам. Ама той май има Гугъл, а не казан :lol:

В момента съм на новата отлежала кайсиева. Бях я сложил в бутилка в легнало положение. Да отлежава. :? Вече цяла седмица се излежава, стига и толкова.

Сагата продължава. Материал има още заложен :lol:
Последна промяна от Стефан на нед авг 30, 2009 8:44 pm, променено общо 1 път.
Скрънза :partyman:
Кажи поне едно наздраве!
Аз още на кафе я карам днес...

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Какви статии искате?”