Тук ще поместим информация за всички статии които искате да напишем.
leonardo_vd написа:Все пак това което коментирате е НЕЗАКОННО!!!Ми то всичко хубаво на този свят или е незаконно, или неморално или води до затлъстяване :o

А за това че от дълбока древност е забелязана разликата във вкуса от медните казани ... Ми то хром-никеловата нераждаема стомана отскоро я има ... Не съм специалист но имам позната лаборантка дето работеше във Винпром Бургас, ако не забравя ще я питам за подробности.
hygro написа: Затова съм сигурен, че Стефан още утре ще изтича да си подаде документите в митницата :lol:


Да, бе :lol: И защо в митницата? Солунската ли?
Харалампи написа:А за това че от дълбока древност е забелязана разликата във вкуса от медните казани ... Ми то хром-никеловата нераждаема стомана отскоро я има ...

@Харалампи:
:lol: Много векове дестилаторите са били предимно керамични - медта е била непостижим лукс :wink:

@Стефан:
Митницата събира акцизите, така че тичай :lol:

:partyman:

Прикачен файл

keramichen-destilator.jpg
Ето пример за дестилатор от керамични съдове:
keramichen-destilator.jpg (41.98 KиБ) Видяна 27216 пъти
Приемам забележката, май се изказах неподготвен. :datz:

Обаче да питам, ако не ползваш много често казана няма ли медтта да се окисли и да създаде проблеми? В този смисъл неръждаемия казан не е ли по-лесен за експлоатация за домашен ракиджия. Евентуално с използването на някакъв катализатор от мед който да може да бъде заменян или поддържан по по-лесен начин.
Точно затова по-горе написах, че в идеалния дестилатор всички части, които се намират в контакт с готовия дестилат, би трябвало да са от химически инертен материал, например неръждавейка. А медните части задължително се почистват, включително и химически. Виж машинката по-долу - надявам се да пусна една статия за правенето й в стил "направи сам" :)

Прикачен файл

schnaps-brennanlage.jpg
Ей тази играчка е близо до "идеалния" дестилатор за ракия.
schnaps-brennanlage.jpg (39.86 KиБ) Видяна 27091 пъти
Прилича на ректификационна колона. Има ли оросяване? Как се определя флегмовото число? От температурата на върха ли? И как се качва флегмата нагоре с помпа?
Виж тук.
Мда ректификация, значи въпросите които съм задал по-горе си важат. Искаш ли да ти потърся допълнително информация за ректификационни колони. Мога да намеря доста.
Харалампи написа:Искаш ли да ти потърся допълнително информация за ректификационни колони.

Каквото има в Гугъл съм изчел :) Ще се радвам на всичко ново. Мъчат ме разни дреболии, като конструкцията на тарелката и по-специално вентилите за изключването й. Топло-масообменът не ме вълнува толкова, щото вместо да се гонят части от процента ефективност на всяка тарелка, по-просто е да се добави една допълнителна. Интересен е и разчета на дефлегматора. Ако имаш инфо, давай го насам :)

Харалампи написа:въпросите които съм задал по-горе си важат

Ректификационна колона с 4 тарелки е.

Кондензация и изпарение има вследствие топло-масообмена във всяка степен на колоната. Организира се противоток от стичаща се флегма и възходящ поток от пари.

Флегмовото число се определя чрез температурата и от ефективността на дефлегматора. Обикновено затоплената охлаждаща вода от кондензатора се подава в дефлегматора. Дебитът на водата се определя от термоуправляем вентил, намиращ се на входа за вода на кондензатора и чиято ампула се монтира на изхода на водата от дефлегматора. С регулиране на вентила при контрол чрез термометрите, може фино да се регулира флегмовото число. Многото тарелки и големите флегмови числа убиват ароматите, така че необходимостта от средства за намиране на компромис е задължителна. Дестилаторите на Бенковски, които съм виждал, са с нерегулируем дефлегматор и неизключваеми тарелки. Това означава чист дестилат но също и липса на характер.

Помпа за флегма има само при дву и повече колонни инсталации за добив на спирт. В дестилатора от картинката по-горе флегмата се образува чрез кондензация на пари в дефлегматора и се стича гравитачно. Схемичка на инсталация за спирт можеш да видиш тук.
Доста нещо си изчел. Май няма какво да добавя към това което вече знаеш. При нас има колони с до 40 тарелки. Питах за помпа, защото кондензатора на снимката е по-ниско от колоната. Имаш ли идея за формата на тарелките.

Второ нещо което ми прави впечатление е, че искаш да използваш затоплена вода за флегма? Не съм сигурен дали ще е добра идея.
Веднага обяснявам защо - ако забелязваш в схемата за промишлен добив на спирт материала от дъното на колоната се прехвърля в друга колона. Т.е. концентрацията на спирт не намалява защото постъпва нов материал а отработения се изнася. По подобен начин се работи и при дестилацията на нефта. Има постоянен приток на суров нефт, а в дъното и на върха се изнасят разделени фракции. В домашни условия няма да може да се организира процеса по този начин. А ако внасяш вода в материала чрез флегмата ...
На мен ми се струва че доста се отдалечихте от заглавието на темата. Вижте я пак, и недейте да доказвате кой е по- по- най-. Всеки може да търси с Гугъл всичко, но реално какво е направил сам??? Също така тематиката на форума е НАПРАВИ САМ, а не НАМЕРИХ С ГУГЪЛ :? Нали? . :lol:
Последна промяна от Стефан на нед авг 30, 2009 8:43 pm, променено общо 1 път.
Харалампи написа:При нас има колони с до 40 тарелки.

Явно правите спирт, а моят интерес е за ракия. Ако прекараш ракия през 40 тарелки, нищо няма да остане от вкуса й, а ще си стане на медицински спирт. За дестилатор за ракия повече от 5 тарелки са много, като в повечето случаи ще се използват само от 2 до 4 от тях.

Харалампи написа:Питах за помпа, защото кондензатора на снимката е по-ниско от колоната.

Най-вероятно във вашата инсталация кондензирате парите от върха на колоната и определяте флегмовото число с дела на дестилата, който се връща в нея. Дестилаторът на снимката е по-опростен. Дефлегматорът се намира в цилиндричната част над последната тарелка и представлява тръбен топлообменник, подобно на кондензатора. Парите които успеят да минат некондензирани през него, отиват в кондензатора през тръбата над колоната. Колкото е по-студен дефлегматора, толкова по-малко пари успяват да преминат през него и флегмовото число се увеличава. Затова е важно да може да се контролира температурата му. Методът с пълна кондензация е по-добър, но и излишно сложен за малък дестилатор - подаването на топлина е променливо и докато успееш да настроиш флегмовото число, ще потекат патоките.

Харалампи написа:Имаш ли идея за формата на тарелките.

Три класически тарелки пресечен конус във всяка степен.

Харалампи написа:Второ нещо което ми прави впечатление е, че искаш да използваш затоплена вода за флегма? Не съм сигурен дали ще е добра идея.

Това изобщо не е добра идея, но нещо не сме се разбрали. Искам да използвам затоплената в кондензатора охлаждаща вода за охлаждащ агент на дефлегматора, а не за флегма. Това е класическо решение при малките ректификационни колони, както се вижда и от схемата по-долу.

Харалампи написа:Т.е. концентрацията на спирт не намалява защото постъпва нов материал а отработения се изнася. По подобен начин се работи и при дестилацията на нефта. Има постоянен приток на суров нефт, а в дъното и на върха се изнасят разделени фракции.

:lol: Засега съм доста далече от идеята за непрекъснат процес :lol:

Стефан написа:Аз показах моя казан, и съм доволен от него. :lol:

@Стефан: Нали няма да се обидиш, ако ти кажа, че не бих ползвал казан, като твоя. Има хора, които ако имаха такъв, не биха били самодоволни като теб и затова обсъждаме. Не виждам само защо това трябва да те дразни. И никак не е лошо и да научиш нещо, ако ще и да е с Гугъл. И използването на пералнята си е актуално, даже и при сегашното развитие на темата :) Но ако някой освен Стефан иска, ще разделя темата.

Прикачен файл

lightline3.jpg
Принципна схема на малък дестилатор Мюлер Лайт Лайн с ректификационна колона, водна баня и инсталация за измиване.
lightline3.jpg (74.77 KиБ) Видяна 28239 пъти
hygro написа:Явно правите спирт, а моят интерес е за ракия. Ако прекараш ракия през 40 тарелки, нищо няма да остане от вкуса й, а ще си стане на медицински спирт. За дестилатор за ракия повече от 5 тарелки са много, като в повечето случаи ще се използват само от 2 до 4 от тях.


Бензин прайм.

Наистина за флегма използваме част от отделените на върха и втечнени пари. Степента на разделяне е почти 90-98%. Освен това в самата колона се поддържа свръх налягане от порядъка на 4-8 атмосфери в зависимост от процеса.

Сега като даде схемата вече става по-ясно.

Обаче като гледам сложността на проекта ... Стефан ще изпие тонове ракия от неговия казан до като напълниш първата чаша от твоя.
Харалампи написа:Стефан ще изпие тонове ракия от неговия казан до като напълниш първата чаша от твоя.

:lol: Аз пия по мъничко. Междувременно аламбика на съседа ми върши работа :wink:
Разбирам че гледаш на проекта само като техническо и интелектуално предизвикателство. Обаче все още не мога да разбера как се осигурява флегмата.
Смисъла на тарелките е, че осигуряват барбутиране на парите през течност, при което се задържат увлечените капчици течност със парите.
Ако използваш само дефлегматор (който разчитам от схемата като топлообменник) как ще се осигурява флегма.

При нас флегмата служи за охлаждане на върха на колоната и за барбутиране през тарелките.
Харалампи написа:Разбирам че гледаш на проекта само като техническо и интелектуално предизвикателство.

Не само. Като гурме (или на български чревоугодник :-D ) обичам при случай да се радвам на елексира, дето плавно затопля гърлото :wink: И с аламбика може постигнеш същото, но трябва да преваряваш един-два пъти и възможностите са по-ограничени. В ректификатора можеш да настройваш режима докато тече, а при аламбика са ти вързани ръцете.

Харалампи написа:Обаче все още не мога да разбера как се осигурява флегмата.
Смисъла на тарелките е, че осигуряват барбутиране на парите през течност, при което се задържат увлечените капчици течност със парите.
Ако използваш само дефлегматор (който разчитам от схемата като топлообменник) как ще се осигурява флегма.

Топлообменникът на върха се поддържа относително хладен чрез охлаждащата вода от чешмата. Затова парите, които са преминали последната тарелка, частично кондензират в него. Кондензатът се стича в горната тарелка и оттам надолу...
hygro написа:http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?p=253#253


егати домайна :)
Харалампи написа: .... Обаче като гледам сложността на проекта ... Стефан ще изпие тонове ракия от неговия казан до като напълниш първата чаша от твоя.


Ами.... не знам. Ама той май има Гугъл, а не казан :lol:

В момента съм на новата отлежала кайсиева. Бях я сложил в бутилка в легнало положение. Да отлежава. :? Вече цяла седмица се излежава, стига и толкова.

Сагата продължава. Материал има още заложен :lol:
Последна промяна от Стефан на нед авг 30, 2009 8:44 pm, променено общо 1 път.
Скрънза :partyman:
Кажи поне едно наздраве!
Аз още на кафе я карам днес...

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Какви статии искате?”