Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dimitar.z - специалист
Котела ми е 18кВ (мин 6,9 кВ). В момента използвам два радиатора H500mm ( 20 глидера общо), 1 радиатор панелен 1000х500х100mm и една лира в банята.
Възможно ли е да добавя още един радиатор 1000х500х100mm?
LazarGanev - "Велик майстор"
Направо е задължително - за да достигнеш минималната мощност на котела. А котела какъв е?
dimitar.z - специалист
Котела е MoraTop мисля 5108 е модела, 18kW номинална мощност, 6,9kW минимална мощност.
LazarGanev - "Велик майстор"
Щом има възможност - слагай, ще се подобри работата и ефекта ще е положителен. Сложи и стаен термостат - предполагам, че нямаш
dimitar.z - специалист
LazarGanev написа:
Щом има възможност - слагай, ще се подобри работата и ефекта ще е положителен. Сложи и стаен термостат - предполагам, че нямаш
Стаен термостат имам от около 1 месец. За момента, поради разни пътувания най-дългия последователен период на изпозлване беше 4 дни последователно, като първия ден заминаха около 8 куб.м газ, на втория ден разхода беше 6 куб.м газ,
и после отиде на около 5 куб.м газ на ден. От февруари ще го ползвам постоянно. Сега оставям термостата на функция против замръзване ( под 7 градуса, TESY)
Апартамента е 50кв, 1 етаж, над мен и около мен не живее никой в момента, с външна топлоизолация и нова дограма. Единствено на пода на приобщената тераса няма изолация и се губи топлина, но лятото ще реша и този въпрос.
hakama - специалист
Понеже ще изтакаме инсталацията тия дни, смятаме да сложим термоклапан (за застраховка) и още един радиатор в хола (18квадрата, Юг, остъклен балкон).
Печката е 14кВт. 110квадрата, изолирана и с дограма (алум.)
Темп-ра на повърхността на радиатора е 40-50 градуса.

Размери на сегашния радиатор са 10х35х100см;
От пода до перваза на прозореца са 60см (височина), значи 50см трябва да е радиатора макс на височина.

Варианта е да сложа нов (по-голям) радиатор или да се добави един по-малък в другия край на стаята?! Какъв тип и мощност трябва да е и колко горе-долу ще струва?
Топлата тръба отгоре ли трябва да влиза (така са ни вързали системата)?

Как мога да изчисля отдаваната мощност от радиатор? Четох, че за 1 кубик са нужни 80W. Апартамента е изолиран, във въпросния хол има и остъклена тераса.

ПП:Термоклапана къде трябва да се монтира и какъв ще препоръчате?

Прикачен файл

DSC02493.JPG

Прикачен файл

DSC03235.JPG

Прикачен файл

DSC03236.JPG

Тема "Добавяне на радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: