• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lubomirlz - специалист
Там някъде са диаметрите фи 18-20-22, не ми трябва за професионална работа :partyman:
Набелязал съм една две в интернет, трилитрова и 6 литрова, а в понеделник ще се разходя из пунктовете за пълнене да видя какво ще ми предложат. Ако успеят да ми я пратят взимам 6 литровата и пей сърце :partyman:
dyaneff - майстор
Все пак зависи и от дейността, ако трябва да качиш цялото оборудване до 7 етаж без асансьор ? За целта имам и 1 килограмова бутилчица..
filmatoplo - майстор
http://www.tashev-galving.com/433820-20 ... 0%BE%D0%B9 Имам тази от 234 лв и споява твърд припой .
lubomirlz - специалист
Толкова пари за тая играчка няма да дам :-D
filmatoplo - майстор
При мен си извади парите по 100. :)
lubomirlz - специалист
Това в никакъв случай не го оспорвам, както казах не ми трябва за професионални цели, от което следва че пари от заварки с него няма да изкарам, а да плащам за скъпи бутилки при което една заварка ще ми излезнне на цената на хайнекенче еми мерси съм :partyman:
filmatoplo - майстор
В интерес на истината -аз не го ползвам за твърд припой , заварих един меден слънчев панел и това е :wink: , запоявам главно с мек припой .
ivan_v - специалист
Аз ползвам такава:
http://www.frigocommerce.com/index.php? ... version=16
Горелката е 81лв, а на флакона 14лв. Обаче стандарта на резбата е по-малко разпостранен ( май се води някакъв американски) и се намират по-трудно флакони. Все пак в Пловдив съм намиал на три места.
gogo7777 - майстор
Малко пояснение по отношение на температурите при ацетилена и пропан бутана...

Ацетилена 3270 градус Целзий
Пропан бутана 3180 градус Целзий

Обаче при пропана интензитета се увеличава драстично защото гори в атмосферата като индуцира още една молекула кислород (може да гори и без кислородна бутилка). Т.е. калорийте на кубичен сантиметър се увеличават 2,5 пъти (за тая цифра не съм сигурен дали е точна, но някъде там беше). Ацетилена няма такова свойство (понякога дори се "самозадушава") . Така, че с пробана ще нагрееш метала почти два пъти по-бързо от колкото с ацетилена.

За газопламъчното заваряване на стомани се ползва ацетилен. Пропана тук не е за предпочитане, защото при процеса се отделя вода. За цветното се ползват и двете, но едни гърди напред е пропана особено като се ползва сребърен припой.
joe007 - специалист
gogo7777 написа:
Малко пояснение по отношение на температурите при ацетилена и пропан бутана...
Ацетилена 3270 градус Целзий
Пропан бутана 3180 градус Целзий
Има доста разлики в температурите в литературата, и на повечето места на пропана е около 2800 градуса по Целзий. Която е по близо до истината.
gogo7777 написа:
Обаче при пропана интензитета се увеличава драстично защото гори в атмосферата като индуцира още една молекула кислород (може да гори и без кислородна бутилка). Т.е. калорийте на кубичен сантиметър се увеличават 2,5 пъти (за тая цифра не съм сигурен дали е точна, но някъде там беше). Ацетилена няма такова свойство (понякога дори се "самозадушава") . Така, че с пробана ще нагрееш метала почти два пъти по-бързо от колкото с ацетилена.
Това малко не е така.

Избор на горивен газ
Изгарянето на горивния газ се случва в две отделни зони. Във вътрешната зона или в първичната зона на пламъка, горивния газ се смесва с кислород за формирането на въглероден оксид и водород като за ацетилена реакцията се описва със следното уравнение 2C2H2 + 2O2 ® 4CO + 2H2 . Горенето продължава във втората или външната зона на пламъка с допълнително доставян кислород от въздуха. Реакцията, съответно, има вида 4CO + 2H2 +3O2 ® 4CO2 +2H2O. По този начин горивните газове обикновено се характеризират със своята
- температура на пламъка – най-горещата част е на върха на първичния пламък (вътрешната зона);
- съотношението горивен газ - кислород – количеството горивен газ, необходимо за горенето, което обикновено варира в зависимост от това дали пламъкът е неутрален, оксидиращ или намаляващ;
- топлина на горене – топлината на горене е по-голяма във външната част на пламъка.
Петте най-често използвани горивни газове са ацетилен, пропан, МАРР (метилацетилен-пропадиен), пропилен и природен газ. Относителната производителност на горивни газове по отношение на пробивното време, скоростта на рязане и качеството на разреза, се определят от температурата на пламъка и разпределението на топлината в рамките на вътрешната и външната зона на пламъка.

Ацетилен (С2Н2)
Ацетиленът е най-масово използваният газ при газо-кислородното рязане. Сред причините за това е, че с него се постига най-висока температура на пламъка в сравнение с всички други технически газове, намиращи приложение при газо-кислородното рязане. Максималната температура на пламъка при използването на ацетилен е приблизително 3160 °C. За сравнение, максималната температура при използването на пропан, например, е от порядъка на 2810 °C.
Ацетиленът е безцветен горим газ. Чистият ацетилен почти няма миризма, докато техническият е с остра характерна миризма поради наличието на примеси.
При газо-кислородното рязане ацетиленът и кислородът се подават към режещата дюза по две отделни гъвкави тръби. В процеса на кислородно рязане има опасност от произволно възпламеняване на горещата смес в режещата дюза. По тази причина, специалистите препоръчват, за да не се допуска достигане на пламъка до генератора посредством тръбата, което може да доведе до неговото взривяване, предпазният воден затвор да се поддържа в добро изправно състояние. Необходимо е в него винаги да има вода до нивото на контролния кран.
Благодарение на високата температура на пламъка, която се постига при използването на ацетилен, се достига бързо пробиване на материалите, като времето за подгряване и пробиване при рязане с ацетилен обикновено е 1/3 част от времето, необходимо за подгряване и пробиване при рязане с пропан, например.
Високата скорост на пламъка (7,4 m/s при ацетилена, в сравнение с 3,3 m/s за пропана) и високата калоричност на подгряващия пламък (приблизително 18 890 kJ/m3 при ацетилена спрямо 10 433 kJ/m3 за пропана) осигурява пламък с по-голям интензитет върху повърхността на метала, като намалява ширината на зоната, подложена на топлинно влияние и намалява топлинните деформации.

Пропан (C3H8)
Пропанът е безцветен, запалим, втечнен газ с мирис на природен газ. Както вече бе отбелязано, температурата на пламъка при използването на пропан е по-ниска в сравнение с тази на ацетилена. При използването на пропан времето необходимо за пробиване на материала е повече в сравнение с това при използването на ацетилен. Но след нажежаването на материала и формирането на шлаката, благодарение на по-високата температура, получена при пускането на кислородната струя, се постига същата скорост на рязане, както при това с ацетилен. Газо-кислородното рязане с горивен газ пропан, се използва предимно при рязането на скрап, където не се изисква високо качество на процеса. В подобни случаи, използването на пропана може да се окаже ефективно. Добре е да се има предвид, че необходимото изходно съотношение горивен газ – кислород при пропана е по-високо. Ако за постигането на максимална температура на пламъка в кислородна среда, съотношението на количеството кислород към горивния газ при ацетилена е 1,2 към 1, то при пропана е 4,3 към 1.

П.С. Слагам и една графика на температурите на горене на различни газове в среда от кислород.

Прикачен файл

Таблица Ацителен 11.jpg
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "преносим оксижен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: