• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 47
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
докера - специалист
Така обяснено ми звучи , че смяташ да гледаш на това място няколко години подред домати .... , което е малко рисковано и не го препоръчвам . Има вероятност доматите да заболеят от някоя от гъбичните или бактериалните болести --> почвата се заразява --> на следващата година от нея се заразяват новите корени... Затова аз предпочитам всяка година да садя доматите на различно място , като гледам на вече ползвано поне 2 години да не сея пак домати.
hidrazin - майстор
Щом имаш възможност да ги местиш е добре. Аз вече нямам такава. Оставил съм си 100-120 квадрата място.
Половината домати, половината пипер и един ред краставици. Тази година основен проблем ми беше белокрилката.
Моспилана нямаше никакъв ефект. Според мен, даже ги стимулира. :shock: Другото беше някаква нова гадост,
дето изяжда зелената част в домата, там където е дръжката и той пада. :? Такова чудо не бях виждал.
:partyman:
iivanov - майстор
Подкрепям Докерa.Но и ще добaвя,че едни и същи болести зaсягaт рaзлични култури и трябвa дa се имa в предвид при сеитбообръщението.Нaпример лошa идея е дa се сее кaртофи след домaти.Вместо оборскa тор можеш дa ползвaш NPK.Хaмaлогиятa е много по-мaлко,a резултaтите сa добри.Лошото нa NPK е,че вкиселявa почвaтa,но товa е при интензивнa употребa.Кaто коректив можеш дa рaзхвърляш дървеснa пепел.A с оборскa тор е хубaво дa се тори веднъж нa 4-5 години зa подобрявaне структурaтa нa почвaтa.
докера - специалист
hidrazin написа:
Щом имаш възможност да ги местиш е добре. Аз вече нямам такава. Оставил съм си 100-120 квадрата място.
Половината домати, половината пипер и един ред краставици. Тази година основен проблем ми беше белокрилката.
Моспилана нямаше никакъв ефект. Според мен, даже ги стимулира. :shock: Другото беше някаква нова гадост,
дето изяжда зелената част в домата, там където е дръжката и той пада. :? Такова чудо не бях виждал.
Пръскай с конфидор - върши отлична работа . А колкото до тая зелена гад , дето се навъди на пълчища тая година - ето статия какво е и с какво да се третира http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=1500095
hidrazin - майстор
Тенкю за зелената гад !!! Де да беше навреме. Тия в агроаптеките ме гледаха като Алф (извънземен). :?
Лека утрин!
kabel96 - специалист
hidrazin написа:
Тенкю за зелената гад !!! Де да беше навреме. Тия в агроаптеките ме гледаха като Алф (извънземен). :?
Лека утрин!
:partyman: Като не викаш силно да те чуе долитата тъй-късно е.Потвърждавам за конфидора но аз пръскам с модела енержи.
докера - специалист
И "обикновения" върши работа . Навремето ми го препоръчаха като мярка срещу оси и пчели за гроздето- пръскам зреещото грозде и за 2 седмици забравям за тях - не го доближават :wink: Сега го ползвам и като превенция по зеленчуците - върши идеална работа засега ....
hidrazin - майстор
:partyman: Като не викаш силно да те чуе долитата тъй-късно е.
Абе виках, виках, че и стрелях с лък и стрели. :?
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=29&t=39574
Между другото още имам домати и пипер за дообиране. Тази година есента при нас още никаква я няма.
Тепърва оня ден гледам на прасковите и кайсиите тук там почнаха да жълтеят и да падат малко листа.
Общо взето всичко си е още зелено. И доматите и пипера още си цъфтят. :-D май есенното пръскане ще
е за Коледа.
infomar
Наближава време да правим разсада - казвайте от коя фирма да купувам семена, че питам на пазара в Плевен а те все двугодишни предлагат. Има ли им нещо след като са малко старички :sad: или да купувам и с главата напред :)
После ще питам и кога да засявам семената....разсада....

Трябва ми:
1. Домати за консумация и консервиране 50% на 50%. - около стотина корена... децата искат едри...
2. Краставици - около 20 корена
3. Пипер - за консумация и печене, едър -стотина корена... както и люти чушлета 20-30 бр.
4. Тиквички за пържене - десетина корена
5. Картофи - около 20-30 килца за засаждане.
6. Дини и пъпеши - по десетина коренчета.
7. Патладжан - около 15-20 корена..
8. Тикви за баница - 5-10 корена.
9. Маруля,
10.Зеле

Казвайте какви видове да търся, че да не се изложа....
hidrazin - майстор
А ти колко място гледаш? Няма ли да се сандардисаш от толкова работи? :?
Аз вече спрях с глупостите - домати, пипер и краставици 5-6 корена. За салата да има. :-D
И аз ще чакам отговора на твоя въпрос. Семена съм си отделил. Само дето тази година като гледам времето
ще трябва да се сее по-рано. Зима няма да има. :evil: Значи и вода няма да има.
Късно, в началото на зимата посях на майтап малко лук и чесън за зелено под две стъкла за прозорец с рамките.
Гледам вече са по 5-6 сантиметра а май трябваше да са готови за март. :?
С този климат ще трябва да сеем маслини и портокали май. :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 47

Тема "Разсад в домашни условия." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: