• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Чаро - Акълия
При всички положения подовото е по-добрия вариант в спалнята от конвектора и климатика!
Имам и подово и конвектори, имал съм климатик (вярно, не скъп модел), печка чудо, акумулираща, нафтова...
Живял съм и на радиатори.
Подовото има най-много предимства и най-малко недостатъци.
За основен намирам голямата инертност- в повечето случаи подовото изобщо не се спира и дискомфорта се изразява в повишаването/спадането на стайната температура с градус-два.

Прдимствата са много, но ще обърна внимание на здравните- намалява ЛОС-овете, както Хидразин спомена, чрез контролиране на влагата около пода. Там има много по-малко вируси, мухали, акари, бактерии...
Освен, че не иска поддръжка, почистване и не се вижда е абсолютно безопасно. Ниска температура - нулева пожаропоастност, риск от изгаряния при случаен контакт, разни други по силови контакти след по-сериозна употреба на :drinkers:
Нямам наблюдения за по голямо количество прах около 50-те см.
При допре конструирано подово и прилична изолация на стаите/сградата пода не е нужно да се нагрява до над 25гр.

п.п. току що мерих пода - 21 до 25гр според зоната (вода в инсталацията средно 32гр), стайна температура- 22гр, таван и външни стени - 20гр.
Кое на къде лети? :?
idunno - специалист
Нищо не лети при подовото отопление(имам предвид водното подово отопление) :-D :-D .Само неуки или с користни цели хора биха написали това, което колегата хидразин е цитирал.И малко теория-топлообмен се осъществява посредством конвекция, излъчване и топлопроводност ( наречена не много по нашенски кондукция),НО процесът на топлообмен Е комбинация от трите и никой не може дакаже със 100% сигурност коя част какъв (с точност) дял има.Ако успее - ще се класира за нобелова награда. :).Затова го наричат обикновено сложен топлообмен.Подовото отопление е пример за топлообмен с преобладаваща част излъчване (и относително най- ниска степен на конвекция)и понеже човешкото тяло "разбира" най- добре топлината с източник излъчване се казва, че подовото отопление е най-близо до идеалното отопление.
Колкото до летящите прахови частици те летят само във въображението на недобросъвестни търговци или недоучили специалисти. :-D
Без да влизам в празни дискусии, който иска бръз ефект си пуска климатика, който иска комфорт си пуска подовото.Ако има и двете - има и ефект и комфорт.
radius - майстор
Прочетох нещо от едни производители на термопомпи, за което искам да се изкажете. Та, твърдят че стая загрята с водно подово до 20С, давала усещането като загрята до 22С с друго отопление. Това, защото топлия въздух отдолу-нагоре и такива ми ти работи.
syncho - майстор
Здравей и от мен... да кажа някои неща, които трябва да се вземат в предвид. Изобщо не се учудвам, че отоплението ти е излязло 9кВ. Според мен си е напълно възможно да ти излиза тази мощност, но има неща които пропускаш и е редно да бъдат сметнати също, като от там ще ти се покачи мощността.

Например сигурен съм, че никъде не в сметките, които си правил не си смятал подаване на свеж въздух в помещенията, защото такъв ще е необходим при всички положения. Второ... имай на предвид, че охладителната мощност с тази изолация ще ти е по-голяма именно поради факта, че топлината остава вътре и не може да излезе.

Относно типа отопление, аз съм с две ръце за подовото и евентуално евтини климатици или конвектори (само че за тях ще ти е необходим източник на студ) за лятото. С подовото просто ще ти е топло и точка. Няма такова нещо като вдигане на прах. Прекалено е малка температурната разлика за да може да се образува такова "течение".

С тези мощности които ти се получават имаш огромен избор на котли, че даже и на камини на пелети. Много силно те съветвам да избягваш котли с присадени горелки на тях.
canc - напреднал
Хубава дискусия се заформи около подовото. На мен не ми е фикс идея това подово, но сме имали ел. подово вкъщи и комфорта, който придава е неуспорим. До тук за подовото....
По отношение на отоплението като цяло засега реших да изградя системата (тръби, колектори...), а по-късно през годината да решавам на какво гориво и с какво (котел, терпопомпа и т.н.) ще се топля. За съжаление първоначалната инвестиция не е без значение. Някои ще кажат "той къща за 100к направил, а сега некви 10к за топло му се струват много", но си правя сметката и тя показва, че към средата на годината ще мога знам какво мога да отделя за котел/термопомпа.
Информацията която получих ми е много полезна, и по-специално искам да благодаря на torbalan и hr.hristov57 за мненията.
Темата разбира се остава отворена, защото засега няма еднозначно мнение кое е най-удачното отопление имайки в предвид първоначалната инвестиция, разходите, предимства, недостатъци и т.н. Отоплението с термопомпа сякаш води с малко пред останалите методи, на мен лично не ми е фаворит засега защото ми се струва скъпо и сложно като изпълнение със топлообменици, сондажи, помпи и т.н., но от друга страна чисто и не изисква никакви грижи (поне така си мисля). Моята класация за сега е следната:
1. Пелети
2. Терпопомпа
3. Въглища
4. Ел. котел

syncho, наистина не съм смятал подаване на свеж въздух в помещенията. Сигурно и други пропуски имам в сметките и не претендирам те да са на 100% вярни, но като за "направи сам" се справям ОК :) Относно охладителната мощност аз мисля, че ще трябва да е по-малка от отоплителната, защото поплозагубите съм ги смятал при -10 градуса вън и +22 вътре. При охлаждане да кажем в най-топлите дни достига 40 градуса вън и 25 вътре ще имаме само 15 градуса разлика, които трябва да се компенсират. Мисля си, че топлоизолацията трябва да работи наобратно и да пази студеното вътре.
filmatoplo - майстор
Съжалявам че отричаш водното подово , с което сигурно ще отречеш и изолация на пода -и ще си в грешка .След това -Пелетния котел и Термопомпата са нискотемпературни източници 55-65 градуса , така че го имай предвид при избор на отоплителни тела и тяхната мощност за тази температура .
canc - напреднал
Не си ме разбрал правилно. Точно към водно подово съм се насочил. Казах, че преди имахме ел. подово и съм наясно с предимствата на подовото отопление като цяло.
canc - напреднал
Имам малко развитие по въпроса с оразмеряването....
Възложих на проектанта, който ми прави доклада за енергийна ефективност към проекта, да направи наново изчисленията си като има предвид всички използвани материали при строителството, дограмата и т.н. и резултатите са следните:
Необходима мощност за отопление - 10 kW
Необходима мощност за подгряване на бойлер 150л - 2 kW
Топлинна енергия за отопление Q=13785 kWh/година
Топлинна енергия за топла вода Q=1853 кWh/година
Това всичко при котел на пелети с КПД 90%

При калоричност на пелетите 4.9 kWh
необходимото количество за отоплителен сезон е 2820кг
при цена 400лв/тон, излиза 1128лв/сезон

При термопомпа COP=3.2
необходима ел. енергия 4307 kWh/сезон
при цена 0.17лв/kWh, излиза 732лв/сезон

За охлаждане необходимата енергия е 1159 kWh/година, при EEP=3.0 необходимата ел. енергия за охлаждане е 386 kWh

Това е за сега
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "С какво и как да отоплявам къща с добра изолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: