Най - вълнуващия въпрос зимно време.
isb - напреднал
Здравейте съфорумци моля за малко съвет. Живея в къща имам външна изолация с 5см. стиропор на цялата къща, живея на втория етаж а таваните са изолирани с гипскартон и 10 см. вата под него с алуминиева дограма с термо-мост. Къщата е с общо 6 стаи голям коридор и две бани.Не отоплявам две от стаите. Стайте са високи 2,60м и средно около 15кв. големи. Сложих си алуминиеви радиатори 500 мм. Бях сметнал че ще ми трябват около 15 ребра на стая и с запаса около 17 ребра. Котела ми е "Виадрус" Д вариант 23,7 киловата. Понеже един приятел ми прави системата ме посъветва да сложа по 20 бр. ребра в стая. А в коридора имам приспособено вътрешно климатично тяло пригодено за парно. Всичко до тук е супер, но ме смущава нещо.От няколко дни започнах да паля парното но в къщи умирам от горещина котела го карам на температура 50 градуса а в къщи е 25-27 градуса а ако го засиля малко става нетърпимо минава 28 градуса. Помислих за махане на част от глидерите, но ми казаха, че е още рано и тя зимата още не е дошла, но аз все пак го карам на 50 градуса максимум и поддържам без проблем 25 градуса в стаите. Мисля, че ако паднат още температурите ще засиля градусите на котела до 60-70 и пак ще ми е топло. Не знам какво да правя и като се има в предвид, че за сега го карам само на дърва ако сложа и въглища не знам. МОЛЯ ДАЙТЕ СЪВЕТ ДАЛИ ДА НАМАЛЯ ГЛИДЕРИТЕ НА РАДИАТОРИТЕ.
galin56 - специалист
Ами с тая изолация която си описал, котел и топлото време навън нормално е да ти топло с толкова много глидери. Все пак наистина е най-добре да изчакаш още месец-два да падне снега и дойдат температурите от по -15 , -20, и тогава си прецени.
joro39 - специалист
кранчета нямат ли тези радиатори.
isb - напреднал
joro39 написа:
кранчета нямат ли тези радиатори.
имат кранчета но се притеснявам да не заври котела иначе да мога и да ги намаля
galin56 - специалист
Е как ще заври като е на 50С. Намаляй един по един и следи температурата на водата. Ако почне да се качва неконтролируемо значи тогава ще заври. Сега няма какво да се притесняваш щом водата ти е 50С. Друга тема е вече, че колегите които разбират от парни инсталации казват че с такава ниска температура на водата котела се съсипва по-бързо и има по-ниско КПД(така съм чел в други теми де).
kapanec - специалист
ето ти го отговора ?
viewtopic.php?f=10&t=40604
isb - напреднал
Колеги каже ми да сложа ли термо-глави на радиаторите и какъв им е принципа на работа. Защото ме притеснява, че като загрее стаите и термоглавите затворят да не заври котела. Че направо ми омръзна от насмоляването на котела на тази ниска температура която го карам а и знам, че така котела се съсипва доста по бързо. Смятам на лято да пробвам и този вариант с термоглавите, но точно това ме притеснява. И дайте идея за някой хубави термоглави, че тук четох, че имало такива които много шумели и такива които не шумят.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе като заври котела какво значение има дали шумят или не шумят термоглавите? :-D
VLADO66 - майстор
Глидерите са ти действително много,котела голям,защо не го палиш сутрин и вечер за по няколко часа с нормална температура на котела/70гр/ :?
ebahti - майстор
Ората реват че им е студено,на тебе тиа па жешко!!! Ми пущи радятурите и у другите 2 одаи,и ако пак ти пече отвори джаму. :wink:

Тема "Да махам ли глидери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: