• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е колко - 100 кубика, това 500 е след десетичната запетая
2v6 - майстор
Vlado852 написа:
Здравейте от мен и честита нова година на всички.
Чета темата от известно време с интерес.
Започвам с въпрос а по - късно ще споделя и личните си наблюдения от отоплението ми на газ.
Ползвам стаен термостат он/оф Eurotermostat със седмичен програматор. Газов котел Фероли Domiproject F24. Три радиатора Биаси - 180/60, 160/60, 140/60 и лира 130/45 с обща мощност 11,4 кв. Чиста отопляема площ около 75 кв.м. Температурата която се стремя да поддържам е средно 22 градуса 24 часа в денонощието. Апартамента е нов с външна, вътрешна и изолация на тавана. Иска ми се да намаля температурните колебания вкъщи. Как да стане това?
За статистиката, м. декември - 183 к. газ. Не съм много запознат, така че ако трябва да добавя нещо казвайте.
П.П.
Когато е със стаен термостат он/оф, котела само на макс ли работи?
Vlado852, такъв Eurotermostat ли имаш?
Прикачен файл:
DSC_0008.jpg
DSC_0008.jpg (30.7 KиБ) Видяна 4223 пъти
Vlado852 - напреднал
Не, но разликата е долу горе на външен вид. Такъв като този на снимката, ползват родителите ми, само, че те ползват камина на дърва, комбинирана с ел. нагреватели.
2v6 - майстор
Vlado852 написа:
Не, но разликата е долу горе на външен вид. Такъв като този на снимката, ползват родителите ми, само, че те ползват камина на дърва, комбинирана с ел. нагреватели.
Аз съм свалил капака, за да се виждат ключетата.
Има ли твоя такива?
Градусите през колко се показват - през 0.5 или 0.25?
Vlado852 - напреднал
0,5 е при мен. При родителите ми, ще те излъжа.
Stefak - напреднал
Здравейте, имам следния проблем, котела не може да направи 60 градуса температура на водата, а варира около 52 -55. Котела е Висман Витопенд 100, 31 киловата, двуконтурен с допълнително стаен термостат нагласен на 20 гр. през деня и 21 вечер. Къщата е 300 кв.м. с инсталирани радиатори всякакви видове - 52 киловата. Радиаторите не са с термо глави и всички са отворени на макс. Къщата е изолирана и с ПВЦ дограма.
Възможно ли е да е малък котела и води ли тази температура до преразход, сега отиват по 22 - 25 кубика на ден. Може би трябва да спомена и че живея в един от най - студените райони на София, почти в гората.
2v6 - майстор
Stefak написа:
Здравейте, имам следния проблем, котела не може да направи 60 градуса температура на водата, а варира около 52 -55. Котела е Висман Витопенд 100, 31 киловата, двуконтурен с допълнително стаен термостат нагласен на 20 гр. през деня и 21 вечер. Къщата е 300 кв.м. с инсталирани радиатори всякакви видове - 52 киловата. Радиаторите не са с термо глави и всички са отворени на макс. Къщата е изолирана и с ПВЦ дограма.
Възможно ли е да е малък котела и води ли тази температура до преразход, сега отиват по 22 - 25 кубика на ден. Може би трябва да спомена и че живея в един от най - студените райони на София, почти в гората.
Защо да е малък? В стаята с термостата каква е температурата (денем и нощем)?
Stefak - напреднал
Добре си е температурата, 20 - 21 градуса, постига си я без проблем, след което спира, но се чудя това че не може да направи повече от 55 градуса на водата дали е проблем за котела и разхода.
2v6 - майстор
Stefak написа:
Добре си е температурата, 20 - 21 градуса, постига си я без проблем, след което спира, но се чудя това че не може да направи повече от 55 градуса на водата дали е проблем за котела и разхода.
Това е следствие на автоматичното регулиране на мощността в зависимост от стайната температура.
Щом грее нормално значи не е необходима по-висока температура на водата.
Когато работи на 50-55 градуса горенето непрекъснато ли е до достигане на желаната в стаята температура?
LazarGanev - "Велик майстор"
Витопенд няма модулиращ стаен термостат, така че котелът си работи на пълна мощност до достигане на сайната температура и след това изключва. Обяснението на описания от тебе феномен е много просто - ти сам казваш, че имаш инсталирани 52кВт радиатори - предполагам си ги смятал по таблици, дадени от производителите за 90*С? Ако имаш котел, който да работи с 52кВт, то радиаторите ще загреят до 90*С. В момента радиаторите излъчват точно колкото е мощността на котела - 31кВт - тоест при тези 55*С мощността на твоите радиатори е 31кВт. Всъщност може би могат да вдигнат още малко при продължителна работа, но това не се случва, защото котелът изключва по стайна температура и не може да работи продължително. Добре че имаш стаен термостат, иначе ще си в преразход. Иначе не ти е много разхода за тази голяма къща, даже е много добре - няма как да харчиш колкото един апартамент, нали?
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: