• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
Методи - специалист
Здравейте съфорумци,

Преди време ми подариха ръчен циркуляр Blak&Decker. Циркуляра е купуван преди години и понеже на човека не му е необходим сега аз съм собственика. Като се опитах да отрежа плоскост под 90 градуса с помощта на линеал попаднах на неуспоредност между циркулярния диск и основата на циркуляра. Не ми ражда акъла как е възможно това, но е факт. И това е фабричен дефект според мен. Ето и картинка за какво става въпрос. Някой ако се е сблъсквал с подобен проблем да сподели.
Прикачен файл:
картинка.JPG
картинка.JPG (9.74 KиБ) Видяна 3528 пъти
griffin - майстор
Баси ще ме накараш да премеря мойто животно в мазето дали е равно. Ми освен твоя приятел някъде да е метнал циркуляра да се е изкривила основата. Но доколкото си спомням на основата няма начин да я регулираш ръба и да е успореден с ножа те са го направили горе долу в завода. Ще огледам слетобяда и ще пиша пак, но провери за изкривявания някъде по захватите не би трябвало да е крив, може и да има малко отклонение ама това ще ти води до това че сряза ще става по широк няма да е крив. Ама чак пак такова отклонението ако е като на чертежа ебаси.
EDI - майстор
Свали диска и го провери дали е наред.Може и оста да се е изкривила от удар, както казва колегата.Провери и основата, може и тя да се е посукала.
Методи - специалист
От удар няма да е. Триона е ползван само веднъж от моя познат и то за прерязване на 2-3 дъсчици. А и като знам как си пази инструментите е напълно изключено да го е захвърлил. Ако измисля нещо или се справя с проблема ще пиша. Картинката съм я начертал за онагледя проблема. Довечера ще измеря точно отклонението. Чакам и други мнения и съвети.
mcm - специалист
Ако е крива оста ще има силни вибрации, триона ще е неизползваем. По вероятно проблема е в основата, от там трябва да се регулира.
griffin - майстор
Значи слизах да меря мойто животно, има два болта отпред и отзад на основата които държат тялото на триона за плочата. Погледни да не ти се е разхлабило съединението отпред на триона т.к то е като болт нит, не знам как да го опиша по точно. При мен има бягане от порядъка на половин милиметър най много в двата края на основата спрямо диска но това може да е и статистическа грешка че вече съм с очила :-). Ако нямаш хлабини или осукване на двете уши които държат триона за основата остава баба китайна да е сложила ламарината на основата накриво в щанцата :-). Ако изместването отпред отзад е много голямо може да се премести по лесно предното ухо защото отзад има настройка за дълбочината и маклона така че варианта е клацваш предното ухо с дремелче ако имаш настройваш да е паралелен диска на плочата и заваряваш ухото наново :-). Ковтито ще е че ще трябва да разнитоваш предното ухо и най вероятно в последствие ще трябва да ползваш болт и гайка :-). Задната част на механизма ще понесе огъване от няколко мм-а на предната.

Но силно ти препоръчвам да извадиш диска и да почистиш леглото, двете шайби и другите мизерии там. Остта едва ли е изкривена ама ако там има мизерии или диска не ляга както трябва( примерно е с приставени рингове) случвало ми се е и става настрани. Иначе дори и така ще реже но ще прави широки срязове както казах, даже на някои настолни циркуляри продават спец шайби с които може да наклониш така диска и да го ползваш все едно имаш стек от дискове :-)(dadoe blade).

Ако като завъртиш диска на ръка марда наляво надясно проблема е закрепване на диск, ост каквото и да е друго но не основата, ако като завъртиш диска той не играе настрани значи диска си е прав проблема ще да е в закрепването на основата.
Методи - специалист
Благодаря за отговорите.
Снощи се заядох с циркуляра и свалих всичко дето може да се свали по него. Опитах се да компенсирам неуспоредността от порядъка на 1 мм.-1.5 мм. от страната, където се регулира дълбочината на рязане. Нищо не успях да направя. Там където е нитовано не съм пипал, за да не разваля повече машинката. Отказвам се да пипам повече.
griffin - майстор
1мм не е кой знае каква болка за умиране но е кофти щот ти яде от материала. Иначе може да напънеш основата ако я захванеш някак на предната сглобка подложиш един маслен крик и лека по лека :-).
Но явно е производствен дефект ако ушите не изглеждат усукани.
sabi69 - специалист
Имам Райдер- купен преди 7-8 години и още тогава забелязах че е криво като твоето -- решението е да сложиш текстолит 4-5 мм под основата и да си го направиш да се регулира ъгъла.
griffin - майстор
саби предлага вариант ама така губиш малко от височината.
Ако текстолита или шперплата е прекалено тънък ще имаш проблем ако ползваш водач летва може да се подпъхне под нея. Ако е 5 мм шперплат или текстолит губиш 5мм съчетано с това че диск 165мм който е доста трудно да се намери по често предлагат 160-ки губиш 7-8мм
  • 1
  • 2

Тема "Неуспоредност при циркуляр Blak&Decker" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: