• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ESPACE - майстор
Чакай от две шепи амониева селитра на пръскачка да увеличиш нитратното съдържание. Нали с тая 10-15 литрова пръскачка пръскаш поне половин декар. Някои с чувалите хвърлят на декар. Пък и доказаха че нитратите не са толкова вредни.
Neno Er - специалист
ESPACE написа:
Пък и доказаха че нитратите не са толкова вредни.
Но не са полезни. :shock:
Тогава ползвай амониевата селитра вместо сол. :lol:
ESPACE - майстор
Neno Er написа:
Но не са полезни. :shock:
http://www.hera.bg/s.php?n=436 написа:
Всъщност, сами по себе си нитратите не са вредни за нашето здраве, дори напротив. Когато са в нормални количества, те се разграждат до азотен окис в стомаха ни, който пък е необходим за добрата работа на сърдечно-съдовата система и поддържането на нормално кръвно налягане.
Neno Er написа:
Тогава ползвай амониевата селитра вместо сол. :lol:
Благодаря за предложението, много сте мил.
hidrazin - майстор
Spassow_lbg написа:
Въпроса ми е след като мина с тоталния хибрицид колко време трябва да изчакам за да мога да засадя трева.
Човека все пак ще сее трева, а не краставици и домати. То и аз не я обичам селитрата и ползвам оборски тор, ама колко семена на
плевели се внасят с него не е истина. Сам си сееш двора с разни троскоти.
Не виждам никакъв проблем от две шепи селитра и имах в предвид не точно за пръскачка а за около 100-150 квадрата място. Все пак тези
които ползват селитра за зеленчукопроизводство внасят много повече на 100 квадрата при едно торене (2-3 килограма). Освен това селитрата се пръска -
тоест не се заравя в почвата както при торенето. При това тя спомага за изгарянето на листата на плевелите и по този начин не им позволява да
дишат. Ефектът е усилване действието на хербицида.
:partyman:
iivanov - майстор
Ако смятате,че с глифозатите ще унищожите всички плевели,ще останете разочаровани.В земята има семена и коренища за 50 години напред. :-D Но пък са едно добро начало.На раундъпа срока на разпад е 14 дена,но може да се обработва и на първата седмица.Този срок е за да подейства на плевелите,а не за предпазване ня засятото.След като засееш треволяка,ще контролираш плевелите със селективни хербициди.Матон мисля,че използва един приятел.
hidrazin - майстор
Така е. Лично аз не препоръчвам сеенето на райграс на пролет. Така или иначе докато се сгъсти тревата пак ще се напълни с плевели.
Сега на пролет с глифозата ще унищожиш само някои от плевелите, които излизат рано на пролет. Другите само чакат да си насееш тревата
и чак тогава да поникнат. :-D Това го казвам от горчив опит. По-добре е сега на пролет си подготви мястото за тревата, обмисли как ще го
напояваш, как да го аранжираш и до есента му направи няколко пръскания (2-3) с глифозат и селитра така че нищо да не никне там.
Есента го насяваш. Ще има време да поникне и даже да му направиш едно-две косенета. Другата пролет райграса ще тръгне преди всички други
плевели ако има останали такива и ще си спестиш много ядове и разочарования.
Аз така държа от миналата пролет едно местенце от 80 квадрата ама не успях да завърша напоителната есента и да го насея. Тази година ще
гледам да го довърша и ще го сея чак в есента. Естествено ще го пръскам няколко пъти. Миналата година насях едно друго от 120 квадрата
напролет. Голям мерак да имам зеленина за лятото. Пишман станах. В началото тръгва първо райграса и става чудесно. После идват плевелите
и настава ужас. :x Широколистните не са проблем ама излизат и житни. При мен излязоха някакви май от рода на просото. Пробвах със скубане
ама няма насмогване. Поне косих редовно и ниско за да не им дам възможност да вързват и дават семена. Сега на пролет ще видя какво е оцеляло
от плевелите и ако не ми допадне ще играе глифозата. :lol:
Това всичкото ти го пиша ако искаш да имаш райграс. Ако искаш да е просто трева си насей троскот. Държи на мачкане, не иска много вода, нищо
друго няма да поникне там и може да си го мачкаш колкото искаш. :cool:
:partyman:
vladilen - специалист
а продават ли се семена на траскот?
явно това е за мене - не искам да поливам, но не искам и да расте друго... :rolleyes:
Вискяр - напреднал
Spassow_lbg написа:
Здравейте,

на Вилата трябва да мина напролет на няколко места с тотален хибрицид за да изчистя всички бурени и саморасляци.

Въпроса ми е след като мина с тоталния хибрицид колко време трябва да изчакам за да мога да засадя трева.
може ли след няколко дена да почвам да обработвам почвата-да я прекопая , пресея и т.н.
В топло и дъждовно време, ако имаш коренищни бурени, две седмици. При по-неблагоприятно време за растеж - повече. За различни бурени дозата е различна!
Принципно можеш да сееш веднага. Доколкото съм запознат, в България освен препарати с активно вещество глифозат, няма други тотални хербициди в продажба. Най-известния от тях е Раундъп, но заради името си е най-скъп. :axe: Аз ползвам Глифоган - намирам го на най-ниска цена. Всички препарати на основа глифозат се възприемат само през листата. Препоръчително в период на активен растеж - топло и мокро. Така най-бързо препарата се разпространява в растението. Глифозата не действа на семена и се разгражда в почвата.
За да не цитирам други мнения: От бурени отърване няма. Семената се разнасят от вятъра навсякъде. Най-добрия хербицид за широколистни гадове е косата. Повечето от тях загиват след прерязване. Универсален хербицид само за широколистни не познавам. Всяко прилагане на нетотален хербицид - селективен, с избирателно действие, води до напълване с други растения, на които ползвания не вреди, а им помага като им осигурява свободно място да се заселят.
Една хубава ливада, като по картинките, е скъпо удоволствие. Изисква доста труд, за да изглежда така. А и знания.
Природата не търпи празно място, нито подредено по човешките желания.
vladilen написа:
а продават ли се семена на траскот?
явно това е за мене - не искам да поливам, но не искам и да расте друго... :rolleyes:
Имам няколко туфи, с които се боря безуспешно доста време. Ела ги изкопай доколкото можеш, и ще почерпя. :partyman:
Pasko - специалист
Освен селитра се слага и малко веро в пръскачката за да полепне разствора по листата!
  • 1
  • 2

Тема "След тотален хибрицид колко време се чака до засаждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: