• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
a_anastassov написа:
В горният й край има 5 бр. 12 Волтови 12 сантиметрови вентилатора, които духат на горе. По този начин те създават въздушно течение в сушилнята.
А няма ли да е по-ефективно обдухването, ако вентилаторите духат навътре и въздуха излиза през отворите с мрежата :? . Аз миналата година когато бяха големите студове обдухвах суджука със стаен вентилатор директно и имаше ефект. Просто питам, според мен обратното обдухване ще е по ефективно за сушенето, отколкото от вътре на вън. :drinkers:
a_anastassov - специалист
Направил съм я по този начин поради две причини:
1. Естествената циркулация на въздуха е - топлият въздух се издига на горе.
и второ - най-важно:
2. При околна температура на въздуха около и над 10 градуса, има мноооого мухи, които искат да ми "опитат месната диета". Когато вентилаторите духат на вън те НЕ могат да се "докопат" до месото и обикалят около вентилаторите. Ако духат на вътре ще ги засмуча и ще ги вкарам в сушилнята :lol: .
Stefan_62 - майстор
a_anastassov написа:
Направил съм я по този начин поради две причини:
1. Естествената циркулация на въздуха е - топлият въздух се издига на горе.
и второ - най-важно:
2. При околна температура на въздуха около и над 10 градуса, има мноооого мухи, които искат да ми "опитат месната диета". Когато вентилаторите духат на вън те НЕ могат да се "докопат" до месото и обикалят около вентилаторите. Ако духат на вътре ще ги засмуча и ще ги вкарам в сушилнята :lol: .
Има логика, особено за мухите :lol: :partyman:, но все пак мезелиците при домашни условия се правят основно зимат или при по-хладно време. Температури от 10 градуса и на горе ми се струват рисковани за сушене на мезе на терасата, пак било и в домашна сушилня. :partyman:
Днес температурата в Кърджали (на терасата) беше 11.5 градуса (измервам я по електронен път) и с наличното количество мухи около вентилаторите можех да си изхраня кокошка :lol: .
Суша "месна диета" в сушилнята при температури до 16 градуса и нямам никакви проблеми. Ако температурата през деня се повиши повече - спирам вентилаторите и ги покривам. Вечерта ги откривам и "старт" на сушенето.
Stefan_62 - майстор
a_anastassov написа:
Днес температурата в Кърджали (на терасата) беше 11.5 градуса (измервам я по електронен път) и с наличното количество мухи около вентилаторите можех да си изхраня кокошка :lol: .
Суша "месна диета" в сушилнята при температури до 16 градуса и нямам никакви проблеми. Ако температурата през деня се повиши повече - спирам вентилаторите и ги покривам. Вечерта ги откривам и "старт" на сушенето.
:drinkers:
Mega - специалист
Моите филета вече са готови, както телешките, така и свинските. Сега залагам нова порция врат и рибици. Въпроса ми е как се съхраняват готовите, в хладилника или във фризера?
Stefan_62 - майстор
Mega написа:
Моите филета вече са готови, както телешките, така и свинските. Сега залагам нова порция врат и рибици. Въпроса ми е как се съхраняват готовите, в хладилника или във фризера?
Във фризера, после когато вадиш и се размразят са си същите както си ги вкарал. Аз така практикувам.
Аз НЕ съхранявам "готовата продукция" във фризера, защото има "фризерен" вкус, затова правя малки количества, но редовно (когато времето позволява). Съхрянявам в хладилника. Производството е съобразено с консумацията - предпочитам няколко дни да не съм на "месна диета", вместо да сложа продукцията във фризера (въпрос на вкус - не харесвам дълбоко замразени храни, които ще се консумират сурови). :drinkers:
Stefan_62 - майстор
a_anastassov написа:
Аз НЕ съхранявам "готовата продукция" във фризера, защото има "фризерен" вкус, затова правя малки количества, но редовно (когато времето позволява). Съхрянявам в хладилника. Производството е съобразено с консумацията - предпочитам няколко дни да не съм на "месна диета", вместо да сложа продукцията във фризера (въпрос на вкус - не харесвам дълбоко замразени храни, които ще се консумират сурови). :drinkers:

Да ама "Mega" има доста продукция
Изображение
и трябва да се съхранявя някъде :lol:
Всеки с "проблемите" си. :lol:
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 121