• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
cakev79 - специалист
Тази година реших да пробвам да се отоплявам на талаш.То не може и да се каже отопление,в стаята само се спи.Палих няколко пъти.Добре гори,но тече конденз.Става въпрос за къща.Печката е на втория етаж.
l_bonev - специалист
Първо си изчисти комина и кюнците, това са сажди които са налепени по комина . Когато запалиш печката , топлия дим навлиза в студения комин с налепени сажди, от там се получава конденз. След като се затопли комина , би трябвало да изчезне течът, но трябва да си го изчистил преди това. Продават разни неща за изчистване , но аз не съм ги ползвал. Слагам малко нафталин на розетката и го паля, но внимавай , че развива много висока температура. :supz:
cakev79 - специалист
Кюнците са нови.Комина почти не е ползван
batkotony - специалист
Значи имаш голяма част от тях,която е хоризонтална.
batkotony - специалист
От там ли тече най-много?Виж коя част е изложена на по-студен въздух(околен).Като загрее не се ли оправя?Пробва ли да го "форсираш"?(да му дадеш повече зор) :)
cakev79 - специалист
Ми то при талаша няма голям зор,по скоро тлее,но затопля.Дали това е проблема
batkotony - специалист
Разбира се,че това е проблема. :)
Но не мисля,че не можеш да го накараш да забумти-пробвай с малко количество или мушни в средата преди пълненето една надупчена или нарязана с флекса тръба фи поне 60-70.Кажи после какви са резултатите... :)
cakev79 - специалист
Слагам дърво в средата,но утре ще видя и със тръба.Идеята беше да тлее за по дълго,но май ще променям концепцията :)
saraneron - специалист
Как се зарежда с талаш?Вертикално огнище.От опит казвам,испитано!Правиш един кол с дължина с около 20 с. по- дълаг от дълбочината на печката с форма на пресечена квадратна пирамида ,малката основа на пирамидата/кола/ опира на средата на скарата и около кола се насипва талаш по половин кофа ,пресова се и така докато се напълни до долният ръб на кюнеца,разклащаш леко кола и го вадиш лесно, остава една дупка през талаша, палиш под скарата вестник и след малко забочва да гори и талаша,необходимото условие е добре пресоване ,ориентидовачни размеди на основите на пресечената пирамида /на кола/ ,малка основа 5/5см., голяма основа 6,5/6,5см.Дай отзиви, ако го експериментираш!
  • 1
  • 2

Тема "Тече черно по кюнците" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: